ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Παρασκευή 20 Μαρτίου 2015

Τέσσερις ζωές έσωσαν τα όργανα της 17χρονης που σκοτώθηκε στην Ιταλία



Εκτενή αναφορά στην απόφαση των γονέων της δεκαεπτάχρονης Αναστασίας, στη Διονυσία και τον Παναγιώτη, να συναινέσουν στη δωρεά των σωματικών οργάνων της κόρης τους, κάνει σήμερα με άρθρο της η ιταλική εφημερίδα «Κοριέρε Ντέλα Σέρα».
«Η τελευταία επιθυμία της Αναστασίας: Μαμά, θέλω να σώσω ζωές» είναι ο τίτλος του άρθρου, στο οποίο ο δημοσιογράφος Ρινάλντο Φρινιάνι αναφέρει ότι «η καρδιά τής κοπέλας χτυπά στο στήθος μιας νεαρής Ιταλίδας που έχει ακριβώς την
ίδια ηλικία και ζει στη Ρώμη». Σε μια άλλη νεαρή γυναίκα, επίσης στην ιταλική πρωτεύουσα, μεταμοσχεύθηκε το ήπαρ, «μετά από τέσσερις άλλες αποτυχημένες προσπάθειες» και στην τρίτη κοπέλα μπόρεσε να μεταμοσχευθεί ένα από τα νεφρά: Η ζωή της άλλαξε εντυπωσιακά, επιτρέποντάς της να αποφύγει την υποχρεωτική αιμοκάθαρση. Το δεύτερο νεφρό, τέλος, μεταμοσχεύθηκε σε μια νεαρή ασθενή από την ευρύτερη περιοχή της Μπολόνια, στην περιφέρεια Εμίλια Ρομάνα.
Η δεκαεπτάχρονη Αναστασία, πριν δύο εβδομάδες, είχε υποστεί σοβαρό εγκεφαλικό τραύμα κατά την πτώση της από μπαλκόνι ξενοδοχείο στη Ρώμη, την τελευταία ημέρα σχολικής εκδρομής. Επί μια εβδομάδα νοσηλεύθηκε στο δημόσιο νοσοκομείο της Ρώμης «Τραυματολογικό Κέντρο C.t.o.» με αδιάκοπη ιατρική φροντίδα και τη συνεχή παρουσία των γονέων της, στο πλευρό της. Εξαιτίας των εγκεφαλικών τραυμάτων, παρά τις δύο επεμβάσεις με τις οποίες οι γιατροί προσπάθησαν να την κρατήσουν στη ζωή, κατέληξε την περασμένη Πέμπτη. Οι γονείς της βρήκαν τη δύναμη να δώσουν την αναγκαία συγκατάθεση στη δωρεά των οργάνων.
Αιτία του δυστυχήματος, της «κακιάς στιγμής» όπως αναφέρουν και τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, ποσότητα αλκοόλ που βρέθηκε στον οργανισμό της κοπέλας και η αλληλεπίδραση, όπως φαίνεται, με αντιισταμινικά φάρμακα που έπαιρνε λόγω αλλεργίας. «Οι έρευνες αποσαφήνισαν ότι δεν πρόκειται για αυτοκτονία» γράφει η «Κοριέρε Ντέλα Σέρα».
Όπως αναφέρει και η ιταλική εφημερίδα, στην Αναστασία άρεσε πολύ το έργο «Επτά ψυχές» του Ιταλού σκηνοθέτη Γκαμπριέλε Μουτσίνο, με πρωταγωνιστή τον Γουίλ Σμιθ, το οποίο πραγματεύεται ακριβώς το θέμα της δωρεάς των σωματικών οργάνων. Οι γονείς της το γνώριζαν και η θετική τους απόφαση επηρεάσθηκε και από αυτήν τη σημαντική λεπτομέρεια.
«Για εμάς ήταν μια ιδιαίτερα σημαντική απόφαση και πράξη» δηλώνει ο Μαουρίτσιο Βαλέρι, συντονιστής του Κέντρου Μεταμοσχεύσεων της ευρύτερης περιοχής της Ρώμης. Μια απόφαση που όλοι ελπίζουν ότι θα λειτουργήσει ως θετικό παράδειγμα έμπρακτης αλληλεγγύης στην Ιταλία και όχι μόνο. Οι υπεύθυνοι του νοσοκομείου C.t.o. τέλος, θέλησαν να εκφράσουν την ευγνωμοσύνη τους προς την οικογένεια, με μια ειδική, αναλυτική επιστολή τους.

Πηγή: ΑΠΕ
ΑΠΟ http://www.news.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΤΟ ΧΡΩΜΑ ΤΟΥ ΒΑΖΟΥ - ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΡΗΣ, (ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ - ΗΧΗΤΙΚΟ ΒΙΒΛΙΟ)

Ένας φόνος που δεν έγινε, προστέθηκε σε μια σκευωρία που είχε αρχίσει πριν λίγα χρόνια.