ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τετάρτη 10 Ιουνίου 2015

3 τουριστικές επενδύσεις καθιερώνουν την Πελοπόννησο ως προορισμό για υψηλά εισοδήματα

ΑΠΟ http://www.eleftheriaonline.gr/
Τρίτη, 09 Ιουνίου 2015 Διαβάστε το άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ http://www.eleftheriaonline.gr/oikonomia/tourismos/item/67362-touristikes-ependyseis-peloponnisos



Ωριμες για να υλοποιηθούν είναι οι τρεις μεγάλες επενδύσεις που θα συμβάλουν τα μέγιστα στην καθιέρωση της Πελοπόννησου ως τουριστικού προορισμού.
Συγκεκριμένα, στη Μεσσηνία προχωρεί η κατασκευή του σύνθετου τουριστικού καταλύματος στη Βελίκα, από τον όμιλο "Grace Hotels", το οποίο θα λειτουργήσει το 2017.
Παράλληλα η Costa Navarino θα επεκταθεί στην Πύλο με νέες επενδύσεις από την  TΕΜΕΣ Α.Ε. Τέλος, στην Αργολίδα ο όμιλος "Dolphin Capital Investors" επενδύει 418 εκατ. ευρώ σε ξενοδοχείο με 114 δωμάτια και σουίτες, 448 παραθεριστικές κατοικίες και  γήπεδο γκολφ υψηλών προδιαγραφών.
Αναλυτικά και σύμφωνα με το “Βήμα”, η εξέλιξη των επενδυτικών σχεδίων έχει ως εξής:
Dolphin
Προτεραιότητα: Kilada Hills και Kea Resort. Την έγκριση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) έλαβε το Προεδρικό Διάταγμα για το Ειδικό Σχέδιο Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικής Επένδυσης (ΕΣΧΑΣΕ) της Στρατηγικής Επένδυσης Kilada Hills στην Αργολίδα, ύψους 418 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για μία από τις πρώτες επενδύσεις που θα υλοποιηθούν με αυτό το καθεστώς, καθώς το Kilada Hills αναπτύσσεται στην Κοιλάδα του Δήμου Ερμιονίδας του Νομού Αργολίδας, σε συνολική έκταση 2.079 στρεμμάτων και αποτελεί μέρος του Porto Heli Collection, ευρύτερης ανάπτυξης θέρετρων του ομίλου "Dolphin Capital Investors" στην περιοχή. Αποτελείται από ξενοδοχείο με 114 δωμάτια και σουίτες, 448 παραθεριστικές κατοικίες, γήπεδο γκολφ υψηλών προδιαγραφών, σχεδιασμένο από τον Jack Nicklaus, και beach club. Η συνολική δόμηση είναι περίπου 208.000 τ.μ., ενώ ο μέσος συντελεστής δόμησης της επένδυσης είναι μόλις 10%.
Τμήμα του Porto Heli Collection είναι και το Amanzoe, το οποίο λειτουργεί από τον Αύγουστο του 2012 και εφέτος παρουσιάζει τη μεγαλύτερη πληρότητα από την έναρξη της λειτουργίας του. Στο Porto Heli Collection ανήκει επίσης το Nikki Beach, που λειτουργεί από το καλοκαίρι του 2014. Τα Amanzoe, Kilada Hills στην Αργολίδα και Kea Resort στην Τζια είναι έργα πρώτης προτεραιότητας για την Dolphin στην Ελλάδα, όπως και το Playa Grande Club & Reserve στη Δομινικανή Δημοκρατία, που θα ανοίξει τον Δεκέμβριο και το Pearl Island στον Παναμά. Η εταιρεία μάλιστα ανακοίνωσε την Τετάρτη αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου, με την άντληση ποσού 75 εκατ. ευρώ.
Στην Τζια εκδόθηκε άδεια δόμησης τον Απρίλιο για το δεύτερο Aman resort στη χώρα και πρώτο σύνθετο τουριστικό κατάλυμα στη θέση Βρόσκοπο της Τζιας. Η εταιρεία βρίσκεται επίσης στη φάση προετοιμασίας τευχών δημοπράτησης και την εκπόνηση μελετών εφαρμογής. Με την επένδυση να υπολογίζεται στα 60 εκατ. ευρώ, το συγκρότημα θα αποτελείται από ξενοδοχείο με 30 σουίτες, έξι Aman suites και 29 βίλες, καθώς και κέντρο θαλασσοθεραπείας, σε γήπεδο 645 στρεμμάτων.
Costa Navarino
Ανάπτυξη Navarino Bay και Navarino Hills: Στην έναρξη της νέας φάσης τουριστικής ανάπτυξης των περιοχών Navarino Bay και Navarino Hills στην Costa Navarino της Μεσσηνίας αναμένεται να προχωρήσει άμεσα και η TEMES AE. Η διαδικασία των αδειοδοτήσεων έχει ολοκληρωθεί και η νέα φάση προϋπολογίζεται σε 240 εκατ. ευρώ, με τη δημιουργία 900 επιπλέον θέσεων εργασίας. Καταλυτική για την περαιτέρω τουριστική ανάπτυξη και των άλλων τριών περιοχών του προορισμού, στην επένδυση που υλοποιείται από το 1997, ήταν η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου στον όμιλο της Costa Navarino, με τη συμμετοχή του ομίλου Olayan, ως τέταρτου ισότιμου μετόχου, με τους τρεις μετόχους της οικογένειας Κωνσταντακόπουλου.
Σε εξέλιξη είναι επίσης η ανάπτυξη περιορισμένου αριθμού τουριστικών κατοικιών στο πρώτο συγκρότημα Navarino Dunes, για τις οποίες υπάρχει έκδηλο αγοραστικό ενδιαφέρον και στόχος είναι μέσα στο 2015 να προχωρήσει η κατασκευή των πρώτων κατοικιών. Ωστόσο πάνω από το 90% της συνολικής επιφάνειας θα παραμείνει ακάλυπτο (ο νόμος επιτρέπει να χτιστεί ως και 20%), ενώ το ποσοστό της έκτασης που έχει χτιστεί είναι χαμηλότερο από 5%.
Grace Hotel Καλαμάτα
Στη Μεσσηνία προχωρεί και η κατασκευή του σύνθετου τουριστικού καταλύματος έξω από την Καλαμάτα, από τον όμιλο "Grace Hotels", το οποίο θα λειτουργήσει το 2017. Στη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της τουριστικής επένδυσης θετικά γνωμοδότησαν το Περιφερειακό Συμβούλιο της Περιφέρειας Πελοποννήσου και ο Δήμος Μεσσήνης. Η επένδυση θα υλοποιηθεί σε έκταση 261 στρεμμάτων στην παραλία Βελίκας στη Μεσσήνη και περιλαμβάνει ξενοδοχείο πέντε αστέρων, με 266 κλίνες, καθώς και τουριστικές επιπλωμένες κατοικίες. Περιλαμβάνει ακόμη έργα όπως κέντρο θαλασσοθεραπείας, κέντρο αναζωογόνησης (spa), συνεδριακό κέντρο με δυνατότητα εξυπηρέτησης 300 ατόμων, μονάδα επεξεργασίας λυμάτων κ Διαβάστε το άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ http://www.eleftheriaonline.gr/oikonomia/tourismos/item/67362-touristikes-ependyseis-peloponnisos

Δεν υπάρχουν σχόλια: