ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Δευτέρα 6 Απριλίου 2015

Δέκα συμβουλές για αρμονική συμβίωση με το σκύλο σας

Τους θεωρούμε μέλη της οικογένειας μας, τους αγαπάμε. Η συνύπαρξη με ένα σκύλο στο σπίτι είναι
κάτι πολύ όμορφο. Αν ακολουθούμε και κάποιες μικρές και απλές συμβουλές, τότε μπορεί να γίνει και απόλυτα αρμονική.

Οι εκπαιδευτές σκύλων της k9doorways, μας έδωσαν τις 10 συμβουλές για να συμβιώνουμε αρμονικά με το σκύλο μας:

1. Συμβιώστε με τον σκύλο σας. Δηλαδή ζήστε μαζί του! Η αγελαία και ανθρωποκεντρική του φύση σε συνδυασμό με τον σωστό χειρισμό σας μπορούν να δημιουργήσουν την σχέση που επιθυμείτε. Αντιθέτως η αποξένωση και απομόνωση του (σε μπαλκόνια, ταράτσες, πυλωτές κτλ) θα έχει μόνο αρνητικά αποτελέσματα.
2. Δημιουργήστε ένα σωστό και ισορροπημένο πρόγραμμα στην καθημερινότητα του. Η ύπαρξη ρουτίνας θα βοηθήσει στην ισορροπία του.
3. Φροντίστε να του παρέχετε ένα δικό του χώρο, ο οποίος θα του δώσει την αίσθηση της ασφάλειας και θα του προσφέρει ηρεμία.

4. Θεσπίστε όρια και διαχωρίστε με ξεκάθαρο για αυτόν τρόπο, το επιθυμητό από το ανεπιθύμητο. Μην τον μαλώνετε για πράγματα που κάνει ενώ δεν μπήκατε στη διαδικασία να του διδάξετε εσείς την συμπεριφορά που θέλετε να έχει.
5. Μάθετε του ότι μόνο με ήρεμες συμπεριφορές θα κερδίσει αυτό που θέλει (φαγητό, παιχνίδι, χάδι).
6. Κάντε κοινές δράσεις όπως βόλτα, παιχνίδια κτλ. Έτσι θα εκτονωθεί, θα είναι πιο ήρεμος μέσα στο σπίτι και ταυτόχρονα θα αυξηθεί το δέσιμο μεταξύ σας.

7. Αντιμετωπίστε τον ως σκύλο και όχι ως άνθρωπο. Ο ανθρωπομορφισμός συγχέει την σχέση σας με αυτόν, και δεν σας επιτρέπει να κατανοήσετε την πραγματική φύση και συνεπώς να (ανα)καλύψετε τις πραγματικές του ανάγκες.
8. Εκπαιδεύστε τον σε βασικές συμπεριφορές. Ένας εκπαιδευμένος σκύλος έχει πολύ πιο προβλέψιμες αντιδράσεις και μπορείτε να τον εμπιστεύεστε περισσότερο, κάνοντας τον πιο ενεργό μέλος της καθημερινότητας και της ζωής σας.
9. Κοινωνικοποιείστε τον με οτιδήποτε συμπεριλαμβάνει η καθημερινότητα σας. Ανθρώπους διαφόρων ηλικιών, άλλα ζώα, διαφορετικά μέρη κ.α, προκειμένου να τον βοηθήσετε να μπορεί να προσαρμοστεί σε μια σειρά από καθημερινές καταστάσεις. 
ΠΡΟΣΟΧΗ! Κοινωνικοποίηση δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση το να αφήνουμε έναν σκύλο ανεξέλεγκτο με ανθρώπους ή άλλα σκυλιά.

10. Σε περίπτωση που αντιμετωπίζετε κάποιο πρόβλημα με τον σκύλο σας, μην λαμβάνετε υπόψη σας συμβουλές από φίλους, συγγενείς, γνωστούς, το διαδίκτυο κτλ, αλλά απευθυνθείτε σε κάποιον σοβαρό επαγγελματία. Κάθε σκύλο, όπως και κάθε άνθρωπος έχει διαφορετικό χαρακτήρα και διαφορετικές ανάγκες. Μη διστάσετε να ζητήσετε καθοδήγηση από κάποιον επαγγελματία εκπαιδευτή αφού μπορεί να σας βοηθήσει αποτελεσματικά και στον λιγότερο δυνατό χρόνο, να αποκτήσετε την σχέση που πάντα θέλατε να έχετε με τον σκύλο σας.
Η ημιμάθεια είναι χειρότερη απ' την αμάθεια και τα αποτελέσματα της από ανύπαρκτα έως επικίνδυνα.
Επικοινωνήστε με την k9doorways για μια πρώτη ΔΩΡΕΑΝ αξιολόγηση!

ΑΠΟ http://www.news.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ.

Ακόμα μερικές παλιές φώτο μας ήρθανε, ενισχύοντας έτσι την συλλογή μας, η οποία χάρη στις δικές σας δωρεές αυξάνει συνεχώς.