ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2015

Τέλη κυκλοφορίας αυτοκινήτων: Αυξήσεις στα αυτοκίνητα έως 5 ετών, μειώσεις στα παλιά άνω των 10 ετών

Τελευταία ενημέρωση: 02.11.2015 






- Αυξήσεις – φωτιά στα τέλη για τα αυτοκίνητα μετά το 2010, δείτε πως αυξάνεται το ποσό
- Με ποιο τρικ θα πληρώσουν όλοι οι ιδιοκτήτες αυτοκινήτων αντιρρυπαντικής τεχνολογίας
- Όλα δείχνουν επιπλέον

φορολόγηση, παρά τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης

Αν και η... δημιουργική ασάφεια του οικονομικού επιτελείου συνεχίζεται, όλα δείχνουν ότι η... μπίλια έκατσε σε ό,τι αφορά στα τέλη και στην Καραγιώργη Σερβίας έχει ουσιαστικά ολοκληρωθεί το σχέδιο για τα νέα τέλη κυκλοφορίας για το 2015.
Η πρώτη σημαντική αλλαγή αφορά στα νέα αυτοκίνητα, όσα δηλαδή είναι πενταετίας, τα ΙΧ που ταξινομήθηκαν λοιπόν μετά το Νοέμβριο του 2010 θα υπαχθούν σε νέους συντελεστές τελών. Οι ιδιοκτήτες αυτών των αυτοκινήτων θα δουν τα νέα τέλη και θα... τρίβουν τα μάτια τους, καθώς θα κληθούν στην πλειοψηφία τους να πληρώσουν ποσά πολλαπλάσια σε σχέση με πέρυσι.


Σε ό,τι αφορά λοιπόν σε αυτή την κατηγορία θα επέλθει μια μεγάλη αλλαγή. Ο υπολογισμός των τελών κυκλοφορίας των νέων αυτοκινήτων θα γίνει με βάση την αξία που είχαν κατά την ταξινόμησή τους. Όχι με τη σημερινή αξία, μια πενταετία μετά δηλαδή, άσχετα από τη σημερινή αξία του αυτοκινήτου κάποιοι θα βρεθούν να πληρώνουν με βάση το πόσο αγοράστηκε το αυτοκίνητο. Μάλιστα αρκετά αυξημένα θα είναι τα τέλη για τα αυτοκίνητα αξίας άνω των 40.000 ευρώ, ενώ υπάρχει και το ενδεχόμενο το πλαφόν για τα “ακριβά τέλη” να πέσει στις 30.000 ευρώ ώστε να πιαστούν στο... δόκανο περισσότεροι ιδιοκτήτες αυτοκινήτων.
Η δεύτερη μεγάλη αλλαγή αφορά στα αυτοκίνητα που είναι αντιρρυπαντικής τεχνολογίας. Εδώ με μείωση του ορίου των ρύπων, με τρικ δηλαδή, οι ιδιοκτήτες αυτών των αυτοκινήτων θα πληρώσουν τέλη. Το σχέδιο λέει ότι το όριο από τα 100 μικρογραμμάρια θα πέσει στα 80 και έτσι όσοι έχουν ρύπους από 80 ως 99 μικρογραμμάρια θα βρεθούν να πληρώνουν ένα ποσό της τάξης των περίπου 50 ευρώ.
Η τρίτη αλλαγή που μελετάται αλλά είναι άγνωστο αν θα εφαρμοστεί είναι ένα μεικτό σύστημα υπολογισμού των τελών με βάση τον κυβισμό και την σημερινή αξία του αυτοκινήτου άσχετα από την παλαιότητα ή τους ρύπους.
Βέβαιο, ωστόσο, σύμφωνα πάντα με διαρροές από το υπουργείο Οικονομικών είναι το γεγονός ότι θα υπάρξει σχετική ελάφρυνση για τους ιδιοκτήτες αυτοκινήτων άνω των 10 ετών, ενώ όσοι έχουν αυτοκίνητα μικρού και μεσαίου κυβισμού, ταξινομημένα πριν τον Νοέμβριο του 2010 θα πρέπει να περιμένουν επί της ουσίας τα ίδια τέλη κυκλοφορίας.


ΑΠΟ http://www.newsit.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ.

Ακόμα μερικές παλιές φώτο μας ήρθανε, ενισχύοντας έτσι την συλλογή μας, η οποία χάρη στις δικές σας δωρεές αυξάνει συνεχώς.