ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τρίτη 23 Ιουνίου 2015

Κατατέθηκε το μίνι ασφαλιστικό στη Βουλή - Ρυθμίσεις-ανάσα για τους ασφαλισμένους ΟΑΕΕ-ΕΤΑΑ

ΑΠΟ http://www.protothema.gr/ 22/06/2015

 

Επαναχορηγείται η σύνταξη του ΟΓΑ σε 30.000 ανασφάλιστους - Διαβάστε αναλυτικά τι προβλέπει το σχέδιο νόμου 

Με το «μίνι» ασφαλιστικό νομοσχέδιο που κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή , προωθούνται ρυθμίσεις – ανάσα για τους ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ και του ΕΤΑΑ, απλουστεύεται η  λειτουργία
των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (Κ.Ε.Π.Α.),τα οποία ταλαιπώρησαν τους ανάπηρους  πολίτες ,συγκροτούνται στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ ειδικά κλιμάκια ελέγχου, προκειμένου να αντιμετωπιστεί άμεσα η εισφοροδιαφυγή και η  ανασφάλιστη, αδήλωτη εργασία ενώ επαναχορηγείται η σύνταξη του ΟΓΑ  σε 30.000 ανασφάλιστους υπερήλικες, Έλληνες και ομογενείς.

Συγκεκριμένα το σχέδιο νόμου « για την ανακούφιση των ΑμεΑ, την απλοποίηση της λειτουργίας των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (Κ.Ε.Π.Α.), την καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής και την άρση ασφαλιστικών αδικιών» δίνει   τη  δυνατότητα στους ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ και του ΕΤΑΑ μετά την 1-1-93 να επιλέξουν χαμηλότερες ασφαλιστικές κλάσεις μέχρι και 31-12-16, ώστε να ανακουφιστούν από τις υπέρμετρες μνημονιακές αυξήσεις των ασφαλιστικών εισφορών τους.

Για παράδειγμα, ένας νέος μετά το 1993 ασφαλισμένος που είναι σήμερα στην 7η κατηγορία και πληρώνει 466,54 ευρώ μηνιαία εισφορά στον ΟΑΕΕ μπορεί να επιλέξει την 4η κατηγορία και να πληρώνει ως το τέλος του 2016 εισφορά 335,37 ευρώ το μήνα. Θα έχει δηλαδή μείωση εισφορών κατά 131,17 ευρώ το μήνα.

• Επίσης αυξάνεται με πάγια ρύθμιση το όριο οφειλών προς το ΕΤΑΑ και τον ΟΑΕΕ των εγκλωβισμένων πριν την συνταξιοδότηση ασφαλισμένων από 15.000 σε 25.000 ευρώ , ενώ με μεταβατική διάταξη δίνεται η δυνατότητα για ένα τρίμηνο να ρυθμίζουν τις οφειλές τους με συμψηφισμό με τις συντάξεις τους και οι εγκλωβισμένοι πριν την σύνταξη τους , που οφείλουν περισσότερα από 25.000  και μέχρι 50.000 ευρώ. ( προθεσμία υποβολής αιτήσεων έως 30/9/2015)

Η καταβολή των οφειλόμενων θα μπορεί να γίνει σε έως 60 μηνιαίες δόσεις και η έναρξη θα μπορεί να πραγματοποιηθεί 18 μήνες μετά την αίτηση. Το κενό διάστημα, οι ασφαλισμένοι θα λαμβάνουν σύνταξη ύψους 360 ευρώ το μήνα, η οποία θα συμψηφιστεί με τα αναδρομικά ποσά που θα τους οφείλονται στη λήξη αυτής της περιόδου.

• Ολοκληρώνεται η αποποινικοποίηση των οφειλών των αυτοαπασχολούμενων ασφαλισμένων του ΕΤΑΑ και του ΟΑΕΕ προς αυτά για δικές τους εισφορές και συνεπώς η κατάργηση των σχετικών αναγκαστικών νομοθετικών διατάξεων της Χούντας.

Δίνεται νέα προθεσμία , μέχρι 31-10-2015 στις ομοσπονδίες των ενστόλων, προκειμένου να συνεχιστεί ο διάλογος για το μέλλον του επικουρικού τους ταμείου ΤΕΑΠΑΣΑ . Σύμφωνα με το νόμο (ν.4281/2014) το επικουρικό των είχε προθεσμία έως τον Ιούνιο να ενταχθεί στο Ενιαίο επικουρικό ΕΤΕΑ ή να συνεχίσει την αυτόνομη πορεία του ως επαγγελματικό ταμείο χωρίς κρατική χρηματοδότηση.

Στο πλαίσιο της απλοποίησης της λειτουργίας των ΚΕΠΑ, καταργείται η καταβολή παραβόλου ΚΕΠΑ από ανασφάλιστους πολίτες και αιτούντες προνοιακών επιδομάτων αναπηρίας. Με τον τρόπο αυτό οι ανασφάλιστοι πολίτες και οι αιτούντες παντός προνοιακού επιδόματος αναπηρίας απαλλάσσονται από την υποχρέωση καταβολής του παραβόλου των 46,14 ευρώ για τη χρήση των υπηρεσιών ΚΕΠΑ, όπως –ήδη- απαλλάσσονται οι ασφαλισμένοι ΑμεΑ, των οποίων το παράβολο καταβάλλεται από τους ασφαλιστικούς  φορείς τους.

• Προβλέπεται στις περιπτώσεις λήξης του συνταξιοδοτικού δικαιώματος λόγω αναπηρίας και εφόσον εκκρεμεί  στα ΚΕΠΑ ιατρική κρίση, χωρίς υπαιτιότητα των ασφαλισμένων, παράταση του δικαιώματος της συνταξιοδότησης λόγω αναπηρίας για ένα εξάμηνο,  της χορήγησης  του προνοιακού επιδόματος και πλήρης ιατροφαρμακευτική κάλυψη υπό την προϋπόθεση ότι για το δικαίωμα αυτό είχαν κριθεί από την αρμόδια επιτροπή αναπηρίας τουλάχιστον 67%.

Καθίστανται αυτοδικαίως οριστικές οι συντάξεις λόγω αναπηρίας βάσει των διατάξεων που ισχύουν στο ΙΚΑ  στα ταμεία νομικών , ιδιοκτητών ημερησίων εφημερίδων εφημεριδοπωλών και υπαλλήλων πρακτορείων, πρώην ΤΑΠ-ΟΤΕ και  ΤΣΠ-ΕΤΕ  στα οποία δεν προβλεπόταν αντίστοιχη διάταξη.

• Παρέχεται η δυνατότητα αναγνώρισης ως χρόνου ασφάλισης , του χρόνου προσωρινής κράτησης ή φυλάκισης, που εξέτισαν κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής τους θητείας αντιρρησίες συνείδησης

Επαναχορηγείται η σύνταξη του ΟΓΑ σε 30.000 υπερήλικες , Έλληνες και ομογενείς, η οποία είχε περικοπεί από την Κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου από την 1/1/2013 λόγω αυστηροποίησης των κριτηρίων και αποκαθίσταται μια ακραία και απάνθρωπη κοινωνική αδικία σε βάρος ενός τμήματος ηλικιωμένων , που διαβιούν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας και οικονομικής εξαθλίωσης.

Η αποκατάσταση θα γίνει σε δύο φάσεις λόγω στενών δημοσιονομικών περιθωρίων. Από 1-10-2015  θα εισπράξουν μειωμένο ποσό 260 ευρώ  ενώ από 1/10/2016  360 ευρώ.

Προϋπόθεση για την λήψη σύνταξης είναι

α)να διαμένουν στην Ελλάδα μόνιμα την τελευταία 10ετία αντί της 20ετίας που ίσχυε.

β) στο συνολικό  ετήσιο ατομικό η οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα δεν περιλαμβάνεται η αντικειμενική δαπάνη από ιδιοκατοικούμενη κύρια κατοικία μέχρι 100 τμ καθώς και τα προνοιακά επιδόματα που χορηγούνται σε ΑμεΑ

γ) αν παίρνουν βοήθημα από ελληνικό η αλλοδαπό ασφαλιστικό φορέα μικρότερο από την παροχή του ΟΓΑ δεν κόβεται η παροχή αλλά γίνεται  συμψηφισμός.

Επίσης παρατείνεται η ασφαλιστική κάλυψη των ανασφάλιστων υπερηλίκων των οποίων διακόπηκε η σύνταξη έως 29/2/2016.

Ακόμη με άλλα άρθρα του νομοσχεδίου, διευκολύνεται η συνταξιοδότηση των τεχνικών τύπου ενώ καταργείται το δικαίωμα εξαγοράς χρόνου ασφάλισης στο ταμείο πρόνοιας δημοτικών υπαλλήλων προκειμένου να αποφευχθεί η οικονομική αιμορραγία (πληρώνοντας 156 ευρώ, έπαιρναν επιπλέον εφάπαξ 1164 για κάθε έτος εξαγοράς) και να συνεχίσει το ταμείο να είναι βιώσιμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ. (ΔΥΟ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ).

Στην προσπάθεια που γίνετε για τη συλλογή παλαιών φώτο με θέμα το χωριό μας, μας ήρθε μία ακόμα, με δύο ενδεικτικά του δημοτικού μας σχολε...