ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Πέμπτη 25 Ιουνίου 2015

Νόμιμη η κατάσχεση των καταθέσεων για μη απόδοση ΦΠΑ άνω των 150.000€

Με βαριά νομικά «όπλα» εφοδιάζει το Συμβούλιο της Επικρατείας τις φορολογικές αρχές, ώστε να είναι αποτελεσματικότερες στο «κυνήγι» της μεγάλης φοροδιαφυγής και του ΦΠΑ.


Το ΣτΕ δέχθηκε ότι όταν υπάρχουν βάσιμες υπόνοιες για μεγάλη φοροδιαφυγή, οι Αρχές μπορούν να αρνούνται τη χορήγηση φορολογικής ενημερότητας και ταυτόχρονα να ελέγχουν τραπεζικές καταθέσεις
Το ΣτΕ δέχθηκε ότι όταν υπάρχουν βάσιμες υπόνοιες για μεγάλη φοροδιαφυγή (μη απόδοση ΦΠΑ άνω των 150.000 ευρώ), οι Αρχές μπορούν να
αρνούνται τη χορήγηση βεβαιώσεων (π.χ. φορολογικής ενημερότητας) ή πιστοποιητικών αναγκαίων για τη μεταβίβαση περιουσιακών στοιχείων και ταυτόχρονα να ελέγχουν τραπεζικές καταθέσεις, επενδυτικούς λογαριασμούς κ.λπ., δεσμεύοντας μέχρι και το 50%.
Η... επιδρομή αυτή των φορολογικών αρχών κρίθηκε από το ΣτΕ συνταγματικά ανεκτή (κατά πλειοψηφία), ακόμα και αν υπάρχει αθωωτική απόφαση ποινικού δικαστηρίου για τον παραβάτη. Ωστόσο, τραβώντας μια «κόκκινη γραμμή» το ΣτΕ έκρινε ότι τα δικαστήρια οφείλουν, πάντως, να ελέγχουν εάν τα μέτρα αυτά παραβίασαν τη συνταγματική αρχή της αναλογικότητας, γιατί δεσμεύθηκαν περιουσιακά στοιχεία πολύ μεγαλύτερα της φορολογικής παράβασης ή για αδικαιολόγητα μεγάλο χρονικό διάστημα κ.λπ.
Το Διοικητικό Πρωτοδικείο ακύρωσε προ 4ετίας δεσμευτικά μέτρα σε βάρος γνωστού κοσμηματοπωλείου (λόγω μη απόδοσης ΦΠΑ περίπου 410.000 ευρώ). Ομως το ΣτΕ χαρακτήρισε νόμιμες τις φορολογικές ενέργειες, κρίνοντας ότι, παρά τον επαχθή χαρακτήρα τους, δεν παραβίασαν τις συνταγματικές αρχές της αναλογικότητας και της οικονομικής - επαγγελματικής ελευθερίας.
Αρση απορρήτου
«Λύνοντας τα χέρια» των οικονομικών αρχών, το ΣτΕ δέχθηκε τη συνταγματικότητα τέτοιων μέτρων, που συμπεριλαμβάνουν άρση τραπεζικού απορρήτου και για κάθε είδους λογαριασμούς, παράγωγα χρηματοοικονομικά προϊόντα, αλλά και για το περιεχόμενο θυρίδων, κρίνοντας ότι έτσι διασφαλίζονται τα συμφέροντα του Δημοσίου, με διατήρηση των περιουσιακών στοιχείων του παραβάτη, πριν να προλάβει να τα μεταβιβάσει ή να αποσύρει καταθέσεις.

Στη συγκεκριμένη υπόθεση, σε έλεγχο κοσμηματοπωλείου εντοπίστηκαν εικονικές αποδείξεις πώλησης και εικονικά τιμολόγια επιστροφής ΦΠΑ στη Β. Ελλάδα και επιβλήθηκαν περιοριστικά μέτρα λόγω μη απόδοσης ΦΠΑ. Η πρωτόδικη ποινική απόφαση ήταν αθωωτική για τα τιμολόγια. Ο επιχειρηματίας υποστήριξε στο ΣτΕ ότι επιβλήθηκε συλλήβδην συντηρητική κατάσχεση της κινητής περιουσίας της επιχείρησης και των τραπεζικών λογαριασμών της, κατά παράβαση της αρχής της αναλογικότητας, αφού η δέσμευση του 50% των διαθεσίμων της λειτουργεί συνθλιπτικά για τη ρευστότητα, τη λειτουργία, τη φήμη της.

ΑΠΟ http://www.ethnos.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ. ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ.

Στην προσπάθεια που γίνετε για τη συλλογή παλαιών φώτο με θέμα το χωριό μας, μας ήρθε μία ακόμα, με άτομα του χωριού μας.