ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τετάρτη 4 Μαρτίου 2015

Οι σκύλοι “διαβάζουν” τη διάθεσή μας από το πρόσωπο

Οι σκύλοι μπορούν να διακρίνουν τη διαφορά μεταξύ χαρούμενων και θυμωμένων ανθρώπινων
προσώπων: αλήθεια ή ανθρωπομορφισμός;
Μια νέα μελέτη αυστριακών επιστημόνων, η πρώτη που αποδίδει την ικανότητα διάκρισης συναισθηματικών εκφράσεων σε άλλα είδη πέραν του ανθρώπου, απαντά ότι οι σκύλοι καταλαβαίνουν τη διάθεσή μας από το πρόσωπο.
Προηγούμενες έρευνες είχαν προσπαθήσει να αποδείξουν εάν τα σκυλιά έχουν αυτή την ικανότητα, αλλά καμία δεν κατάφερε να το κάνει με επιτυχία. Στη νέα μελέτη, οι ερευνητές εκπαίδευσαν 24 σκυλιά για να διακρίνουν μεταξύ εικόνων του ίδιου ατόμου με χαρούμενο ή θυμωμένο πρόσωπο. Σε κάθε περίπτωση, οι σκύλοι έβλεπαν μόνο το άνω ή το κάτω μισό του προσώπου.
Μετά την εκπαίδευση σε 15 ζεύγη εικόνων, οι ικανότητες των σκύλων δοκιμάστηκαν σε τέσσερις τύπους δοκιμών, συμπεριλαμβανομένου του ίδιου μισού των προσώπων της εκπαίδευσης, του άλλου μισού των προσώπων της εκπαίδευσης, του ίδιο μισού σε νέα πρόσωπα, και του αριστερού μισού των προσώπων που χρησιμοποιήθηκαν στην εκπαίδευση.
Τα σκυλιά ήταν σε θέση να επιλέξουν το θυμωμένο ή το χαρούμενο πρόσωπο με μεγαλύτερη επιτυχία σε κάθε περίπτωση, με τις καλύτερες επιδόσεις να ανήκουν στους γερμανικούς ποιμενικούς και τα μπόρντερ κολεϊ. Τα ευρήματα δείχνουν ότι οι σκύλοι όχι μόνο μαθαίνουν να αναγνωρίζουν τις εκφράσεις του προσώπου, αλλά και εφαρμόζουν όσα έμαθαν στην εκπαίδευση σε νέα ερεθίσματα.
«Η μελέτη μας δείχνει ότι οι σκύλοι μπορούν να διακρίνουν θυμωμένες και χαρούμενες εκφράσεις στον άνθρωπο, μπορούν να διακρίνουν ότι αυτές οι δύο εκφράσεις έχουν διαφορετικές έννοιες, και μπορούν να το κάνουν αυτό, όχι μόνο για τους ανθρώπους που γνωρίζουν καλά, αλλά ακόμη και για πρόσωπα που βλέπουν για πρώτη φορά», δήλωσε ο Λούντβιχ Χούμπερ, επικεφαλής της ομάδας του Ερευνητικού Ινστιτούτου Messerli της Κτηνιατρικής Σχολής της Βιέννης.
Η μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Current Biology.

econews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ. ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ.

Στην προσπάθεια που γίνετε για τη συλλογή παλαιών φώτο με θέμα το χωριό μας, μας ήρθε μία ακόμα, με άτομα του χωριού μας.