ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2015

«Ναι μεν, αλλά...» από την κυβέρνηση για την υποχρεωτική χρήση πλαστικού χρήματος

09|11|2015 18:37




Να συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα επιχειρεί η ΓΓΔΕ, μετά από το θόρυβο που προκάλεσε η νέα Απόφαση για την υποχρεωτική χρήση καρτών από επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες.

Με ανακοίνωση της η Γενική Γραμματεία παραδέχεται ότι όντως παρατείνεται κατά ένα έτος η προθεσμία που δόθηκε σε ειδική Επιτροπή, προκειμένου να παραδώσει πόρισμα για τη χρήση ηλεκτρονικών μέσων πληρωμών. Αναφέρει, όμως, ότι αυτή η παράταση δεν αφορά στο πόρισμα αλλά στην... παρακολούθηση και στην εφαρμογή των φάσεων του σχεδίου, συμπληρώνοντας, μάλιστα, ότι το πόρισμα έχει ήδη παραδοθεί!
Από την Απόφαση σε καμία περίπτωση δεν προκύπτει, πάντως, ότι η παράταση δόθηκε για την... παρακολούθηση, καθώς αναφέρεται ρητώς ότι "κατά τα λοιπά ισχύει η αριθ. Δ.ΟΡΓ.Β. 1131645 ΕΞ 2015/9.10.2015 (Α.Δ.Α :6ΓΧΦΗ- Ο29) απόφασή μας". Τι προβλέπει η εν λόγω Απόφαση; Τη συγκρότηση της Επιτροπής για την εκπόνηση του σχεδίου. Σε κάθε περίπτωση, με δεδομένο ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών έχει κάνει σημαία τη χρήση του "πλαστικού" χρήματος, θα είχε ενδιαφέρον να παρουσιάσει η ΓΓΔΕ στοιχεία από το πόρισμα που (υποτίθεται) έχει ήδη παραδοθεί...
Ακολουθεί το Δελτίο Τύπου της ΓΓΔΕ
«Με την αριθ. 1144332/9-11-2015 απόφαση του Αναπληρωτή Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων παρατάθηκε η προθεσμία λειτουργία της Ομάδας Εργασίας για τις ηλεκτρονικές πληρωμές από 31-12-2015 στις 31-12-2016.
Επειδή από ορισμένα μέσα ενημέρωσης σχολιάστηκε ότι με την παράταση αυτή παγώνει για ένα χρόνο η χρήση καρτών για επιχειρήσεις και επαγγελματίες, διευκρινίζεται ότι δεν έχει αλλάξει σε κανένα σημείο το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής του μέτρου της ηλεκτρονικής τιμολόγησης και των ηλεκτρονικών πληρωμών, αντίθετα επισπεύδεται η υποχρεωτική χρήση των παραπάνω.
Η παράταση λειτουργίας της σχετικής Ομάδας Εργασίας χορηγήθηκε για να γίνει παρακολούθηση και της σταδιακής αποτελεσματικής εφαρμογής όλων των φάσεων του ολοκληρωμένου σχεδίου ηλεκτρονικών πληρωμών από την ίδια Ομάδα Εργασίας.
Σημειώνεται ότι η υποβολή του προβλεπόμενου κοστολογημένου σχεδίου υλοποίησης των παραπάνω παραδόθηκε ήδη νωρίτερα από την καθορισθείσα προθεσμία».

Δεν υπάρχουν σχόλια: