ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Πέμπτη 12 Νοεμβρίου 2015

Αφορά περίπου 250.000 συνταξιούχους -Εξετάζεται η καταβολή του βοηθήματος στους νέους μερισματούχους να συνδυαστεί με πιο αυστηρό ηλικιακό κριτήριο

Αφορά περίπου 250.000 συνταξιούχους -Εξετάζεται η καταβολή του βοηθήματος στους νέους μερισματούχους να συνδυαστεί με πιο αυστηρό ηλικιακό κριτήριο 

«Πράσινο φως» για να προχωρήσει με αναλογιστική μελέτη στον επανυπολογισμό όλων των μερισμάτων που λαμβάνουν σήμερα περίπου 250.000 συνταξιούχοι του Δημοσίου πήρε το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων από το υπουργείο Εργασίας.

Οι περικοπές σύμφωνα με ρεπορτάζ του  «Ελεύθερου Τύπου» είναι βέβαιες και οι τελευταίες πληροφορίες κάνουν λόγο για κλιμακωτό ψαλίδι που θα ξεκινά από 20% για όσους αποχώρησαν με σύνταξη από το Δημόσιο και πήραν το μέρισμα άνω των 60 ή 65 ετών, ενώ για όσους συνταξιοδοτήθηκαν από τα 50 το κούρεμα του μερίσματος θα φτάνει και στο 50%!

Εξετάζεται μάλιστα η καταβολή του βοηθήματος στους νέους μερισματούχους να συνδυαστεί με πιο αυστηρό ηλικιακό κριτήριο και το μέρισμα να αρχίσει να καταβάλλεται όχι κατά τη συνταξιοδότησή τους, αλλά από μια ηλικία και μετά (π.χ. μετά το 60ό έτος) ή να καταβάλλεται εξαρχής ένα πολύ μικρό ποσό που θα αυξάνει ανάλογα με την ηλικία του συνταξιούχου.

Με σύνταξη στα 55, για παράδειγμα, να καταβάλλεται το 50% του μερίσματος και, όταν ο συνταξιούχος φτάνει στα 60, να παίρνει άλλο ένα 25% και στα 67 το υπόλοιπο 25%.

Το Ταμείο έχει έλλειμμα 246 εκατ. ευρώ και μετά βίας πλήρωσε τα μερίσματα στο τέλος Οκτωβρίου. Για τον Νοέμβριο είναι άγνωστο αν θα βρει τα 19 εκατ. που χρειάζεται ώστε να συμπληρωθούν τα 41 εκατ. ευρώ των συνταξιοδοτικών του παροχών και μετά την απαγόρευση της κρατικής επιχορήγησης έχει φτάσει να «ξύνει τον πάτο του βαρελιού» και έχει στραφεί στον ΕΟΠΥΥ και στο ΙΚΑ, που τους ζητάει χρωστούμενες εισφορές παρελθόντων ετών. 

Κατά τα φαινόμενα, το ΜΤΠΥ θα είναι το πρώτο Ταμείο που θα εφαρμόσει τον επανυπολογισμό και τις περικοπές όλων των συνταξιοδοτικών βοηθημάτων που καταβάλλει με μειώσεις που θα είναι κλιμακωτές και θα κυμαίνονται από 20% ως 60% στα μηνιαία ποσά των 250.000 συνταξιούχων.

Σε αυτούς προστίθενται άλλοι 30.256 νέοι δικαιούχοι με αιτήσεις ως τον Σεπτέμβριο του 2015 οι οποίοι είτε δεν παίρνουν μέρισμα είτε παίρνουν ένα «προμέρισμα» που όμως θα τους ζητηθεί πίσω με τον επανυπολογισμό που θα γίνει από το ΜΤΠΥ.

Η αναλογιστική μελέτη είναι κατ’ ουσίαν το «περιτύλιγμα» των μειώσεων που ετοιμάζονται για να μη γίνουν οι ίδιες περικοπές σε όλους αλλά να είναι ανάλογες των εισφορών, των ετών ασφάλισης και της ηλικίας που συνταξιοδοτήθηκαν.

Τις περισσότερες απώλειες από τον επανυπολογισμό των 250.000 μερισμάτων θα έχουν όσοι λαμβάνουν άνω των 500 ευρώ ενώ μικρότερες θα είναι οι περικοπές για όσους βρίσκονται στα κατώτατα όρια με ποσά της τάξης των 90 ως 120 ευρώ το μήνα.


ΑΠΟ http://www.protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ. (ΔΥΟ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ).

Στην προσπάθεια που γίνετε για τη συλλογή παλαιών φώτο με θέμα το χωριό μας, μας ήρθε μία ακόμα, με δύο ενδεικτικά του δημοτικού μας σχολε...