ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Πέμπτη 16 Απριλίου 2015

Από Παρασκευή έως Κυριακή: 1ο Φεστιβάλ Ελαιολάδου και Ελιάς Καλαμάτας

ΑΠΟ http://www.eleftheriaonline.gr/ Τετάρτη, 15 Απριλίου 2015 Διαβάστε το άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ http://www.eleftheriaonline.gr/oikonomia/item/61360-festival-elaioladou-elias-kalamatas



Με στόχο να καθιερωθεί και να αποκτήσει διεθνή χαρακτήρα, πραγματοποιείται το 1ο Φεστιβάλ Ελαιολάδου και Ελιάς Καλαμάτας, από την Παρασκευή 17, στις 7 το απόγευμα, μέχρι και την Κυριακή 19 Απριλίου, στο συνεδριακό κέντρο του "Ελίτ".
Το φεστιβάλ οργανώνουν ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Καλαμάτας και η Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Χθες σε συνέντευξη Τύπου: Η αντιπεριφερειάχης Μεσσηνίας Ελένη Αλειφέρη είπε ότι «είναι μια πρώτη προσπάθεια να διαμορφωθεί στον τόπο παραγωγής του πιο ποιοτικού ελαιολάδου, μια πολιτική και στρατηγική για το προϊόν». Παρατήρησε πως «δεν είναι μια ακόμα προσπάθεια εμπορικού χαρακτήρα, αλλά μια προσπάθεια για μια άλλη κουλτούρα, μια άλλη προσέγγιση του ζητήματος του ελαιολάδου». Εκτίμησε ότι «θα είναι η βάση για την καθιέρωση διεθνούς φεστιβάλ και αξιόπιστου διαγωνισμού» και πρόσθεσε πως «είναι ένα συνέδριο και για την τουριστική προβολή της Μεσσηνίας».
Ο αντιπρόεδρος του Α.Σ. Καλαμάτας Μιχάλης Αντωνόπουλος εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι «το φεστιβάλ θα παραμείνει και θα έχει εξέλιξη». Παρατήρησε πως στόχος είναι «να έχει διεθνή απήχηση. Να εκμεταλλευτούμε το όνομα (Καλαμάτα) που έχει το ελαιόλαδό μας, που  είναι γνωστό σε όλο τον κόσμο και αποτελεί διαβατήριο». Ανέφερε, ακόμα ότι «οι στόχοι σχετίζονται με θέματα εξωστρέφειας. Να καταγραφούν οι τάσεις ελαιολάδου στο εσωτερικό και διεθνώς. Είναι τα πρώτα βήματα ενός διαγωνισμού ελαιολάδου που θα γίνει διεθνής τα επόμενα χρόνια. Στόχος μας είναι το φεστιβάλ να επηρεάζει την Ε.Ε. και το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου, εκεί όπου παίρνονται οι αποφάσεις για το ΠΟΠ και άλλα σοβαρά ζητήματα».
Ο σύμβουλος οργάνωσης και προβολής Θανάσης Κυριαζόπουλος επεσήμανε ότι «στόχος είναι να καθιερωθεί το φεστιβάλ ως μόνιμος θεσμός». Ενημέρωσε πως περιλαμβάνει έκθεση προϊόντων και υπηρεσιών, με 27 εκθέτες εταιρείες, εργαστήρια ποιότητας και φορείς από όλη την Ελλάδα, καθώς και 23 εισηγήσεις από αναγνωρισμένους ανθρώπους.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ
Οι ώρες λειτουργίας της έκθεσης: Παρασκευή 17/4 5 - 9 μ.μ. Σάββατο 18/4 10 π.μ. - 9 μ.μ. Κυριακή 19/4 10 π.μ. - 7 μ.μ.
Παρασκευή 17/4  (από 7 μ.μ.)
Η έναρξη του φεστιβάλ θα γίνει από τον πρόεδρο του Α.Σ. Καλαμάτας Πέτρο Βλαχογεωργακόπουλο. Θα ακολουθήσουν οι εισηγήσεις από: Το Μιχάλη Αντωνόπουλο, αντιπρόεδρο του Α.Σ. Καλαμάτας - υπεύθυνο διοργάνωσης "Τι είναι και που στοχεύει το Φεστιβάλ Ελαιόλαδου και Ελιάς Καλαμάτας". Τον Τζανέτο Καραμίχα, πρόεδρος ΠΑΣΕΓΕΣ και της  Εθνικής Διεπαγγελματικής Ελαιολάδου (Ε.Δ.Ο.Ε.Ε.) - μέλος του Προεδρείου της COPA/COGECA "Οι προοπτικές ανάπτυξης της ελαιοκομίας και ο συνεργατισμός". Η πρώτη μέρα θα ολοκληρωθεί με την προβολή του ντοκιμαντέρ "Είδαν τα μάτια μας γιορτές" του Στέλιου Χαραλαμπόπουλου (1ο βραβείο κοινού Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης 2001, 2ο κρατικό βραβείο ποιότητας ντοκιμαντέρ 2001, 1ο βραβείο διεθνούς φεστιβάλ περιβαλλοντικού κινηματογράφου Teramo).
Σάββατο 18/4 (10.30 π.μ. - 1.30 μ.μ. και 5.45 μ.μ. - 8.30 μ.μ.)
Εισηγήσεις από: Το Γιάννη Κυριακόπουλο, διευθυντή Δ.Α.Ο.Κ. Μεσσηνίας "Μεσσηνιακό ελαιόλαδο. Υφιστάμενη κατάσταση. Δυνατότητες. Προοπτικές". Το Γιάννη Κολυβά, γενικό διευθυντή ΠΑΣΕΓΕΣ "Ο συνεργατισμός στην ελαιοκομία". Τον Αντώνη Παρασκευόπουλο, διευθυντή Δ.Α.Ο.Κ. Τριφυλίας "Καινοτομικές προσεγγίσεις και γεωργία ακριβείας στην ελαιοκαλλιέργεια". Το Θανάση Γκέρτσης, καθηγητή Perrotis College Θεσσαλονίκης "Νέα συστήματα πυκνών φυτεύσεων ελιάς για μηχανική συγκομιδή". Το Στάθη Σταυριανό, γεωπόνο ΥΠΑΠΕ, Διεύθυνση Αποκεντρωμένων Υπηρεσιών Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης Ν. Φωκίδας "Ο παραδοσιακός ελαιώνας της Αμφισσας. Οικονομική και κοινωνική συμβολή". Το Νίκο Ζαχαριάδη, πρόεδρο ΑΣ Κριτσάς "Ο ελαιοκομικός τομέας στην Κρήτη". Τον Κωνσταντίνο Τερτιβανίδη, διευθυντής Δ.Α.Ο.Κ. Χαλκιδικής "Ελαιοκομικός τομέας στην Βόρεια Ελλάδα με έμφαση στην ελιά ΠΟΠ Χαλκιδικής". Τον Ιορδάνη Χατζηπαυλίδη, επίκουρο καθηγητή γενικής και γεωργικής μικροβιολογίας Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών "Τα υγρά απόβλητα ελαιοτριβείων είναι απόβλητα;". Το Σταύρο Φριτζαλά, μηχανολόγο - γενικό διευθυντή GEA Westafalia Hellas S.A. "Τεχνολογία και ποιότητα ελαιολάδου". Το Βασίλη Καμβύση, χημικό "Ποιότητα και καινοτομία στην παραγωγή ελαιοκομικών προϊόντων: κινητήριες δυνάμεις ανταγωνιστικότητας για την Ελλάδα". Το Στέλιο Δρυ, γεωπόνο - πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Foodstandard "Οργανώσεις παραγωγών ελαιολάδου και νέα προγραμματική περίοδος 2014 -2020. Η μεγάλη ευκαιρία για το ελληνικό ελαιόλαδο". Tον Κώστα Χαρτζουλάκη, γεωπόνο - Ινστιτούτο Ελαίας και Υποτροπικών Χανίων "Η ελαιοκομία σε παγκόσμιο επίπεδο. Παρούσα κατάσταση και προοπτικές". Τον Antonio Coricelli, τυποποιητή ελαιολάδου (Ιταλία) "Οι τάσεις στην παγκόσμια αγορά του ελαιολάδου". Τον Παναγιώτη Καραντώνη, οικονομολόγο -  διευθυντή του ΕΣΒΙΤΕ και μέλος της ομάδας εμπειρογνωμόνων της Εθνικής Διεπαγγελματικής Ελαιολάδου (Ε.Δ.Ο.Ε.Ε.) "Ελληνικό ελαιόλαδο: σε αναζήτηση εθνικής στρατηγικής".
Κυριακή 19/4 (10.30 π.μ. - 6.30 μ.μ.)
1o Workshop - "Ορθές ελαιοκομικές πρακτικές, Κωνσταντίνος Τσορώνης, χημικός - ελαιολόγος, γευσιγνώστης ελαιολάδου "Ορθές πρακτικές στη συγκομιδή, ελαιοποίηση, αποθήκευση και τυποποίηση για την παραγωγή εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου υψηλής αξίας".
Θεόδωρος Ποντίκης, γεωπόνος- εκπρόσωπος Συλλόγου Γεωπόνων Ελευθέρων Επαγγελματιών Ν. Μεσσηνίας "Θρέψη και φυτοπροστασία της ελιάς". Ελευθέριος Τζάμος, φυτοπαθολόγος - φυτίατρος, ομ. καθηγητής φυτοπαθολογίας Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών "Φυτοπαθολογικά προβλήματα της Ελιάς στη Δυτική Ελλάδα".
2o Workshop - "Marketing και εξαγωγές ελαιοκομικών προϊόντων", Γιώργος Παναγόπουλος, σύμβουλος καινοτομίας, Δίκτυο ΠΡΑΞΗ/ΙΤΕ "Το Δίκτυο Enterprise Europe Network στην υπηρεσία των τοπικών επιχειρήσεων: Πώς μία τοπική επιχείρηση στο χώρο των τροφίμων και του τουρισμού μπορεί να επωφεληθεί από διεθνικές συνεργασίες και ευρωπαϊκά προγράμματα". Παναγιώτης Ιγνατιάδης, σύμβουλος μεταφοράς τεχνολογίας, Δίκτυο ΠΡΑΞΗ/ΙΤΕ "Διατλαντική Εταιρική Σχέση Εμπορίου και Επενδύσεων: Πώς μπορεί να επηρεάζει τη ανάπτυξη μίας επιχείρησης". Γιώργος Βασιλόπουλος, Ανέλιξη Σύμβουλοι Επιχειρήσεων "Συνεργατικά σχήματα - clusters στην προώθηση των εξαγωγών".
3o Workshop - "Δυνατότητες χρηματοδότησης για ανάπτυξη διεθνών συνεργασιών". Γιώργος Παναγόπουλος, σύμβουλος καινοτομίας, Δίκτυο ΠΡΑΞΗ/ΙΤΕ "Horizon 2020: Χρηματοδοτικές ευκαιρίες για δράσεις έρευνας και καινοτομίας στο χώρο των τροφίμων, της αγροτικής παραγωγής και της βίο-οικονομίας". Παναγιώτης Ιγνατιάδης, σύμβουλος μεταφοράς τεχνολογίας, Δίκτυο ΠΡΑΞΗ/ΙΤΕ "Ευκαιρίες χρηματοδότησης από τη Στρατηγική Αδριατικής - Ιονίου 2014-2020. Πώς μία τοπική επιχείρηση μπορεί να συμμετέχει σε προγράμματα Εδαφικής Συνεργασίας. Συνέργειες σε το ΠΕΠ Πελοποννήσου 2014-2020".
Στη 1.30 μ.μ. εκδήλωση γαστρονομίας - μπουφές.
Στις 5.30 μ.μ. απονομή βραβείων του διαγωνισμού ποιότητας ελαιολάδου "Πανέλαιον", Βασίλης Δημόπουλος, επιστημονικός υπεύθυνος εργαστηρίου γευσιγνωσίας ελαιολάδου. Στις 6 μ.μ. στρογγυλό τραπέζι - "Τα προβλήματα και οι προοπτικές των ελαιοκομικών ΠΟΠ προϊόντων". Διαβάστε το άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ http://www.eleftheriaonline.gr/oikonomia/item/61360-festival-elaioladou-elias-kalamatas

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΕΕΚΕ για μεταβίβαση τραπεζικών οφειλών κατόπιν αποδοχής κληρονομιάς εν αγνοία καταναλωτών

22/04/2024  13:00 «Πληθαίνουν οι υποθέσεις μεταβίβασης τραπεζικών οφειλών κατόπιν αποδοχής κληρονομιάς εν αγνοία των καταναλωτών. Έξι χρόνια...