ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2015

Η ΠΑΣΥ ζητεί για τους αγρότες: Αφορολόγητο όριο στα 30.000 ευρώ

Κυριακή, 01 Νοέμβριος 2015 





Αφορολόγητο όριο στα 30.000 ευρώ για τους αγρότες και κτηνοτρόφους και 5.000 ευρώ για κάθε παιδί τους, ζητεί η ΠΑΣΥ και ετοιμάζεται για κινητοποιήσεις και στην Πελοπόννησο κατά του φορολογικού και ασφαλιστικού νομοσχεδίου.
Αυτά τόνισε χθες σε συνέντευξη Τύπου στην Καλαμάτα, ο Νίκος Αγγέλου, μέλος της πανελλήνιας γραμματείας ΠΑΣΥ και πρόεδρος του
Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Αργολίδας.
«Πρέπει να αφήσουν ένα αφορολόγητο όριο στον αγρότη για να ζήσει την οικογένειά του και να συνεχίσει την καλλιέργειά του», παρατήρησε κι επεσήμανε πως «πρέπει να παλέψουμε να το πάρει πίσω η κυβέρνηση το φορολογικό».
Εκτίμησε ότι με το 3ο μνημόνιο θα τριπλασιαστεί η εισφορά στον ΟΓΑ, αναφέροντας πως «το 35% και 40% των αγροτών και κτηνοτρόφων σήμερα δεν μπορούν να πληρώσουν τις εισφορές τους στον ΟΓΑ». Εξέφρασε τη διαφωνία του με το 23% ΦΠΑ στις ζωοτροφές και τα εφόδια και σημείωσε πως «όλα αυτά είναι η ταφόπλακα της μικρομεσαίας αγροτιάς και κτηνοτροφίας».
Ο κ. Αγγέλου κάλεσε τον κόσμο σε αγωνιστική ετοιμότητα κι εξήγησε πως «στόχος μας είναι να ενημερώσουμε και τον τελευταίο αγρότη, για να πάρει την τύχη στα χέρια του. Ο αγρότης δεν είναι διατεθειμένος να παραδώσει τη γη του στις πολυεθνικές».
Ο εκπρόσωπος της ΠΑΣΥ επέκρινε «τα δήθεν ανεξάρτητα μπλόκα, που αλλάζουν όνομα και μάσκα. Είναι βαθιά εξαρτημένοι με την πολιτική της Ε.Ε. και το πολιτικό κατεστημένο. Υπολείμματα από την ΠΑΣΕΓΕΣ και τη ΓΕΣΑΣΕ και προσπαθούν να τις αναβιώσουν».
Διευκρίνισε ότι «εμείς λέμε να φορολογηθούν οι επιδοτήσεις - ενισχύσεις, αλλά να μείνει συνολικά 30.000 ευρώ αφορολόγητο όριο». Πρόσθεσε πως με την ΚΑΠ μειώθηκε δραματικά ο αριθμός των αγροτών και κτηνοτρόφων της χώρας και δήλωσε ότι «το πλαίσιο της ΠΑΣΥ θα φέρει αποτελέσματα».
Για τις κινητοποιήσεις που έχουν προγραμματιστεί, ενημέρωσε ότι: Στις 3 Νοεμβρίου οργανώνεται παμπελοποννησιακή συνάντηση στην Τρίπολη, στο Εργατικό Κέντρο Αρκαδίας. Στις 12 του μήνα στην πανελλαδική απεργία οι αγρότες της ΠΑΣΥ θα κατεβάσουν τα τρακτέρ στις πόλεις και στις 14 Νοεμβρίου θα συγκεντρωθούν στον Ισθμό.

ΑΠΟ http://www.eleftheriaonline.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: