ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Παρασκευή 2 Οκτωβρίου 2015

Αλλαγές μόνο στη λειτουργία των Δήμων: Δεν αλλάζει η χωροταξία του Καλλικράτη

Πέμπτη, 01 Οκτωβρίου 2015 Διαβάστε το άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ http://www.eleftheriaonline.gr/politiki/aftodioikisi/item/77783-allages-mono-sti-leitourgia-ton-dimon-den-allazei-i-xorotaksia-tou-kallikrati


Δεν θα υπάρξουν αλλαγές στο χωροταξικό του Καλλικράτη, θα υπάρξουν όμως αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο με το οποίο λειτουργούν οι δήμοι. Αυτές ήταν οι βασικές ανακοινώσεις που έκανε χθες ο νέος υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Κουρουμπλής, μιλώντας στη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ. 

Ειδικότερα, όπως τόνισε ο αρμόδιος υπουργός, οι αλλαγές θα συνδεθούν με τον Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων (όπως παραμένει η ονομασία του), αποσαφηνίζοντας με έμφαση ότι «αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει θέμα για αλλαγές στο χωροταξικό του Καλλικράτη».
«Αλλο θέμα τι γίνεται σε βάση 3ετίας ή 4ετίας», συμπλήρωσε και πρόσθεσε, αναφερόμενος στις επικείμενες αλλαγές, ότι «η ίδια η ζωή» θα δείξει ποιες απαιτούνται. Τόσο για το συγκεκριμένο ζήτημα όσο και για τα υπόλοιπα «καυτά» προβλήματα της τοπικής αυτοδιοίκησης, ο υπουργός κάλεσε την ΚΕΔΕ σε συνεχή, καθημερινή επικοινωνία, «ώστε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου να έχει συνεχή ενημέρωση και να επιλύονται τα καθημερινά προβλήματα». Ειδική επιτροπή που θα συσταθεί στο υπουργείο Εσωτερικών, στην οποία θα συμμετέχει και η ΚΕΔΕ, θα έχει ως έργο της την επεξεργασία τόσο του νέου πλαισίου για τον Καλλικράτη, όσο και το Νέο Κώδικα των Δήμων.
«Ειλικρινά το λέω. Θα πάμε όλοι μαζί. Είμαστε στην ίδια όχθη», υπογράμμισε ο υπουργός προς τους «φίλους και συνεργάτες» δημάρχους. Οπως είπε, θα συνεχιστεί η προσπάθεια που ξεκίνησε ο προκάτοχός του Νίκος Βούτσης, «που δεν είναι άλλη από το να στηρίξουμε την τοπική αυτοδιοίκηση», με στόχο «να χτίσουμε ένα κοινωνικό κράτος. Αυτό δεν γίνεται χωρίς την αυτοδιοίκηση», πρόσθεσε.
«Θα ξεκινήσουμε άμεσα», τόνισε ανακοινώνοντας ότι θα ακολουθήσει συνάντηση και με τον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη, τόσο για το ζήτημα του ΕΣΠΑ, όσο και για την εύρεση 22 εκατ. ευρώ για την φιλοξενία περισσότερων παιδιών σε παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς.
«Με πυρακτωμένο πείσμα -είπε- θα συγκρουστούμε με τις ανισότητες». Αξιοσημείωτη ήταν η συγκεκριμένη αποστροφή του λόγου του, προφανώς αναφερόμενος στην κεντρική πολιτική σκηνή: «Θα δούμε εάν η κυβέρνηση θα παλέψει και θα αντιμετωπίσει την διεύρυνση ανισοτήτων ή θα υποκύψει σε πιέσεις συμφερόντων». Τέλος στις ανισότητες επιδιώκει και μεταξύ των δήμων. Μία από τις συναντήσεις που προανήγγειλε για το μέλλον θα αφορά και τις προσλήψεις των επιτυχόντων διαγωνισμών ΑΣΕΠ του 2008, με στόχο να εξεταστούν και να ενεργοποιηθούν μέθοδοι επίλυσης της συγκεκριμένης αδικίας, αλλά και της στελέχωσης των δήμων.
Ο κ. Κουρουμπλής, αναφερόμενος στην υποστελέχωση των ΟΤΑ, ζήτησε από τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ Γιώργο Πατούλη, να συνταχθεί και να του αποσταλεί λίστα με τους 30 έως 40 δήμους που έχουν το μικρότερο αριθμό σε προσωπικό, ώστε να τους έχει σε προτεραιότητα. Κάνοντας χιούμορ ο υπουργός πρόσθεσε: «Δεν βλέπω κομματικά χρώματα. Δεν με ενδιαφέρουν οι κομματικές ταυτότητες», θέλοντας να καταστήσει σαφές ότι οι δήμοι θα έχουν ισότιμη αντιμετώπιση.
Ενημέρωσε, επίσης, ότι θα επανακατατεθεί το νομοσχέδιο για την οικονομική βιωσιμότητα και αυτοτέλεια των ΟΤΑ, ενώ παράλληλα, προανήγγειλε νέο σχέδιο νόμου στο οποίο θα συγκεντρώνονται προτάσεις που έχουν κατατεθεί από πλευράς αιρετών. «Στη συνεργασία μας θα διαπιστώσετε ότι δεν λέμε απλές κουβέντες», σημείωσε προς τους δημάρχους.
«Η χώρα βιώνει μια βαθύτατη οικονομική, κοινωνική, αξιακή κρίση και χρειάζεται μια επανάσταση. Ριζικές αλλαγές. Σύγκρουση με φαινόμενα που παγίδευσαν και φαλκίδευσαν τις προσπάθειες ανασυγκρότησης της χώρας», είπε ο κ. Κουρουμπλής, μεταξύ άλλων, στο Δ.Σ. της ΚΕΔΕ.
Οι διεκδικήσεις των δημάρχων
Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ έκανε εκτενή παρουσίαση των θέσεων και διεκδικήσεων της αυτοδιοίκησης. Σε ό,τι αφορά στη σημερινή οικονομική κατάσταση των δήμων, ο κ. Πατούλης είπε ότι οι πρωτοφανείς περικοπές πόρων τα τελευταία χρόνια, έχουν πλήξει ήδη τις ανελαστικές δαπάνες των δήμων και σε πολλές περιπτώσεις, ιδιαίτερα των μικρών ΟΤΑ, υπάρχουν προβλήματα λειτουργίας αλλά και επιβίωσής τους. Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ ζήτησε από την ηγεσία του υπουργείου να διασφαλίσει την ομαλή λειτουργία των ΟΤΑ με την απόδοση του συνόλου των θεσμοθετημένων πόρων, με τη συνέχιση του προγράμματος απόδοσης των παρακρατηθέντων, την επαναφορά του ποσοστού κατανομής εσόδων του "Πράσινου Ταμείου" στους δήμους από το 2,5%, στο αρχικό 10%, τη μείωση του επιτοκίου δανεισμού των ΟΤΑ από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων στο ύψος του επιτοκίου της ΕΚΤ. Επίσης ζήτησε να υπάρξει αναμόρφωση του οικονομικού αποτελέσματος των δήμων στους στόχους του κρατικού προϋπολογισμού 2015 και το γενικό ισοζύγιο του προϋπολογισμού της τοπικής αυτοδιοίκησης να είναι ισοσκελισμένο, ενώ παράλληλα να υπάρξει πρόβλεψη στο πρόγραμμα αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων να συμμετέχουν και οι δήμοι κατά προτεραιότητα, με χρηματικό ποσό τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ.
Για τη συμμετοχή των δήμων στο ΕΣΠΑ ο κ. Πατούλης επανέλαβε ότι για τα προγράμματα 2007-2013 υπάρχουν σοβαρά προβλήματα, πολλά έργα έχουν διακοπεί, ενώ είναι διαπιστωμένη η αδυναμία ολοκλήρωσης έργων των δήμων μέχρι το τέλος του 2015. Για το λόγο αυτό, η αυτοδιοίκηση ζητά παράταση κατά ένα έτος στην ολοκλήρωση του χρόνου υλοποίησης του ΕΣΠΑ της περιόδου 2007-2013, καθώς και διερεύνηση της δυνατότητας χρηματοδότησης των δήμων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για όσα έργα τυχόν απενταχθούν.
Για το νέο ΕΣΠΑ ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ επανέφερε την πρόταση είτε να διαμορφωθεί ειδικό πρόγραμμα της τοπικής αυτοδιοίκησης είτε να υπάρξει πρόβλεψη τόσο στα τομεακά όσο και στα περιφερειακά προγράμματα για συγκεκριμένες κατηγορίες έργων και δράσεων στους δήμους. Επίσης ο κ. Πατούλης υπογράμμισε την ανάγκη να διασφαλιστεί η ισότιμη εταιρική σχέση μεταξύ των δήμων και των περιφερειών στο σχεδιασμό σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, τη χρηματοδότηση και την εφαρμογή των προγραμμάτων.
Για τα κοινωνικά προγράμματα των δήμων ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ υπογράμμισε πως πάγιο αίτημα της αυτοδιοίκησης είναι η διασφάλιση της βιωσιμότητας των υφιστάμενων δομών, η δρομολόγηση μεταρρυθμίσεων που θα ενισχύσουν τον αποκεντρωμένο ρόλο των ΟΤΑ στην παροχή κοινωνικών υπηρεσιών, τη συνέχιση των προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας.
Για το προσφυγικό - μεταναστευτικό και ειδικότερα για τα κέντρα υποδοχής και προσωρινής φιλοξενίας, ο κ. Πατούλης υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρξει ουσιαστική συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση για να διασφαλιστεί τόσο η ομαλή και ποιοτική φιλοξενία των προσφύγων, όσο και η κανονική λειτουργία των τοπικών κοινωνιών και οικονομιών, καθώς και μέριμνα ώστε να μην κληθούν οι δήμοι να επωμισθούν δυσβάσταχτες για αυτούς δαπάνες. Ειδική αναφορά έκανε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και σε ζητήματα που αφορούν στην καταστατική θέση των αιρετών, τονίζοντας ότι υπάρχουν εκκρεμότητες που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης όπως το μισθολογικό καθεστώς, ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά ζητήματα, αλλά και το πλαίσιο εποπτείας των ΟΤΑ.
«Προσωπική εξομολόγηση»
«Δεν πήγα σε αυτό το υπουργείο για να κάνω το διαχειριστή», θέλησε να κάνει ξεκάθαρο ο κ. Κουρουμπλής, συνεχίζοντας στη δική του «προσωπική εξομολόγηση», όπως την χαρακτήρισε: «Το εξήγησα και στον πρωθυπουργό. Θα γίνουν αλλαγές και στο πλαίσιο του Συντάγματος και των θεσμών».
«Θα δώσουμε στην αυτοδιοίκηση τη δυνατότητα της αυτενέργειας. Δυνατότητα να αναπτύξει τις δράσεις της, ώστε να απελευθερωθούν οι παραγωγικές και δημιουργικές της δυνάμεις. Απαιτείται συλλογική προσπάθεια, υποτάσσοντας το “εγώ” στο “εμείς” της αλληλεγγύης», κατέληξε στην τοποθέτησή του ο υπουργός Εσωτερικών.

ΑΠΟ http://www.eleftheriaonline.gr/
Διαβάστε το άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ http://www.eleftheriaonline.gr/politiki/aftodioikisi/item/77783-allages-mono-sti-leitourgia-ton-dimon-den-allazei-i-xorotaksia-tou-kallikrati

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ. (ΔΥΟ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ).

Στην προσπάθεια που γίνετε για τη συλλογή παλαιών φώτο με θέμα το χωριό μας, μας ήρθε μία ακόμα, με δύο ενδεικτικά του δημοτικού μας σχολε...