ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Κυριακή 14 Ιουνίου 2015

Ανοίγει η τουριστική αγορά της Γαλλίας για τη Νότια Πελοπόννησο

ΑΠΟ http://www.eleftheriaonline.gr/ Σάββατο, 13 Ιουνίου 2015 Διαβάστε το άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ http://www.eleftheriaonline.gr/oikonomia/tourismos/item/67873-touristiki-agora-gallias-notia-peloponnisos






Η γαλλική αγορά είναι ικανή να στηρίξει μια μεγάλη σεζόν για τον τουρισμό της Μεσσηνίας, ενώ τα πρώτα άρθρα έχουν ήδη γραφτεί για την περιοχή μας, συστήνοντάς την ως τον καινούργιο προορισμό για τους Γάλλους.

Τα παραπάνω είναι τα ευοίωνα μηνύματα που μας μεταφέρει -με συνέντευξή του στην «Ε»- ο τουριστικός επιχειρηματίας που έφερε στη Μεσσηνία τους Γάλλους διαμορφωτές αποφάσεων για τον προορισμό που θα επιλέξουν οι συμπατριώτες τους.

Ο Γ. Σιλιγαρδάκης δραστηριοποιείται στην Κρήτη με το γραφείο Mega Travel Selection και δεν διστάζει να δηλώσει ότι η Νότια Πελοπόννησος δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από την πατρίδα του αλλά και από άλλους επώνυμους διεθνώς προορισμούς, όπως η Ρόδος και η Κως. Μιλώντας πάντως για τις υποδομές, κάνει λόγο για αναγκαίες επενδύσεις σε καταλύματα και για αύξηση του αριθμού των ξενοδοχειακών κλινών στη Μεσσηνία. «Μεγαλύτερη προσφορά ισοδυναμεί με αυξημένη ζήτηση» τονίζει ο κ. Σιλιγαρδάκης.
 - Δραστηριοποιείστε χρόνια στον τομέα του τουρισμού στην Κρήτη. Πώς προέκυψε η επίσκεψη των Γάλλων δημοσιογράφων στην Πελοπόννησο;
 «Η επίσκεψη των Γάλλων δημοσιογράφων, decision makers και group organisers έγινε στο πλαίσιο των προωθητικών ενεργειών που έχουμε αναλάβει για το 2015 για τον προορισμό Μεσσηνία, με σκοπό να παρουσιάσουμε τόσο τον φυσικό πλούτο και τις απαράμιλλες ομορφιές των τοπίων της περιοχής όσο και την ιδιαίτερη ιστορική ταυτότητά του. Απώτερος στόχος της συγκεκριμένης επίσκεψης ήταν, εκτός από την παρουσίαση των συνεργαζόμενων με εμάς τουριστικών καταλυμάτων, να γευτούν οι εκλεκτοί επισκέπτες μας το ιδανικό αντάμωμα πολιτισμού, φύσης, ιστορίας και φιλοξενίας που προσφέρει η Μεσσηνία.
Σε αυτό το σημείο πρέπει να ευχαριστήσουμε και πάλι θερμά, για τη σημαντική συμβολή και χορηγία τους, τα ξενοδοχειακά συγκροτήματα της Costa Navarino, την Περιφέρεια Πελοποννήσου, το Γραφείο του ΕΟΤ στο Παρίσι και την Aegean Airlines. Η προσπάθειά τους μας βοήθησε σημαντικά προς την επίτευξη του στόχου μας, και το αποτέλεσμα ήταν εξαιρετικό».
- Ποιες περιοχές επισκέφθηκαν οι Γάλλοι και ποιες ήταν οι εντυπώσεις που τους άφησε η ευρύτερη περιοχή;
«Ηδη από την πρώτη κιόλας ημέρα άφιξης των Γάλλων επισκεπτών μας στο αεροδρόμιο της Καλαμάτας, γράφτηκαν τα πρώτα άρθρα για τη Μεσσηνία και την Καλαμάτα, ως καινούργιος και προτεινόμενος από τον Γάλλο συνεργάτη μας tour operator Thalasso No1, προορισμός.
Κατά τη διάρκεια της σύντομης παραμονής τους στην περιοχή, ακολουθώντας ένα πραγματικά δύσκολο πρόγραμμα, οι επισκέπτες μας είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν -είτε μέσω φωτογραφικού υλικού είτε με κατ’ ιδίαν επισκέψεις που κάναμε, χρησιμοποιώντας επαγγελματίες γαλλόφωνους διπλωματούχους ξεναγούς από την περιοχή- την Αρχαία Ολυμπία, την Αρχαία Μεσσήνη, το Ιστορικό Κέντρο της Καλαμάτας, καθώς και ποικίλες αναφορές για τη Στούπα, Πύλο, Μεθώνη, Καρδαμύλη και τα πιο σημαντικά αξιοθέατα της περιοχής.
Με χαρά μας διαβάσαμε ποικίλα άρθρα που δημοσιευτήκαν σε διάφορα περιοδικά της Γαλλίας, όπως τα: Le Quoditien, Tourmag, Tourismedegroup, Tour Hebdo, L’ Echo Touristique κ.λπ., με αξιόλογες αναφορές για την Μεσσηνία και τη δυνατότητα ανάπτυξης του προορισμού στη γαλλική αγορά. Αρα θεωρούμε ότι όλη μας η προσπάθεια στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία. Ηδη τα νούμερα των αφίξεών μας αυξάνονται ανά εβδομάδα».
 - Ποιες προοπτικές υπάρχουν από εδώ και πέρα στη γαλλική αγορά όσον αφορά τη Νότια Πελοπόννησο;
 «Η Νότια Πελοπόννησος αποτελεί, τόσο για εμένα προσωπικά όσο και για τους συνεργάτες μας, έναν ανερχόμενο τουριστικό προορισμό.
 Δεν υστερεί σε τίποτα από τους υπόλοιπους, πιο τουριστικά αναπτυγμένους προορισμούς στην Ελλάδα, όπως η Κρήτη, η Ρόδος, η Κως· αντίθετα, θεωρώ προσωπικά ότι έχει περισσότερες επιλογές να προσφέρει στον εκάστοτε επισκέπτη που θα έρθει.
 Η Μεσσηνία κατακτά σταδιακά ευρεία αναγνωρισιμότητα, και πρωτοβουλίες σαν αυτή που αναλάβαμε με την επίσκεψη δημοσιογράφων και ειδικών της γαλλικής τουριστικής αγοράς, συμβάλλουν στην περαιτέρω διαφήμιση και ανάδειξή της. Το word of mouth αποτελεί ακόμα βασικό παράγοντα στην ανάδειξη και προβολή -  και σε αυτό στοχεύσαμε. Η γαλλική αγορά έχει τη δυνατότητα να στηρίξει μια "μεγάλη" σεζόν, κάτι που το κάνουμε ήδη στους υπόλοιπους προορισμούς όπου δραστηριοποιούμαστε και που στοχεύουμε και για τη Μεσσηνία. Είμαστε αισιόδοξοι για τη συνέχεια, και ειδικά και μετά από αυτήν την επίσκεψη των ανθρώπων που μπορούν πράγματι να επηρεάσουν το tourist trend της γαλλικής αγοράς προς όφελος της Μεσσηνίας και της ευρύτερης Πελοποννήσου.
Βασικό όμως είναι η εκάστοτε προσπάθεια να έχει συνέχεια: Για να αυξήσουμε τη δυναμική του προορισμού, πρέπει να ενταθούν οι ενέργειες προώθησης και προβολής του - και σε αυτό χρειάζεται η συνδρομή όλων».

- Η Μεσσηνία είναι πράγματι τα τελευταία χρόνια ένας ανερχόμενος τουριστικός προορισμός. Με βάση τη δική σας εμπειρία, πώς την αξιολογείτε και τι πιστεύετε ότι λείπει σε επίπεδο υποδομών κ.λπ.;
«Η Μεσσηνία πράγματι έχει αρχίσει να διεκδικεί σημαντικό κομμάτι πίτας στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη. Εχει αξιόλογους φυσικούς και πολιτιστικούς πόρους, περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους που προσφέρονται για αναψυχή και ανάπτυξη τουριστικών δραστηριοτήτων. Παρ' όλα αυτά και ανεξάρτητα από όποια προσπάθειας μπορεί να γίνει για την προώθηση και προβολή του προορισμού, το επόμενο βήμα πρέπει να είναι η βελτίωση και ανάπτυξη των υποδομών, για να γίνει πιο εύκολα και άμεσα προσβάσιμη: από τις υποδομές του αεροδρομίου, όπου γίνεται μια φιλότιμη προσπάθεια για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών του, μέχρι το οδικό δίκτυο που συνδέει τις κατά τόπους τουριστικές περιοχές.
Οσο θα μεγαλώνει η ζήτηση για την περιοχή, τόσο μεγαλυτέρα προβλήματα θα παρουσιάζονται - κάτι που βέβαια παρατηρείται ήδη και σε άλλους πιο τουριστικά δυναμικούς προορισμούς, αλλά αυτό δε θα πρέπει να αποτελεί παράδειγμα για τη Μεσσηνία.
Επίσης ο προορισμός χρειάζεται επιπλέον επενδύσεις σε καταλύματα περισσότερων κλινών και δωματίων. Μεγαλύτερη προσφορά ισοδυναμεί με μεγαλύτερη ζήτηση. Θεωρώ ότι η Μεσσηνία μπορεί να γίνει ο παράδεισος για τον εισερχόμενο τουρισμό -με την αντίστοιχη τουριστική εκπαίδευση που επιβάλλεται να υπάρχει- αλλά και βασική επιλογή για συνεδριακό και ιατρικό τουρισμό, τομείς στους οποίους δραστηριοποιούμαστε επίσης».
- Ως άνθρωπος του τουρισμού, θα θέλαμε το σχόλιό σας για τις προσδοκίες σε αυτό τον τομέα για το τρέχον έτος.
«Η Ελλάδα στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη παρουσίαζε πάντα μια έντονη δυναμική από πλευράς επισκεψιμότητας, αναγνωρισιμότητας αλλά και παροχής υπηρεσιών. Στόχος όλων μας πρέπει να είναι να βοηθήσουμε και να επενδύσουμε με κάθε τρόπο ώστε η Ελλάδα να βρει ξανά τον πρότερο βηματισμό της και να πετύχει ακόμα καλύτερα αποτελέσματα. Δυστυχώς οι ευοίωνες προβλέψεις για την πορεία και εξέλιξη της τουριστικής κίνησης για το 2015 σε πανελλαδικό επίπεδο δε φαίνεται να επαληθεύονται στο αρχικό ποσοστό εκτίμησής τους.  Παρ' όλα αυτά οι δυνατότητες που υπάρχουν είναι ανεξάντλητες και χρήζουν περαιτέρω αξιοποίησης, με μια ξεκάθαρη στρατηγική που θα πρέπει να εκπονηθεί και υλοποιηθεί. Ο τουρισμός αποτελεί τη βαριά μας βιομηχανία και επιβάλλεται να υπάρχει ένα ενιαίο μέτωπο στήριξης της κινητήριας δύναμης της ελληνικής οικονομίας» Διαβάστε το άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ http://www.eleftheriaonline.gr/oikonomia/tourismos/item/67873-touristiki-agora-gallias-notia-peloponnisos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ. (ΔΥΟ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ).

Στην προσπάθεια που γίνετε για τη συλλογή παλαιών φώτο με θέμα το χωριό μας, μας ήρθε μία ακόμα, με δύο ενδεικτικά του δημοτικού μας σχολε...