ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τρίτη 30 Ιουνίου 2015

ΔΕΗ: «Ομαλά η ηλεκτροδότηση της χώρας»




Τη διαβεβαίωση ότι έχουν ληφθεί όλα τα αναγκαία μέτρα για την ομαλή ηλεκτροδότηση της χώρας για όσο διάστημα χρειαστεί έδωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Μανώλης Παναγιωτάκης από το βήμα της γενικής συνέλευσης των μετόχων, η συνεδρίαση της οποίας αναβλήθηκε έπειτα από αίτημα του Δημοσίου.


«Η ΔΕΗ ήταν και παραμένει παράγων σταθερότητας για τη χώρα» τόνισε ο κ. Παναγιωτάκης.

«Είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε στις υποχρεώσεις προς τους προμηθευτές και τους πιστωτές για την κατασκευή της νέας μονάδας "Πτολεμαΐδα 5", η άδεια της οποίας θα εκδοθεί ίσως και αυτήν την εβδομάδα, αν όχι την επόμενη. Η ΔΕΗ μπορεί να ανταποκριθεί στην προκαταβολή, ώστε να γίνει η έναρξη των εργασιών» πρόσθεσε.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από χθες το βράδυ στη ΔΕΗ γίνονται συνεχείς συσκέψεις για την κατάρτιση σχεδίου διαχείρισης της κρίσης.

Όπως ανέφεραν ανώτατες πηγές της επιχείρησης, η ηλεκτροδότηση της χώρας βασίζεται στις εγχώριες πηγές ενέργειας, δηλαδή λιγνίτες, υδροηλεκτρικά και λοιπές ανανεώσιμες πηγές. Στις αυλές των λιγνιτικών μονάδων υπάρχουν αποθέματα λιγνίτη καθώς και το μαζούτ που απαιτείται για την έναρξη λειτουργίας τους.

Παράλληλα, αναμένεται εντός των προσεχών ημερών να διαπιστωθεί αν θα συνεχιστούν απρόσκοπτα οι εισαγωγές ρεύματος ή οι εισαγωγείς θα προτιμήσουν να αποφύγουν το ρίσκο. Σε περίπτωση μείωσης των εισαγωγών το σχέδιο προβλέπει εντατικότερη αξιοποίηση των μονάδων φυσικού αερίου που αυτήν την περίοδο υπολειτουργούν. Η ροή του αερίου στις πύλες εισόδου της χώρας, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, συνεχίζεται απρόσκοπτα.

Η ηλεκτροδότηση των νησιών, που βασίζεται σε τοπικούς σταθμούς παραγωγής οι οποίοι λειτουργούν με πετρέλαιο, είναι εξασφαλισμένη τουλάχιστον για όλο το καλοκαίρι, καθώς η ΔΕΗ τηρεί αποθέματα ασφαλείας 90 ημερών. Επιπλέον, στις 13 Ιουλίου αναμένεται φορτίο με 40.000 τόνους πετρέλαιο.

Το βασικό πρόβλημα ήταν και παραμένει η ρευστότητα, καθώς είναι εύλογο να περιμένει κανείς ότι η κατάσταση θα οδηγήσει σε νέες καθυστερήσεις στην εξόφληση λογαριασμών, σε μια περίοδο που οι ανεξόφλητες οφειλές άγγιζαν το 1,9 δις ευρώ και είχαν αρχίσει οριακά να σταθεροποιούνται με την εφαρμογή του προγράμματος ρύθμισης που ανακοινώθηκε πρόσφατα.

Για το διάστημα των προσεχών ημερών δεν θα γίνονται διακοπές ρεύματος (εκτός εξόφθαλμων περιπτώσεων) λόγω χρεών, ενώ δεν θα χρεώνονται και τόκοι υπερημερίας στις καθυστερούμενες οφειλές. Η κατάσταση της ρευστότητας της επιχείρησης θα παρακολουθείται καθημερινά προκειμένου να γίνεται διαχείριση των πληρωμών.

Η γενική συνέλευση της ΔΕΗ αναβλήθηκε για τις 13 Ιουλίου.

ΑΠΟ http://www.zougla.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: