ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Δευτέρα 20 Απριλίου 2015

Έρχονται νέοι φόροι - ρυθμίσεις για να γεμίσουν τα άδεια ταμεία

ΑΠΟ http://www.madata.gr/
19 Απριλίου 2015




Στις ευνοϊκές φορο-ρυθμίσεις για τα ληξιπρόθεσμα χρέη, τα αδήλωτα εισοδήματα και τα «μαύρα» κεφάλαια του εξωτερικού αλλά και στο «κλείσιμο» 64.000 φορολογικών υποθέσεων που λιμνάζουν στα δικαστήρια και τα μέτρα αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής του ΦΠΑ και του λαθρεμπορίου «ποντάρει» η κυβέρνηση για να
τονώσει τα φορολογικά έσοδα και να κλείσει την «τρύπα» των 584 εκατ. ευρώ, που εμφανίζουν στο πρώτο τρίμηνο του έτους.
Σε πρώτη φάση, το βάρος πέφτει στη ρύθμιση των 100 δόσεων, η οποία «τρέχει» από χθες το απόγευμα με την ενεργοποίηση της ηλεκτρονικής εφαρμογής στο Taxisnet, μέσω της οποίας οι οφειλέτες υποβάλουν αίτηση για την υπαγωγή τους στη ρύθμιση.
Τα 13 μέτρα - φωτιά για να γεμίσουν τα κρατικά ταμεία
Σε επόμενο στάδιο το υπουργείο Οικονομικών θα προωθήσει τις ρυθμίσεις που έχουν άμεσο εισπρακτικό χαρακτήρα όπως για τα αδήλωτα εισοδήματα και τις αδικαιολόγητες καταθέσεις του εξωτερικού και τα μέτρα αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου και στο δεύτερο εξάμηνο του έτους θα έρθουν οι αλλαγές στη φορολογία των ακινήτων και οι ανατροπές στη φορολογία των εισοδημάτων με την καθιέρωση ενιαίου αφορολόγητου ορίου, κατάργηση φοροαπαλλαγών και αύξηση του φόρου πολυτελούς διαβίωσης.
Στο πλαίσιο αύξησης των εσόδων εντάσσεται και η υποχρεωτική μέσω τραπεζών πληρωμή υποχρεώσεων προς το Δημόσιο, ενώ θα επιχειρηθεί οι περισσότερες συναλλαγές μεταξύ πολιτών και επιχειρήσεων να γίνονται με πλαστικό χρήμα, δηλαδή με τη χρήση πιστωτικών ή χρεωστικών καρτών.
Σήμερα ισχύουν όρια 500 ευρώ και 1.500 ευρώ κατά περίπτωση και ανά συναλλαγή, πάνω από τα οποία απαιτείται είτε μεταφορά από λογαριασμό σε λογαριασμό ή χρήση πιστωτική ή χρεωστικής κάρτας.
Εκτός από τη ρύθμιση των 100 δόσεων, σύμφωνα με ρεπορτάζ της “Ημερησίας” η κυβέρνηση αναζητά πρόσθετα έσοδα από τις εξής πηγές:
Περαίωση φορολογικών υποθέσεων που εκκρεμούν στα δικαστήρια. Περίπου 64.000 φορολογικές υποθέσεις για τις οποίες οι ελεγκτικές αρχές βεβαίωσαν φόρους μέχρι και την 31η-12-2013, αλλά οι φορολογούμενοι έχουν προσφύγει στα δικαστήρια, οι δικάσιμες έχουν οριστεί αλλά οι ακροάσεις δεν έχουν ξεκινήσει, θα επιδιωχθεί να περαιωθούν με ευνοϊκό τρόπο για τους φορολογούμενους. Συγκεκριμένα, οι φορολογούμενοι θα κληθούν να καταβάλουν το σύνολο των καταλογισθέντων φόρων καθώς και τα επιβληθέντα ποσά προσαυξήσεων και προστίμων με εκπτώσεις από 33% έως και 50% για να κλείσουν τις υποθέσεις χωρίς συνέχιση των ένδικων ενεργειών. Από τη ρύθμιση αυτή εκτιμάται ότι μπορούν να εισπραχθούν επιπλέον έσοδα 100 έως 200 εκατ. ευρώ εντός του 2015.
• Ρύθμιση για αδήλωτα εισοδήματα. Η κυβέρνηση θα δώσει δεύτερη ευκαιρία σε όσους «ξέχασαν» να δηλώσουν εισοδήματα να υποβάλουν εκπρόθεσμες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος για παρελθόντα έτη, χωρίς να πληρώσουν κανένα πρόστιμο ή προσαύξηση. Οι φορολογούμενοι που δεν υπέβαλαν καθόλου δηλώσεις ή υπέβαλαν ανακριβείς δηλώσεις για εισοδήματα παρελθόντων ετών θα μπορούν να υποβάλουν εκπρόθεσμες αρχικές ή συμπληρωματικές δηλώσεις, για τα έτη αυτά, και να δηλώσουν όποια ποσά απέκρυψαν από την εφορία χωρίς να υποστούν καμία κύρωση, δηλαδή χωρίς να επιβαρυνθούν με πρόστιμα και προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής.
• Φορολόγηση «μαύρων» κεφαλαίων εξωτερικού. Η κυβέρνηση πριν αρχίσει να ψάχνει τους φοροφυγάδες εξωτερικού θα τους δώσει μια ευκαιρία να πληρώσουν φόρο με συντελεστή 15%-20% για τα αδήλωτα κεφάλαια που έχουν επενδύσει στο εξωτερικό και να απαλλαγούν από τις ποινικές διώξεις. Μάλιστα, σύμφωνα με τη ρύθμιση, θα δίνεται η δυνατότητα τα κεφάλαια να παραμείνουν στο εξωτερικό αφού καταβληθεί ο φόρο. Όσοι δεν ανταποκριθούν στο κάλεσμα οικειοθελούς αποκάλυψης κρυφών καταθέσεων στο εξωτερικό, θα έρθουν αντιμέτωποι με έλεγχο και ποινικές διώξεις.
• Επιβολή φόρου διαφημίσεων. Τον Ιούνιο του 2015 θα τροποποιηθεί η νομοθεσία για τον ειδικό φόρο 20% επί των τηλεοπτικών διαφημίσεων ώστε να εισπραχθεί εντός του τρέχοντος έτους (η προηγούμενη κυβέρνηση ανέβαλε την είσπραξή του για το 2016). Επιπλέον, θα εξεταστεί η επέκταση του φόρου και στις διαφημίσεις που προβάλλονται από τα ηλεκτρονικά μέσα μαζικής ενημέρωσης. Από την εφαρμογή του φόρου επί των τηλεοπτικών διαφημίσεων αναμένονται έσοδα ύψους 70 εκατ. ευρώ.
• Αύξηση του φόρου πολυτελείας. Οι συντελεστές του φόρου πολυτελούς διαβίωσης για τα Ι.Χ. αυτοκίνητα και τις πισίνες θα αυξηθούν από το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους. Στόχος του μέτρου αυτού είναι να εισπραχθούν επιπλέον έσοδα ύψους 20 εκατ. ευρώ εντός του 2015.
• Ηλεκτρονική παρακολούθηση κυκλωμάτων φοροδιαφυγής. Η φοροδιαφυγή στον ΦΠΑ θα επιδιωχθεί να αντιμετωπισθεί με την χρησιμοποίηση ενός ειδικού «λογισμικού ανάλυσης των κοινωνικών δικτύων» (social network analysis software), μέσω του οποίου θα παρακολουθούνται ηλεκτρονικά όλες οι συναλλαγές που θεωρούνται ύποπτες για εξαπάτηση του Δημοσίου για την αποφυγή καταβολής του ΦΠΑ. Το σύστημα αυτό θα παρακολουθεί, μέσω δικτύων κινητής τηλεφωνίας και ίντερνετ, την οικονομική δραστηριότητα των ύποπτων επιχειρήσεων και θα ενημερώνει αυτόματα τις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών για κάθε συναλλαγή τη στιγμή της πραγματοποίησής της. Η εφαρμογή του εκτιμάται ότι μπορεί να συμβάλει στην είσπραξη πρόσθετων εσόδων από 350 έως 420 εκατ. ευρώ.
• Αυτόματη απόδοση του ΦΠΑ μέσω ηλεκτρονικών πληρωμών. Στο σχέδιο της κυβέρνησης περιλαμβάνεται και η καθιέρωση ενός αυτόματου ηλεκτρονικού συστήματος διαχωρισμού πληρωμών, για όλες τις συναλλαγές μεταξύ επιχειρήσεων που υπερβαίνουν τα 500 ευρώ και για όλες τις συναλλαγές μεταξύ επιχειρήσεων και πελατών λιανικής άνω των 1.500 ευρώ, οι οποίες, σύμφωνα με την ήδη ισχύουσα νομοθεσία, θα έπρεπε να διενεργούνται μέσω τραπεζικών λογαριασμών και πιστωτικών ή χρεωστικών καρτών. Με το σύστημα αυτό, η απόδοση του ΦΠΑ στο Δημόσιο θα γίνεται αυτόματα τη στιγμή της πραγματοποίησης της συναλλαγής, με διαχωρισμό του ποσού σ’ αυτό που προορίζεται για το Δημόσιο (ΦΠΑ) και σ’ αυτό που προορίζεται για την πωλήτρια επιχείρηση! Το μέτρο θα επιδιωχθεί να εφαρμοστεί πιλοτικά από φέτος και πλήρως από το επόμενο έτος.
• Μέτρα για την παρακολούθηση των ψηφιακών εμπορικών συναλλαγών. Προβλέπεται η θέσπιση νομοθετικής ρύθμισης που θα επιτρέπει στις φοροελεγκτικές υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων να δημιουργούν ψεύτικα προφίλ στο διαδίκτυο με σκοπό να λαμβάνουν μέρος σε συναλλαγές με ψηφιακές επιχειρήσεις που είναι ύποπτες για φοροδιαφυγή.
• Είσπραξη «ξεχασμένων» τελών. Πρόκειται για το τέλος επιτηδεύματος του έτους 2013, το οποίο έχουν αφήσει απλήρωτο χιλιάδες εταιρείες. Το ποσό που εκκρεμεί προς είσπραξη υπολογίζεται σε 190 εκατ. ευρώ και εκτιμάται ότι το 70% του ποσού αυτού, δηλαδή 133 εκατ. ευρώ, είναι άμεσα εισπράξιμο. Επιπλέον, θα επιδιωχθεί η είσπραξη των μη καταβληθέντων τελών τεχνικού ελέγχου οχημάτων (των τελών για ΚΤΕΟ). Συνολικά, από την προσπάθεια να εισπραχθούν τα έσοδα από αυτά τα «ξεχασμένα» τέλη εκτιμάται ότι μπορούν να εξασφαλιστούν πρόσθετα έσοδα από 435 έως και 450 εκατ. ευρώ.
• «Λοταρία» με αποδείξεις. Εφαρμογή ενός συστήματος «λοταρίας» για την επιβράβευση με δώρα των φορολογουμένων που μαζεύουν αποδείξεις για τις αγορές τους.
• Ηλεκτρονικός τζόγος. Επιβολή τέλους αδειών και αύξηση της φορολογίας στα έσοδα από τη λειτουργία ηλεκτρονικών τυχερών παιχνιδιών. Στόχος είναι η είσπραξη 125 έως 175 εκατ. ευρώ, εντός των πρώτων δώδεκα μηνών λειτουργίας των εταιρειών στην Ελλάδα.
• Ηλεκτρονικές κατασχέσεις. Σχεδιάζεται επέκταση των ηλεκτρονικών κατασχέσεων για μισθούς πέραν του ακατάσχετου ορίου και για το περιεχόμενο των τραπεζικών θυρίδων. Από την εφαρμογή των παρεμβάσεων αυτών εκτιμάται ότι μπορούν να εισπραχθούν επιπλέον έσοδα από 200 έως 235 εκατ. εντός του 2015.
• Πάταξη λαθρεμπορίου. Προωθείται σχέδιο για την πάταξη του λαθρεμπορίου καυσίμων, ποτών και τσιγάρων και τη διαφυγή ΦΠΑ. Στόχος η είσπραξη 250-400 εκατ. ευρώ μέσα στο 2015.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ. (ΔΥΟ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ).

Στην προσπάθεια που γίνετε για τη συλλογή παλαιών φώτο με θέμα το χωριό μας, μας ήρθε μία ακόμα, με δύο ενδεικτικά του δημοτικού μας σχολε...