ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Παρασκευή 24 Απριλίου 2015

Συνάντηση του Εμπορικού Συλλόγου Φιλιατρών με τον Π. Κατσίβελα

ΑΠΟ http://filiatranet.blogspot.gr/
Συνάντηση των εκπροσώπων του Εμπορικού Συλλόγου Φιλιατρών με τον κ. δήμαρχο Παναγιώτη Κατσίβελα πραγματοποιήθηκε σήμερα Πέμπτη 23-4-2015. 

Συζητήθηκαν όλα τα προβλήματα που απασχολούν τους επαγγελματίες της πόλης αλλά και γενικότερα τα πολύ μεγάλα
και σοβαρά προβλήματα της πόλης που απασχολούν τον κάθε πολίτη των Φιλιατρών στην καθημερινότητά του. 

Ειδική αναφορά έγινε: 
- Στην κάκιστη οδοποιία της πόλης και στις αναρίθμητες λακκούβες,-ο κύριος δήμαρχος μας διαβεβαίωσε ότι αυτό το θέμα θα διορθωθεί σύντομα. Ήδη όπως μας είπε έχει γίνει η προκήρυξη. 

- Στην ποιότητα του νερού και στην ολοκλήρωση των τοποθετήσεων των υπόλοιπων υδρόμετρων και κάθε εργασίας που πρέπει επιτέλους να γίνει ώστε να συνδεθούμε όλοι στο καινούργιο δίκτυο και να απαλλαγούμε από το παλιό που σπάει κάθε δεύτερη μέρα. Στο σημείο αυτό τονίσαμε στον κύριο δήμαρχο ότι αυτό εκτός των άλλων είναι και άδικο, μιας και ενώ εδώ στα Φιλιατρά πληρώνουμε το νερό όπως όλοι οι άλλοι στον Δήμο Τριφυλίας, δεν έχουμε την ίδια ποιότητα του νερού και οι διακοπές είναι σχεδόν καθημερινό φαινόμενο. 

Σε αυτό το θέμα ο κ. δήμαρχος μας είπε ότι αυτό είναι στα άμεσα σχέδια της Δ.Ε.Υ.Α.Τ και μάλιστα είναι προϋπόθεση για να φτιαχτούν οι δρόμοι των Φιλιατρών. Να γίνουν δηλαδή οι απαιτούμενες εργασίες κάτω από το οδόστρωμα ώστε να μην ξανασκάβουμε. Μάλιστα μας ανέφερε ότι επίκεινται έλεγχοι και πρόστιμα και για τις παράνομες υδροδοτήσεις και συνδέσεις των αποχετεύσεων. 

- Στην ελλιπή αστυνόμευση της πόλης η οποία έχει σημαντικά λιγότερο αριθμό αστυνομικών από τις όμορες πόλεις αν και έχει μάλλον περισσότερα προβλήματα. 

Σε αυτό ο κ. δήμαρχος συμφώνησε τονίζοντας μάλιστα ότι έχουμε και μεγάλη "ποιοτική" διαφορά μεταναστών στην περιοχή, εννοώντας ότι οι μετανάστες των Φιλιατρών δεν είναι καταγεγραμμένοι, άρα χρειαζόμαστε σίγουρα μεγαλύτερη δύναμη αστυνομικών από αυτή που έχουμε.  

- Στην καθαριότητα της πόλης, σε αυτό το θέμα εκτός των άλλων ο Εμπορικός Σύλλογος Φιλιατρών έκανε πρόταση να βοηθήσει (ακόμα και με υπάλληλο που θα πληρώνει ο σύλλογος έαν αυτό δεν δημιουργεί κάποιο πρόβλημα) ώστε να διατηρείται καθαρή, ειδικά η πλατεία και το κέντρο της πόλης μας. 

Ο κ. δήμαρχος υποσχέθηκε εδώ ότι θα εξεταστεί και εάν είναι εφικτό να γίνει.  

- Στο θέμα με την κατάσταση που βρίσκεται το παλιό κτίριο του Λυκείου Φιλιατρών, στο οποίο μένουν αλλοδαποί, τα παράθυρα πίσω είναι σπασμένα και όποιος θέλει μπαίνει μέσα. Το θεωρούν μάλιστα τόσο οικείο και "σπίτι" τους, που ακόμα και την ώρα του μαθήματος των παιδιών -πρόσφατα μας κατήγγειλε κάποιος γονιός - μετανάστες έπαιζαν μπάσκετ. 

Ο κ. δήμαρχος μας διαβεβαίωσε ότι θα κλειστεί -και εδώ να αναφέρουμε ότι ο Εμπορικός Σύλλογος Φιλιατρών σε συνεργασία με όλους τους πολιτιστικούς συλλόγους της πόλης θα δραστηριοποιηθεί για να καθαριστεί και το παλιό κτίριο αλλά και το περιβάλλων χώρο του. 

Σε αυτή του την προσπάθεια όμως θα ήθελε συμπαραστάτες και τα παιδιά του σχολείου, ώστε με την συνεισφορά τους να γίνουν παράδειγμα σεβασμού από όλους, του ίδιου τους του χώρου!

Δεν υπάρχουν σχόλια: