ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Πέμπτη 12 Νοεμβρίου 2015

Πανεπιστημιακοί από την Πελοπόννησο στην Κίνα

Τετάρτη, 11 Νοέμβριος 2015 



Πενταμελής αντιπροσωπεία του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου μετέβη στο National University of Defence Technology στην πόλη Changsha της Κίνας το διάστημα 18 - 23 Οκτώβρη. 
Η αντιπροσωπεία του Ιδρύματος αποτελείτο από τον πρύτανη καθηγητή Κωνσταντίνο Μασσέλο, τον αναπληρωτή πρύτανη, καθηγητή Γιώργο Ανδρειωμένο
και τα μέλη ΔΕΠ Δέσποινα Καρακατσάνη, Γεώργιο Πανουτσόπουλο και Κωνσταντίνο Πέππα. Η επίσκεψη αυτή έγινε σε ανταπόδοση αντίστοιχης των Κινέζων αντιπροσώπων στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου το περασμένο έτος.
Οι επίσημες συναντήσεις με τις αρχές του κινεζικού πανεπιστημίου όσο και οι διμερείς επαφές μεταξύ των αντιπροσωπειών, έγιναν σε εξαιρετικό κλίμα και διαπιστώθηκαν πολλές δυνατότητες συνέργειας των δύο Ιδρυμάτων σε ποικίλους τομείς – κυρίως δε στον χώρο των ανθρωπιστικών επιστημών και των πολιτισμικών σπουδών. Στο πλαίσιο αυτό, διατυπώθηκε η ιδέα για οργάνωση διαλέξεων στην Καλαμάτα γύρω από τον πολιτισμό, τη γλώσσα και την ιστορία της Κίνας και, αντίστοιχα, ομιλιών με συναφή θεματολογία ελληνικού ενδιαφέροντος στην Changsha. Ακόμη, συζητήθηκαν οι δυνατότητες για οργάνωση θερινών σχολείων ελληνικής γλώσσας και πολιτισμού για Κινέζους επισκέπτες στη Μεσσηνιακή πρωτεύουσα και ανάλογων δράσεων για Ελληνες φοιτητές στην κινεζική πόλη, καθώς και το ενδεχόμενο κοινής επίβλεψης διδακτορικών διατριβών σε θέματα ελληνο-κινεζικού πολιτισμικού ενδιαφέροντος. Τέλος, ανιχνεύθηκαν οι δυνατότητες για συνεργασία των 2 πανεπιστημίων στους χώρους της τεχνολογίας διαστήματος, των ηλεκτρονικών υπολογιστών, των οικονομικών σπουδών και άλλων γνωστικών αντικειμένων που θεραπεύονται στα δύο Ιδρύματα. Οι διμερείς συνομιλίες και επαφές ολοκληρώθηκαν με την από κοινού σύνταξη και αποδοχή συμφώνου συνεργασίας των Πανεπιστημίων.
Το εξαιρετικό κλίμα που διαμορφώθηκε κατά την επίσκεψη αυτή επιβεβαιώθηκε με την επίσημη πρόσκληση του καθηγητή της Νεοελληνικής Φιλολογίας Γιώργου Ανδρειωμένου, προκειμένου να παρακολουθήσει τις εργασίες και να συμμετάσχει ως κεντρικός ομιλητής σε διεθνές συνέδριο που οργανώνει η Σχολή Ανθρωπιστικών Σπουδών και Κοινωνικών Επιστημών του εν λόγω Πανεπιστημίου, κατά το διάστημα 18 - 19 Δεκεμβρίου 2015.

ΑΠΟ http://www.eleftheriaonline.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ. ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ.

Στην προσπάθεια που γίνετε για τη συλλογή παλαιών φώτο με θέμα το χωριό μας, μας ήρθε μία ακόμα, με άτομα του χωριού μας.