ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τρίτη 9 Ιουνίου 2015

Στην Ελλάδα και πάλι η κλεμμένη αρχαία κεφαλή του Ερμή

ΑΠΟ http://www.news.gr/


«Είναι μια απάντηση σε μερικές υπερβολικές αιτιάσεις ότι δεν κυνηγάμε τα κλεμμένα ή τα δημοπρατούμενα, και είναι μια απόδειξη ότι η αρχαιολογική υπηρεσία όταν υπάρχει τεκμηρίωση, την οποία καταρτίζει η ίδια, μπορεί να είναι αποτελεσματική» είπε ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού Νίκος Ξυδάκης, στην τελετή υποδοχής και παρουσίασης της αρχαίας κεφαλής του Ερμή, η οποία επαναπατρίστηκε ως προϊόν παράνομης εξαγωγής από την Ελλάδα.

«Η κεφαλή αυτή έχει την ιδιομορφία ότι δεν υπήρχε στα μητρώα της υπηρεσίας, φτιάχτηκε η τεκμηρίωση και ήμασταν πειστικοί ως ελληνική κυβέρνηση για να μπορέσουμε να πείσουμε και τον δημοπράτη, ότι ήταν προϊόν παράνομης διακίνησης και έτσι να επιστρέψει στη χώρα μας», συμπλήρωσε ο κ. Ξυδάκης.
Η αρχαία γλυπτή μαρμάρινη κεφαλή του Ερμή ύψους 24 εκατοστών, είναι ένα μοναδικό έργο τέχνης της ρωμαϊκής εποχής το οποίο κινδύνευσε να δημοπρατηθεί πριν μερικούς μήνες από τον οίκο Bonhmas. Αποτελεί αντίγραφο ενός σπουδαίου έργου της κλασικής περιόδου, του Ερμή Προπυλαίου του Αλκαμένη, το οποίο βρισκόταν στη νότια πτέρυγα των Προπυλαίων της Ακρόπολης. Τον Οκτώβριο του 2014 διαπιστώθηκε ότι η κεφαλή ήταν ανάμεσα στα προς δημοπράτηση έργα από τον οίκο Bonhmas στο Λονδίνο. Έπειτα από παρέμβαση του υπουργείου Πολιτισμού, ο οίκος δημοπρασιών απέσυρε το έργο από τον κατάλογο της δημοπρασίας και στη συνέχεια το έργο επέστρεψε στην Ελλάδα.
Ο κ. Ξυδάκης στην ομιλία στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο σημείωσε ότι «η προσπάθεια που καταβάλλει η Ελλάδα για την προστασία της πολιτιστικής της κληρονομιάς είναι διαρκής και τα τελευταία χρόνια αυτή η προσπάθεια έχει δώσει μεγάλο κύρος στη χώρας μας και της έχει δώσει τη δυνατότητα να ασκεί επιρροή στους διεθνείς οργανισμούς».

Υπενθύμισε, επίσης, ότι στη διάρκεια της ελληνικής προεδρίας της ΕΕ «ενισχύθηκε το ευρωπαϊκό νομικό πλαίσιο για την επιστροφή πολιτιστικών αγαθών που έχουν απομακρυνθεί από το έδαφος του κράτους-μέλους» και αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία της Ελλάδας για μια διεθνή διακήρυξη κατά της παράνομης διακίνησης πολιτιστικών αγαθών η οποία «έτυχε της ομόφωνης αποδοχής από όλα τα κράτη μέλη της Unesco».
«Είναι και αυτό μια επιτυχία της Ελλάδας που δείχνει ότι η χώρα μας στον τομέα του πολιτισμού είναι μία ”πολιτιστική υπερδύναμη”» είπε.
Επίσης ο κ. Ξυδάκης απαντώντας στις αιτιάσεις για την παρουσία της κ. Δούρου στην εκδήλωση τόνισε ότι «η περιφερειάρχης Αττικής είχε αποφασιστική συμβολή στον επαναπατρισμό της κεφαλής διότι χρηματοδότησε όλο το project, σε μια στιγμή που η κεντρική κυβέρνηση είναι αρκετά ασθενική με πολύ καχεκτικά οικονομικά» και προσέθεσε ότι «είναι το πρώτο βήμα για ένα ευρύτατο δίκτυο συνεργασιών και συμπράξεων που σχεδιάζονται και θα ξεδιπλωθούν τους επόμενους μήνες».
Η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, από την πλευρά της, τόνισε ότι «υπάρχουν κλεμμένα που επιστρέφουν και υπάρχουν διεκδικήσεις που είναι επιτυχείς. Για πρώτη φορά έχουμε απτά αποτελέσματα συνέργειας φορέων του ελληνικού κράτους που συνήθως τα προηγούμενα χρόνια έμεναν στα χαρτιά και τις εξαγγελίες» και προσέθεσε ότι «η Περιφέρεια Αττικής σε οποιαδήποτε ανάλογη κίνηση θα είναι δίπλα στο υπουργείο Πολιτισμού, χωρίς μεγαλοστομίες χωρίς να διεκδικούμε τα εύσημα».

Δεν υπάρχουν σχόλια: