ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Κυριακή 8 Φεβρουαρίου 2015

ΙΩΑΝΝΗΣ ΓΙΑΝΝΑΣ Στην ελίτ των εφευρετών

Στο Hall Of Fame των εφευρετών θα μπει τον ερχόμενο Μάιο ο ελληνικής καταγωγής
καθηγητής πολυμερικών υλικών του ΜΙΤ Ιωάννης Γιάννας, ο οποίος ανακάλυψε το τεχνητό δέρμα

Η ανακάλυψη του καθηγητή Γιάννα, η οποία άλλαξε τα δεδομένα στον τρόπο που γίνονται οι μεταμοσχεύσεις, τον βάζει σε ένα κλαμπ 500 επιστημόνων που άλλαξαν τον κόσμο με τις εφευρέσεις τους.
Αρκεί να σκεφτεί κανείς πώς γίνονταν οι μεταμοσχεύσεις δέρματος πριν από μερικές δεκαετίες για να καταλάβει τη σημασία της εφεύρεσης του καθηγητή. Τα μοσχεύματα που χρησιμοποιούνταν προέρχονταν από άνθρωπο ή από χοίρο και τις περισσότερες φορές απορρίπτονταν από το ανοσοποιητικό σύστημα. Στις περιπτώσεις στις οποίες η χορήγηση ανοσοκατασταλτικών φαρμάκων ήταν αποτελεσματική, ο ασθενής κινδύνευε από άλλες παθήσεις, ενώ και τα ίδια τα μοσχεύματα προκαλούσαν αφυδάτωση.
Το 1969 ο καθηγητής Γιάννας, ο οποίος σπούδαζε στο ΜΙΤ, προσέγγισε τον χειρουργό Τζον Μπερκ και του ζήτησε να συνεργαστούν για να λύσουν αυτό το πρόβλημα. «Προσπαθήσαμε να βρούμε κάτι που θα κράταγε τα βακτήρια μακριά από την πληγή και παράλληλα θα απέτρεπε την αφυδάτωση», λέει. Η μεμβράνη από κολλαγόνο που χρησιμοποίησε όχι μόνο έδωσε τη λύση που αναζητούσαν αλλά βοήθησε και στην αναγέννηση του δέρματος του ασθενούς.
Τα πρώτα αποτελέσματα στο εργαστήριο έδειξαν ότι η μεμβράνη από κολλαγόνο καθυστερούσε σημαντικά τη διαδικασία της θεραπείας, κάτι που απογοήτευσε τους δύο επιστήμονες. «Δεν μπορούσα να καταλάβω τι πήγαινε λάθος. Πέρασα δύο νύχτες στο εργαστήριο μελετώντας τους ιστούς από τα πειράματα. Τελικά διαπίστωσα ότι η μεμβράνη δεν είχε προκαλέσει πληγή αλλά έναν νέο ιστό δέρματος κάτω από την επιδερμίδα». Για ακόμα καλύτερα αποτελέσματα προσέθεσε μια στρώση από σιλικόνη πάνω σε οργανικό υλικό που αποτελούνταν από χόνδρο καρχαρία και τένοντα αγελάδας. «Ξεκινήσαμε να βρούμε μια θεραπεία για τα εγκαύματα και τελικά καταφέραμε να αναγεννήσουμε ένα όργανο». σημειώνει.
Πολυβραβευμένος ερευνητής
Ο καθηγητής Γιάννας είναι ένα από τα πλέον επιφανή μέλη της αμερικανικής επιστημονικής κοινότητας. Είναι μέλος της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών και της Αμερικανικής Ενωσης για την Πρόοδο της Επιστήμης. Εχει κερδίσει πολλά βραβεία, όπως το βραβείο Ντούλιτλ της Αμερικανικής Ενωσης Χημικών και το Βραβείο Κλέμσον Για Την Εφαρμοσμένη Επιστήμη από την Εταιρεία Βιοϋλικών. Εχει γράψει εκατοντάδες συγγράμματα και εργασίες που έχουν δημοσιευθεί στις σημαντικότερες επιστημονικές εκδόσεις.

ΑΠΟ http://www.ethnos.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ. ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ.

Στην προσπάθεια που γίνετε για τη συλλογή παλαιών φώτο με θέμα το χωριό μας, μας ήρθε μία ακόμα, με άτομα του χωριού μας.