ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τρίτη 7 Απριλίου 2015

Έλληνες οι έξι στους δέκα διασημότερους ανθρώπους όλων των εποχών

Το ελληνικό στοιχείο κυριαρχεί στην αναζήτηση για τους πιο διάσημους ανθρώπους του πλανήτη τα
τελευταία 6000 χρόνια
Το νέο πρότζεκτ της ομάδας Macro Connections από το Media Lab του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Μασαχουσέτης ονόματι Pantheon συγκεντρώνει και αναλύει δεδομένα αναφορικά με την πολιτισμική παραγωγή διαφόρων χωρών του πλανήτη, από το 4.000 π.Χ. έως και το 2010.
Ο ιστότοπος αυτού του πρωτότυπου εγχειρήματος που έχει ως σκοπό την χαρτογράφηση της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, μπορεί να αποκαλύψει στον επισκέπτη με λίγα μόνο κλικ τις σημαντικότερες προσωπικότητες  που ανέδειξε κάθε τόπος στη μακρόχρονη ιστορία του.
Το φιλόδοξο αυτό πρότζεκτ μετρά την παγκόσμια αναγνωρισιμότητα των ιστορικών προσωπικοτήτων λαμβάνοντας υπόψη δύο βασικούς παράγοντες:  τον αριθμό των τοπικών εκδόσεων της Wikipedia που φιλοξενούν ένα άρθρο για το συγκεκριμένο άτομο και τον Ιστορικό Δείκτη Δημοτικότητας (HPI).

Με βάση αυτούς τους δύο παράγοντες, η αναζήτηση για τους πιο διάσημους ανθρώπους του πλανήτη τα τελευταία 6000 χρόνια εμφανίζει μία λίστα δέκα ονομάτων, στα οποία κυριαρχεί το ελληνικό στοιχείο.

Έξι στα δέκα ονόματα ανήκουν σε σημαντικές προσωπικότητες των ελληνικών γραμμάτων και της ιστορίας μας, όπως ο Μέγας Αλέξανδρος, ο Αριστοτέλης και ο Πλάτωνας.

Δείτε παρακάτω την πλήρη λίστα με τους 10 διασημότερους ανθρώπους όλων των εποχών.

  1.  Αριστοτέλης
  2.  Πλάτωνας
  3.  Ιησούς Χριστός
  4.  Σωκράτης
  5.  Μέγας Αλέξανδρος
  6.  Λεονάρντο Ντα Βίντσι
  7.  Κομφούκιος
  8.  Ιούλιος Καίσαρας
  9.  Όμηρος
  10.  Πυθαγόρας                                                                             ΑΠΟ   http://www.parapolitika.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: