ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τρίτη 11 Αυγούστου 2015

Ζημιές σε ελιές, σύκα και σταφίδες από το χαλάζι και τη βροχή στη Μεσσηνία

Zημιές κυρίως στις ελιές σε διάφορες περιοχές της Μεσσηνίας προκαλεί ο κακός καιρός των
τελευταίων ημερών, καθώς η δυνατή βροχή που πέφτει κάθε απόγευμα, σε αρκετές περιπτώσεις συνοδεύεται από χαλαζόπτωση. Ζημιές καταγράφονται και σε σταφιδάμπελα, ενώ με τη συνέχιση της κακοκαιρίας φαίνεται να επηρεάζονται και τα πρώιμα κτήματα με τις συκιές.

Την εικόνα με τις ζημιές επιβεβαίωσε στην "Ε" ο επόπτης του ΕΛΓΑ στο νομό Μανώλης Ηλιόπουλος, ο οποίος κάθε μέρα επισκέπτεται και διαφορετική περιοχή για αποτύπωση - αυτοψία των ζημιών, μετά από τα μηνύματα που λαμβάνει.
«Κάθε απόγευμα καταγράφεται και μια χαλαζόπτωση», παρατήρησε ο κ. Ηλιόπουλος κι επεσήμανε: «Στο Βλαχόπουλο σημειώθηκε ζημιά στις ελιές και στα σταφιδάμπελα. Η ζημιά έπιασε και άλλες γειτονικές περιοχές. Εικόνα με ζημιά από το χαλάζι βεβαίωσα σήμερα σε Δραΐνα, Κορομηλιά και Παλαιόκαστρο και θα συνεχίσω προς Τρίκορφο και Μαγγανιακό».
Σήμερα ο επόπτης του ΕΛΓΑ θα κάνει αποτύπωση της κατάστασης με ζημιές στις σταφίδες και παρατήρησε πως «δεν είναι μόνο η βροχή που μπορεί να προκαλέσει ζημιά στη σταφίδα, αλλά υπάρχουν και άλλοι παράγοντες, που σχετίζονται με τη φροντίδα της καλλιέργειας. Δεν είναι τόσο έντονα τα φαινόμενα σαπίσματος από βοτρίτη, σύμφωνα με τις πρώτες εικόνες».
Ο εκπρόσωπος του ΕΛΓΑ μας ενημέρωσε ότι έχει αναγγελία ζημιών στους Δήμους Μεσσήνης και Πύλου - Νέστορος, ενώ μας είπε πως έλαβε μήνυμα για ζημιές και από την περιοχή των Γαργαλιάνων.
Βεβαίωσε ότι «παρακολουθούνται οι σταφίδες» κι εξέφρασε φόβο πως «αν συνεχιστεί ο βροχερός καιρός τα απογεύματα, θα έχουμε ζημιές και στα σύκα. Μπορεί να ζημιωθούν τα πρώιμα κτήματα».
Σύμφωνα με πληροφορίες από αναγνώστες της “Ε” ζημιές έχουν προκληθεί και σε λιοπερίβολα στην Πλατανόβρυση Πυλίας. 

ΑΠΟ http://www.eleftheriaonline.gr/
Διαβάστε το άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ http://www.eleftheriaonline.gr/oikonomia/agrotika/item/73368-elies-syka-stafides

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εμπορικά καταστήματα: Πότε ξεκινάει το εορταστικό ωράριο - Ποιες Κυριακές είναι ανοικτά τα μαγαζιά

17/04/2024 13:16   Την επόμενη Κυριακή, 25 Απριλίου ξεκινάει το εορταστικό ωράριο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων στην Αθήνα, ενώ τη...