ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Σάββατο 21 Φεβρουαρίου 2015

Συναγερμός στην ΕΛΑΣ από την εκτέλεση του αρχιφύλακα των φυλακών Δομοκού

Υπόνοιες ότι πρόκειται για τρομοκρατικό χτύπημα - Τον γάζωσαν έξω από το σπίτι του και μέσα στο αυτοκίνητό του πριν προλάβει να το βάλει μπροστά - Αποκλεισμένο το σημείο της δολοφονίας στην Κουβέλα Στυλίδας - Επί τόπου άνδρες της Ασφάλειας Λαμίας και της Αντιτρομοκρατικής 

«Άρωμα» τρομοκρατίας φαίνεται πως υπάρχει πίσω από την εν ψυχρώ εκτέλεση του 47χρονου
αρχιφύλακα των φυλακών Δομοκού Μάκη Γκαλιμάνη. Ο άτυχος σωφρονιστικός που ήταν χωρισμένος και πατέρας δυο ανηλίκων παιδιών πυροβολήθηκε από δυο δράστες και με δύο διαφορετικά όπλα, ένα Καλάσνικοφ και ένα πιστόλι μικρού διαμετρήματος.



Ο τρόπος με τον οποίο οι δράστες έστησαν ενέδρα έξω από το σπίτι του θύματος στην Κουβέλα Στυλίδας, όπου βρισκόταν μαζί με τη σύντροφό του, τη μητέρα και τον αδελφό του, δείχνει ότι οι δολοφόνοι είχαν παρακολουθήσει τις κινήσεις του και είχαν καταστρώσει προσεκτικά το σχέδιό τους αποφασισμένοι να τον βγάλουν από τη μέση.



 Μόλις ο 47χρονος αρχιφύλακας βγήκε από το σπίτι του και κάθισε στο κάθισμα του οδηγού στο βυσσινί Suzuki Vitara του, άρχισαν να τον πυροβολούν ταυτόχρονα, «γαζώνοντάς» κυριολεκτικά με σφαίρες τον ίδιο και το τζιπ! Το θύμα δεν μπόρεσε να αντιδράσει καθώς «γαζώθηκε» με πάνω από 20 σφαίρες στο θώρακα και το κεφάλι!

Όταν η σύντροφός του βγήκε ανάστατη έξω για να δει τι είχε συμβεί, οι δολοφόνοι είχαν ολοκληρώσει την επίθεση και έφευγαν με μεγάλη ταχύτητα με ένα αυτοκίνητο μαύρου χρώματος, πιθανώς παλιό μοντέλο Volks Wagen τύπου Passat.



 Ο 47χρονος, που ήταν σε διάσταση με τη σύζυγό του με την οποία είχε αποκτήσει δυο παιδιά, ήταν πεσμένος μέσα σε μια λίμνη αίματος. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ο θάνατός του ήταν ακαριαίος. Ο Μάκης Γκαλιμάνης εργαζόταν στις φυλακές Δομοκού τα τελευταία έξι χρόνια και είχε γίνει πριν από λίγο καιρό αρχιφύλακας.



 Η περιοχή έχει αποκλειστεί από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις που αναζητούν το αυτοκίνητο των δολοφόνων, ενώ στον τόπο της αιματηρής επίθεσης βρίσκονται άνδρες της Ασφάλειας Λαμίας, αλλά και της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας που ξεκίνησαν από την Αθήνα. Το αντιτρομοκρατικό επιτελείο θεωρεί εξαιρετικά σοβαρή την υπόθεση και έχει σχεδόν αποκλείσει το ενδεχόμενο πίσω από την επίθεση να κρύβονται κυκλώματα του κοινού ποινικού δικαίου.

Κι αυτό, όχι μόνο για τον τρόπο με τον οποίο εκτελέστηκε ο σωφρονιστικός, αλλά και λόγω των απειλών που έχουν εκφράσει πρόσφατα μέσω προκηρύξεων τρομοκρατικές οργανώσεις αλλά και αναρχικές ομάδες. Μάλιστα, οι ίδιοι οι κρατούμενοι με κείμενό τους είχαν καλέσει τον υπουργό Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλο να επισκεφτεί τη φυλακή για να διαπιστώσει την άθλια κατάσταση και τις εγκληματικές ελλείψεις που επικρατούν. Στις φυλακές Δομοκού κρατούνται μεταξύ άλλων μέλη της «Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς», τα μέλη της 17Ν Κουφοντίνας, Γιωτόπουλος και Ξηρός και ο βαρυποινίτης Βασίλης Βαρελάς.

ΑΠΟ http://www.protothema.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ. (ΔΥΟ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ).

Στην προσπάθεια που γίνετε για τη συλλογή παλαιών φώτο με θέμα το χωριό μας, μας ήρθε μία ακόμα, με δύο ενδεικτικά του δημοτικού μας σχολε...