ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Πέμπτη 16 Απριλίου 2015

Το βάρβαρο έθιμο …θέρισε ζωές

ΑΠ http://www.eleftheriaonline.gr/ Τετάρτη, 15 Απριλίου 2015 Διαβάστε το άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ http://www.eleftheriaonline.gr/koinonia/item/61357-varvaro-ethimo-therise-zwes



Βαρύ φόρο αίματος πλήρωσε η Μεσσηνία το φετινό Πάσχα, καθώς τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους (ένας σε τροχαίο και δύο από ηλεκτροπληξία όταν η δεμένη κροτίδα τους άγγιξε τα καλώδια της ΔΕΗ), ενώ τρεις ακόμα τραυματίστηκαν βαριά από βαρελότα.
Το κακό ξεκίνησε τη Μεγάλη Παρασκευή το απόγευμα, με δύο νέους ανθρώπους να χάνουν τη ζωή τους από ηλεκτροπληξία στην Ανω Αμφεια:
Μια αυτοσχέδια κροτίδα δεμένη σε καλώδιο ήρθε σε επαφή με τα καλώδια υψηλής τάσης της ΔΕΗ, δίνοντας τραγική κατάληξη σε ένα παιχνίδι. Λίγες ώρες μετά, έξω από τον ΟΑΕΔ στο Ασπρόχωμα, ένας ακόμα νέος άνθρωπος έχανε τη ζωή του σε τροχαίο δυστύχημα.
Τη νύχτα της Ανάστασης, λίγο πριν ο παπάς στην ενορία του Αγ. Ιωάννη Χρυσοστόμου ψάλει το Χριστός Ανέστη, ένας τρομακτικός θόρυβος ακούστηκε κι ένας νέος άνθρωπος από τη γειτονιά έχασε και τα δυο του χέρια από τον αγκώνα και την όρασή του, όταν εξερράγη ακαριαία αυτοσχέδια κροτίδα που είχε κατασκευάσει ο ίδιος.
Ο φίλος του που στεκόταν παραδίπλα τραυματίστηκε στο αριστερό του χέρι κι έτρεξε αιμόφυρτος στο σπίτι του σε κατάσταση σοκ. Τέλος, την Κυριακή του Πάσχα κι ενώ δεν είχαν περάσει ούτε 5 λεπτά απ' όταν ξεκίνησε ο σαϊτοπόλεμος στη Μεσσήνη, δύο ακόμη άνθρωποι ακρωτηριάστηκαν στα χέρια από ένα μικρό αυτοσχέδιο βαρελότο σε σχήμα αυγού.
ΑΥΤΟΣΧΕΔΙΑ ΚΡΟΤΙΔΑ ΜΕ ΓΑΝΤΖΟ ΣΤΑ ΚΑΛΩΔΙΑ ΤΗΣ ΔΕΗ
Δύο φοιτητές ΤΕΙ, ο Γιάννης Νικ. Τσούγκος 26 ετών και Βασίλης Παν. Πουλόπουλος 23 ετών, έχασαν με τραγικό τρόπο τη ζωή τους στην Ανω Αμφεια, βυθίζοντας στο πένθος τις οικογένειές τους, το χωριό αλλά και ολόκληρη τη Μεσσηνία. Ολα ξεκίνησαν σαν παιχνίδι, από μια παρέα 6-7 νεαρών στο προαύλιο του Δημοτικού Σχολείου. Το σχολείο είναι σε ένα ύψωμα, και στο ίδιο ύψος με το προαύλιο περνάνε καλώδια υψηλής τάσης της ΔΕΗ. Οι φοιτητές, από τους οποίους ο 26χρονος σπούδαζε στο ΤΕΙ Θεσσαλίας, έδεσαν μια αυτοσχέδια κροτίδα σ' ένα κομμάτι καλώδιο μαζί ένα βαρίδι, για να πιαστεί στα σύρματα της ΔΕΗ. Ο ένας λοιπόν την πέταξε στα καλώδια υψηλής τάσης για να γαντζωθεί πάνω τους και ν' αναφλεγεί, χωρίς όμως να αφήσει το δικό του καλώδιο από τα χέρια του. Το ρεύμα έτσι τον χτύπησε σκοτώνοντάς τον ακαριαία, ενώ ο φίλος του κεραυνοβολήθηκε από το ρεύμα που διαπέρασε το συρμάτινο πλέγμα, εκεί όπου ακουμπούσε το καλώδιο με την κροτίδα, το οποίο φυσικά έλιωσε. Κατά άλλες μαρτυρίες, ίσως προσπάθησε να τραβήξει το φίλο του κι έτσι χτυπήθηκε και αυτός από τα χιλιάδες βολτ. Δυστυχώς ούτε αυτός κατάφερε να ζήσει, καθώς εξέπνευσε κατά τη μεταφορά του στο νοσοκομείο, μέσα στο ασθενοφόρο.
Για να αποσυνδεθεί η κροτίδα από το καλώδιο, ήρθε πυροτεχνουργός από την Τρίπολη ενώ κλήθηκε και κλιμάκιο της ΔΕΗ.
ΑΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΤΕΣ ΟΙ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΤΟΥ ΤΡΟΧΑΙΟΥ
Λίγες ώρες αργότερα, και συγκεκριμένα στις 8.20 το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής, ένα άλλο τραγικό περιστατικό συγκλονίζει το νομό: Το αυτοκίνητο που οδηγεί ο 37χρονος Δημήτρης Περ. Μπίνιος από τη Μερόπη συγκρούεται στο ύψος του ΟΑΕΔ με δύο άλλα οχήματα, και ο ίδιος εγκλωβίζεται μέσα στο αυτοκίνητό του. Στο σημείο σπεύδουν πυροσβεστικά οχήματα και ασθενοφόρο, ενώ η κυκλοφορία διακόπτεται για περίπου μισή ώρα με 40 λεπτά. Ο οδηγός απεγκλωβίζεται, αλλά εξαιτίας της σφοδρής σύγκρουσης και των σοβαρών τραυμάτων του δεν τα καταφέρνει και καταλήγει λίγο μετά.
Η Τροχαία Καλαμάτας διερευνά ακόμα πώς έγινε το δυστύχημα και τι συμμετοχή είχε το καθένα από τα τρία οχήματα. Το μόνο σίγουρο μέχρι τώρα -καθώς δεν υπάρχουν μάρτυρες και οι αστυνομικοί προσπαθούν να βγάλουν άκρη από τις κάμερες παρακείμενων καταστημάτων- είναι πως το αυτοκίνητο του 37χρονου συγκρούστηκε και με τα δύο άλλα οχήματα: έναν γερανό που οδηγούσε ένας 32χρονος και ερχόταν από το αντίθετο ρεύμα με κατεύθυνση προς Καλαμάτα, κι ένα αυτοκίνητο που το οδηγούσε ένας 57χρονος και είχε την ίδια πορεία με το αυτοκίνητο του θανόντα.
ΑΚΑΡΙΑΙΟ ΦΙΤΙΛΙ ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΒΡΑΔΥΚΑΥΣΤΟ ΣΤΟ ΓΗΠΕΔΟ «Π. ΜΠΑΧΡΑΜΗΣ»
Το επόμενο σοκ για τη Μεσσηνία ήρθε την επόμενη μέρα, στο άκουσμα του ακρωτηριασμού του 25χρονου Ηλία Παυλή στο γήπεδο «Π. Μπαχράμης», στο παλιό Στρατόπεδο. Λίγο πριν ακουστεί το χαρμόσυνο μήνυμα της Ανάστασης από τον παπά της εκκλησίας του Αγ. Ιωάννη Χρυσοστόμου, ακούστηκε μια έκρηξη που έγινε αισθητή μέχρι τον ναό της Υπαπαντής.
Ο Ηλίας Παυλής, σύμφωνα με μαρτυρίες, δεν έφτιαχνε για πρώτη φορά κάτι "μεγάλο". Αυτή τη φορά πήγε να σκάσει έναν αυτοσχέδιο μηχανισμό που έφτιαξε ο ίδιος ενδεχομένως με μπαρούτι, ανάβοντας με αναπτήρα το ακαριαίο φιτίλι. Βαριά χτυπημένος από την έκρηξη, μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο, έχοντας χάσει και τα δυο του χέρια από το ύψος του αγκώνα. Το ωστικό κύμα έχει συνθλίψει τα πνευμόνια του, ενώ ο ίδιος τραυματίστηκε και στα μάτια με αποτέλεσμα να τυφλωθεί. Εισέπνευσε επίσης μεγάλη ποσότητα καπνού. Λόγω της κρισιμότητας της κατάστασής του διακομίστηκε στην Εντατική του Αγ. Σάββα καθώς δεν υπήρχε αλλού κρεβάτι.
Ο επίσης 25χρονος φίλος του Παναγιώτης Βάγιας τραυματίστηκε από το ωστικό κύμα της έκρηξης στο αριστερό χέρι κι έτρεξε στο σπίτι του αιμόφυρτος και σοκαρισμένος από το θέαμα του φίλου του.
ΒΑΡΕΛΟΤΟ ΜΕ ΜΠΑΡΟΥΤΙ ΕΚΟΨΕ ΧΕΡΙΑ ΣΤΗ ΜΕΣΣΗΝΗ
Το κακό συνεχίστηκε την Κυριακή του Πάσχα, στη Μεσσήνη: Δεν έχουν περάσει ούτε 5 λεπτά απ' όταν ξεκίνησε ο σαϊτοπόλεμος, και ο 61χρονος συνταξιούχος της ΔΕΗ Γιάννης Θωμόπουλος κρατά ένα αυτοσχέδιο βαρελότο σε μέγεθος αβγού, με μπαρούτι μέσα, που προσπαθεί να το πυροδοτήσει με αναπτήρα. Αυτό σκάει αυτομάτως και διαλύει κυριολεκτικά το δεξί του χέρι από τον καρπό. Το ωστικό κύμα χτυπά και το φίλο του, τον 62χρονο συνταξιούχο εκπαιδευτικό Δημήτρη Κουφόγιαννη, και κάνει κομμάτια το αριστερό του χέρι. Και οι δύο τραυματίζονται επίσης στο σώμα από τα θραύσματα, και πιο σοβαρά στην κοιλιά.
Στο Νοσοκομείο Καλαμάτας όπου μεταφέρθηκαν, οι γιατροί έκαναν τα πάντα για να σταθεροποιήσουν την κατάστασή τους ώστε να γίνει η διακομιδή τους στο ΚΑΤ της Αθήνας, όπου και νοσηλεύονται.
ΠΡΟΛΗΨΗ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ
Αξίζει να σημειωθεί ότι καθ' όλη τη Μεγάλη Εβδομάδα η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Καλαμάτας κατάσχεσε 8.500 κροτίδες, και άλλες 500 η ΟΠΚΕ Μεσσηνίας, ενώ έγιναν και 6 συλλήψεις. Η καταστολή όμως προφανώς δεν αρκεί, καθώς χρειάζονται σοβαρά μέτρα πρόληψης, μέσα και από τα σχολεία.
Οι μαθητές από μικρή ηλικία θα πρέπει να μάθουν ότι οι κροτίδες και τα επικίνδυνα έθιμα με βαρελότα φτιαγμένα από μπαρούτι μπορεί να τους στοιχίσουν τη ζωή ή να τους αφήσουν ανάπηρους. Ακόμα και ο σαϊτοπόλεμος θα πρέπει να γίνεται σε χώρους που μπορούν να εγγυηθούν τουλάχιστον την ασφάλεια των θεατών. Και φυσικά, εικόνες παιδιών που ρίχνουν σαΐτες, ενώ οι γονείς τους τα καμαρώνουν για τα κατορθώματά τους, είναι καιρός πια να απαγορευτούν αυστηρά.
Οι ανθρώπινες ζωές δεν μπορούν να γίνονται θυσία για κανένα έθιμο - και κανένας νέος άνθρωπος σε σύγχρονες κοινωνίες δεν μπορεί να χάνει τη ζωή του από αυτοσχέδιες κατασκευές ελέω... παράδοσης. Διαβάστε το άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ http://www.eleftheriaonline.gr/koinonia/item/61357-varvaro-ethimo-therise-zwes

Δεν υπάρχουν σχόλια: