ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Σάββατο 14 Φεβρουαρίου 2015

Το σχέδιο της κυβέρνησης για τους φόρους σε ακίνητα και εισόδημα - Ποιοί θα είναι οι κερδισμένοι και οι χαμένοι από τη νέα φορολογική κλίμακα

- Από το 2016 οι φορολογούμενοι θα πρέπει να δηλώνουν όλα τα περιουσιακά τους στοιχεία και τις αποταμιεύσεις
- Η φορολογική δήλωση θα αντικαθιστά οποιαδήποτε υπάρχουσα δήλωση πόθεν έσχες για οποιονδήποτε
- Τουλάχιστον 3 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων θα επωφεληθούν από το νέο φόρο στα ακίνητα
- Η μείωση των αντικειμενικών αξιών αναμένεται να φτάσει μέχρι και το 35%

Τουλάχιστον 3 εκατομμύρια Έλληνες θα επωφεληθούν από το νέο φόρο Μεγάλης Ακίνητης
Περιουσίας, ο οποίος θα αντικαταστήσει τον ΕΝΦΙΑ, καθώς ο νέος φόρος θα συνοδευτεί και με τη μείωση των αντικειμενικών αξιών κατά 30 με 35%.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της Ημερησίας, κερδισμένοι στη φορολογία των ακινήτων θα είναι όσοι έχουν στην κατοχή τους μία κατοικία (α΄ κατοικία), καθώς με το παλιότερο καθεστώς του ΕΝΦΙΑ πλήρωναν από το πρώτο ευρώ, ενώ τώρα μόνο εάν ξεπερνούν το αφορολόγητο.

Αντίθετα, όσοι έχουν μεγάλη ακίνητη περιουσία θα είναι οι χαμένοι, καθώς προκειμένου να εξισορροπηθούν τα έσοδα του κράτους από την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, θα πληρώσουν περισσότερα με τους φορολογικούς συντελεστές να φτάνουν ακόμα και στο 3% της αξίας του ακινήτου.

Την ίδια ώρα, το υπουργείο Οικονομικών επεξεργάζεται και το σχέδιο του για τη φορολογία εισοδήματος, με πολλούς συντελεστές και το αφορολόγητο στα 12.000 ευρώ. Το υπουργείο θέλει να σταματήσει την αδικία που ένας πολίτης φορολογείται με διαφορετικό τρόπο και πληρώνει διαφορετικά ποσά για το ίδιο εισόδημα.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το δημοσίευμα ένας φορολογούμενος μισθωτός με ετήσιο εισόδημα 20.000 πληρώνει φόρο 2.300 ευρώ. Ο ελεύθερος επαγγελματίας με το ίδιο εισόδημα πληρώνει φόρο 5.200 ευρώ, ενώ ένας με το ίδιο εισόδημα από την ενοικίαση ακινήτων πληρώνει φόρο 3.960 ευρώ.

Με τη νέα ενιαία φορολογική κλίμακα ο σχεδιασμός είναι να φορολογούνται όλοι για τα εισοδήματά τους από οποιαδήποτε πηγή κι αν αυτά προέρχονται.

Οι κερδισμένοι από αυτή την αλλαγή είναι οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι με ετήσια εισοδήματα από 9.500 έως 12.000 ευρώ, καθώς θα δουν αυξήσεις στις μηνιαίες αποδοχές τους από τη μείωση του φόρο που παρακρατείται κάθε μήνα από τον μισθό ή τη σύνταξη. Μάλιστα, σύμφωνα με το παράδειγμα μισθωτός ή συνταξιούχος με απολαβές από 10.000 έως 12.000 ευρώ θα δουν όφελος που θα κυμανθεί από 100 έως 540 ευρώ το χρόνο.

Κερδισμένοι θα είναι και οι ελεύθεροι επαγγελματίες με εισοδήματα έως 12.000 ευρώ που αυτή τη φορά δεν θα πληρώσουν ούτε ευρώ, ενώ με το παλιό σύστημα θα φορολογούνταν με 26% από το πρώτο ευρώ.

Πάντως, οι ελεύθεροι επαγγελματίες ανεξάρτητα από το εισόδημά τους θα επιβαρυνθούν και πάλι με το τέλος επιτηδευματία των 650 ευρώ.

Φορολογούμενοι που έχουν εισοδήματα από μισθωτές υπηρεσίες, αλλά και εισοδήματα από ενοίκια ακινήτων, αυτοί θα επιβαρυνθούν καθώς τα δύο εισοδήματα θα προστίθενται και θα φορολογούνται με υψηλότερο συντελεστή. 


ΑΠΟ http://www.newsit.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ. (ΔΥΟ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ).

Στην προσπάθεια που γίνετε για τη συλλογή παλαιών φώτο με θέμα το χωριό μας, μας ήρθε μία ακόμα, με δύο ενδεικτικά του δημοτικού μας σχολε...