ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τρίτη 14 Απριλίου 2015

Τι είναι το Android;

Τι είναι αλήθεια αυτό το περιβόητο Android που ακούμε καθημερινά; Πως λειτουργεί και ποια είναι τα
χαρακτηριστικά του; Ας δούμε αναλυτικά!

Τα τελευταία χρόνια το Android έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας. Συχνά γινόμαστε μάρτυρες συζητήσεων ή και καυγάδων για το τι μπορεί να κάνει και τι όχι. Μόνο καφέ δεν μας έχουν πει ότι κάνει μέχρι τώρα. :)
Τι είναι όμως το Android; Για να δούμε!

Στην πραγματικότητα λοιπόν το Android είναι ένα λειτουργικό σύστημα που χρησιμοποιεί τον πυρήνα του Linux σχεδιασμένο για κινητές συσκευές με οθόνες αφής όπως smartphones και tablets.

Ακριβώς δηλαδή ότι είναι τα Windows, τα Macintosh και τα Linux για τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές.

Το όνομα του είναι ελληνικής προέλευσης και σημαίνει Ανδροειδές, δηλαδή ανθρωπόμορφο ρομπότ.


Άλλωστε και το λογότυπο του, το οποίο δημιουργήθηκε από την γραφίστρια Irina Blok, είναι ένα ρομποτάκι χρώματος ανοιχτού πράσινου.


Ακριβώς επειδή αρχικά σχεδιάστηκε για να χρησιμοποιηθεί σε συσκευές με οθόνες αφής (touchscreen) περιλαμβάνει ένα μεγάλο αριθμό αντίστοιχων λειτουργιών συμπεριλαμβανομένου και εικονικού πληκτρολογίου.

Επίσης υποστηρίζει υπηρεσίες φωνής, δηλαδή τηλεφωνικές κλήσεις, υπηρεσίες σύντομων μηνυμάτων SMS και αποστολή μηνυμάτων πολυμέσων MMS.

Στην πορεία ωστόσο χρησιμοποιήθηκε και σε πλήθος άλλων συσκευών όπως έξυπνες τηλεοράσεις, κονσόλες, ψηφιακές μηχανές κλπ.

Το λειτουργικό σύστημα Android αναπτύχθηκε αρχικά από την ομώνυμη εταιρία Android Inc. η οποία εξαγοράστηκε από την Google το 2005.

Η πρώτη επίσημη παρουσίαση του ωστόσο, πραγματοποιήθηκε δυο χρόνια αργότερα τον Νοέμβριο του 2007 με την ταυτόχρονη ίδρυση της κοινοπραξίας Open Handset Alliance, η οποία έχει ως στόχο την ανάπτυξη και εξέλιξη προτύπων για κινητές συσκευές.

Το λειτουργικό διατίθεται ελεύθερα σύμφωνα με την άδεια λογισμικού Apache License.

Στο πλαίσιο αυτό επιτρέπεται σε τρίτους κατασκευαστές να ενσωματώσουν δικό τους κώδικα γραμμένο σε Java χρησιμοποιώντας εργαλειοθήκες της εταιρίας.

Οι λειτουργίες του Android είναι πάρα πολλές, οι οποίες όπως είναι λογικό αλλάζουν ανάλογα με την έκδοση.

Οι διάφορες εκδόσεις του εκτός από το χαρακτηριστικό αριθμό π.χ. 1.0 συνοδεύονται και από ένα όνομα. Αυτό είναι συνήθως το όνομα από κάποιο γλυκό, π.χ. Donut, Eclair, Ice Cream Sandwich, Jelly Bean, Kitkat κλπ.



Μάλιστα σε κάθε έκδοση το λογότυπο προσαρμόζεται ανάλογα και το ρομποτάκι μεταμορφώνεται στο αντίστοιχο γλυκό. :)

Το μεγάλο πλεονέκτημα, όμως, της πλατφόρμας Android είναι η παρουσία του Android Market, γνωστό και ως Play Store ή Google Play.

Στην ουσία πρόκειται για μια αγορά με πολύ μεγάλη ποικιλία τόσο δωρεάν, όσο και επί πληρωμή εφαρμογών, παιχνιδιών, βιβλίων κλπ όπου μπορεί κανείς να βρει σχεδόν τα πάντα!

Μόνο η καφετιέρα λείπει! 


ΑΠΟ http://coolweb.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: