ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Δευτέρα 9 Μαρτίου 2015

Αμερικανική υπερταχεία μπαίνει στην κούρσα για ΤΡΑΙΝΟΣΕ

Μία αμερικανική εταιρεία διεκδικεί μετ' επιτάσεως τους ελληνικούς σιδηρόδρομους,
αλλάζοντας άρ­δην τα δεδομένα στην υπόθεση ιδιωτικοποίησης της ΤΡΑΙΝΟΣΕ.


Με έδρα το Πίτσμπουργκ στο Κάνσας και με ευρύ πεδίο δραστηριοτήτων, η Watco Companies ειδικεύεται στον τομέα εμπορευματικών μεταφορών από τους λιμενικούς σταθμούς.
Με την πώληση της εταιρείας σιδηροδρόμων να έχει ενταχθεί στο κυβερνητικό σχέδιο των αποκρατικοποιήσεων που θα συνδεθούν με τη διαπραγμάτευση του Ιουνίου με τους Ευρωπαίους εταίρους, η εμφάνιση ακόμη ενός μνηστήρα αμερικανικής προέλευσης ανεβάζει στα ύψη το θερμόμετρο των εξελίξεων.
Την ίδια ώρα που οι Κινέζοι αναζητούν τρόπους για να διεκδικήσουν τον ελληνικό σιδηρόδρομο, εκφράζοντας με εμφατικό τρόπο προ ημερών το ενδιαφέρον τους στον Ελληνα υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, μία αμερικανικών συμφερόντων εταιρεία ανατρέπει τα δεδομένα στην υπόθεση, έχοντας καταφέρει ήδη να εξασφαλίσει τη συμμετοχή της στη διεκδίκηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ.Πρόκειται για την εταιρεία σιδηροδρομικών μεταφορών Watco Companies, μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες shortline (γραμμές μικρών αποστάσεων) στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, με 32 θυγατρικές εταιρείες σιδηροδρόμων σε ΗΠΑ και Καναδά και δύο τερματικούς λιμενικούς σταθμούς στον κόλπο του Μεξικού και έναν στην Αυστραλία. Με έδρα το Πίτσμπουργκ στο Κάνσας και με ευρύ πεδίο δραστηριοτήτων, ειδικεύεται στον τομέα εμπορευματικών μεταφορών από τους λιμενικούς σταθμούς. Αυτό ακριβώς που φιλοδοξεί να πράξει η ΤΡΑΙΝΟΣΕ με την ανάδειξη του Πειραιά σε πύλη εισόδου των ασιατικών φορτίων στην Κεντρική Ευρώπη.
Με «όχημα» τους Ρουμάνους
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Οικονομίας» του «Εθνους της Κυριακής», κορυφαία στελέχη της αμερικανικής εταιρείας βρίσκονται σε προχωρημένες επαφές με στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ, έχοντας πραγματοποιήσει αλλεπάλληλες επαφές με θεσμικούς παράγοντες, παρουσία μάλιστα του Αμερικανού πρέσβη στην Ελλάδα David Pearce.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι οι Αμερικανοί έχουν εξασφαλίσει τη συμμετοχή τους στον διαγωνισμό αποσπώντας συμφωνία με τη ρουμανική ιδιωτική εταιρεία Grup Fevoriar Roman, που είχε τεθεί εκτός μάχης λόγω ενός σκανδάλου στο οποίο είχε εμπλακεί ο ιδιοκτήτης της, Γκρούια Στόικα.
Προ εβδομάδων έφτασε στα γραφεία του ΤΑΙΠΕΔ μία επιστολή υπογεγραμμένη από τη ρουμανική εταιρεία, στην οποία αναφέρει ότι συμφώνησε με την εταιρεία Watco για την από κοινού συμμετοχή στον διαγωνισμό για την ιδιωτικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, με τη δημιουργία κοινοπρακτικού σχήματος στο οποίο η αμερικανική εταιρεία θα έχει τον πρώτο λόγο συμμετέχοντας με ποσοστό 66%. Δυνατότητα που απορρέει από τους όρους συμμετοχής στον διαγωνισμό για την αποκρατικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ.
Προ ημερών, πάντως, η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη έδωσε εντολή στο ΤΑΙΠΕΔ να παγώσει τις διαδικασίες για τις ιδιωτικοποιήσεις των λιμανιών και της ΤΡΑΙΝΟΣΕ μέχρι τον Ιούνιο, γεγονός το οποίο συμβαδίζει με τις πληροφορίες ότι η κυβέρνηση θα τις εντάξει στο σχέδιο των αποκρατικοποιήσεων με άξονα την ανάπτυξη, που θα συνδέονται με τις διαπραγματεύσεις στην Ευρώπη τον Ιούνιο.
Χωρίς κανείς να μπορεί να προδικάσει τις εξελίξεις, οι Αμερικανοί φαίνεται πως αναδεικνύονται σε φαβορί για την απόκτηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, δεδομένου ότι το ενδιαφέρον των υπολοίπων δύο παιχτών έχει ατονήσει.
Οι γαλλικοί σιδηρόδρομοι (SNCF) έχουν βγει εκτός παιχνιδιού, οι δε ρωσικοί σιδηρόδρομοι RDZ που συμμετέχουν στον διαγωνισμό με τη ΓΕΚ Τέρνα, παρότι συνεχίζουν να εκφράζουν ενδιαφέρον, αντιμετωπίζουν προβλήματα με τις ευρωπαϊκές κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

ΑΠΟ http://www.ethnos.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ. (ΔΥΟ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ).

Στην προσπάθεια που γίνετε για τη συλλογή παλαιών φώτο με θέμα το χωριό μας, μας ήρθε μία ακόμα, με δύο ενδεικτικά του δημοτικού μας σχολε...