ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου 2015

Υπουργείο Οικονομικών: Αρχίζει κυνήγι στη φοροδιαφυγή

«Και τώρα κυνήγι για τα έσοδα». Αυτό είναι το μήνυμα που στέλνει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών προς κάθε υπάλληλο της Καραγεώργη Σερβίας, των εφοριών, των τελωνείων και των ελεγκτικών κέντρων μετά τη διαπίστωση ότι τους τελευταίους μήνες και λόγω εκλογών παρουσιάστηκε μια καθίζηση στις εισπράξεις του κράτους που είναι απαραίτητες για να υλοποιηθεί το πρόγραμμα της νέας κυβέρνησης για μείωση της φορολογίας.
Χαρακτηριστική είναι η απάντηση ανώτερου στελέχους της κυβέρνησης όταν ρωτήθηκε πρόσφατα κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής εκπομπής αν
πρέπει να πληρώσουμε κανονικά τις δύο δόσεις του ΕΝΦΙΑ του 2014 που τότε απέμεναν: «Αυτό πρέπει να γίνει κανονικά. Η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και η αντικατάστασή του από τον Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας θα αφορά το 2015 που θα πληρωθεί τους επόμενους μήνες».

Το γεγονός αυτό υποδηλώνει ότι στο υπουργείο Οικονομικών δεν θέλουν να χαθεί ούτε ένα ευρώ από τα ταμεία του κράτους, ενώ επιθυμούν ώσπου να γίνουν οι αλλαγές στη φορολογία φυσικών και νομικών προσώπων οι υφιστάμενοι φόροι να πληρώνονται κανονικά.
Επίσης στους βασικούς άξονες της φορολογικής πολιτικής της νέας κυβέρνησης, όπως θα αποτυπωθούν και στις προγραμματικές δηλώσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα τις επόμενες ημέρες στη Βουλή, βρίσκεται το κυνήγι της φοροδιαφυγής εκείνων που έχουν βγάλει χρήματα στο εξωτερικό χωρίς να μπορούν να τα δικαιολογήσουν από τις φορολογικές δηλώσεις τους, καθώς και εκείνων που έχουν δημιουργήσει ακίνητη περιουσία χωρίς να καλύπτεται από το περιβόητο «πόθεν έσχες».
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του «Βήματος», ένα από τα σχέδια που πρόκειται να βρεθούν στο τραπέζι της νέας πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών για άμεση αύξηση των εσόδων είναι να δοθεί μια τελευταία ευκαιρία σε όσους δεν μπορούν να δικαιολογήσουν τις περιουσίες να προσέλθουν οικειοθελώς στις εφορίες να τις δηλώσουν και να πληρώσουν το σύνολο των φόρων που τους αναλογεί αλλά με πολύ μικρότερο πρόστιμο ώστε να λειτουργήσει ως κίνητρο.
Οσοι δεν το πράξουν και εντοπιστούν στη συνέχεια να μην μπορούν να δικαιολογήσουν την περιουσία τους θα πληρώσουν διπλάσιους και τριπλάσιους φόρους.
Μάλιστα στο πλαίσιο αυτό μπορεί να ενταχθεί και μια γενικότερη ρύθμιση για να έρθουν καταθέσεις από το εξωτερικό ή να δηλωθούν όσες είναι στο εξωτερικό.
Οπως είχε γράψει «Το Βήμα της Κυριακής» δύο εβδομάδες πριν από τις εκλογές, στον βασικό σχεδιασμό του ΣΥΡΙΖΑ είναι να καλέσει όλους τους πολίτες να δηλώσουν το σύνολο της περιουσίας τους. Αυτό θα συμβεί όχι για να τη φορολογήσουν αλλά για να γνωρίζει το κράτος ποιος κατέχει τι και στη συνέχεια να μην μπορεί κανείς να εμφανίσει κάτι άλλο χωρίς να μπορεί να το δικαιολογήσει.
Στο υπουργείο Οικονομικών εξετάζουν και το νέο φοροελεγκτικό μοντέλο που δεν θα βασίζεται, όπως λένε, «στο κυνήγι του μικρομάγαζου που δεν έκοψε μία απόδειξη για μία τυρόπιτα» (όχι ότι και αυτό δεν θα ελέγχεται αλλά δεν θα υποβάλλονται υπέρογκα πρόστιμα) αλλά στις περιπτώσεις όπου υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να εισπραχθούν σημαντικά ποσά φόρων και προστίμων.
Το κυνήγι των αποδείξεων ιδιαίτερα σε επαγγέλματα που κατά παράδοση φοροδιαφεύγουν θα εντατικοποιηθεί, ενώ το ΣΔΟΕ θα ρίξει το βάρος σε περιπτώσεις μεγάλης φοροδιαφυγής.
Οι δύο αναπληρωτές υπουργοί Οικονομικών, η κυρία Νάντια Βαλαβάνη και ο κ. Δημήτρης Μάρδας, γνωρίζουν πολύ καλά ότι για να υλοποιηθούν οι προεκλογικές εξαγγελίες τις κυβέρνησης πρέπει τα δημόσια ταμεία να είναι γεμάτα. Γνωρίζουν όμως επίσης ότι αυτό δεν μπορεί να συμβεί με άδικη φορολογία και επιβολή υπέρογκων προστίμων σε παραβάτες που στις περισσότερες περιπτώσεις δεν έχουν να πληρώσουν και όχι ότι δεν θέλουν να πληρώσουν.
Το λαθρεμπόριο καυσίμων και τσιγάρων θα βρεθεί στην πρώτη «γραμμή πυρός» του υπουργείου Οικονομικών καθώς από εκεί υπάρχουν πολλές πιθανότητες να αυξηθούν τα έσοδα χωρίς την επιβολή πρόσθετων φόρων. Αντίθετα, η επιτυχία της φοροελεγκτικής στρατηγικής μπορεί να οδηγήσει σε μείωση των φόρων.
Τέλος, στο υπουργείο Οικονομικών έχουν διαπιστώσει ότι η νέα ρύθμιση με τις 100 δόσεις δεν τραβάει και για τον λόγο αυτόν εξετάζουν άμεσα να προχωρήσουν σε διορθωτικές κινήσεις, με βασικότερη τον καθορισμό της ελάχιστης δόσης ως ποσοστού επί του συνολικού εισοδήματος (20% ή 30% κατά περίπτωση).
ΑΠΟ http://www.tovima.gr/ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ. (ΔΥΟ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ).

Στην προσπάθεια που γίνετε για τη συλλογή παλαιών φώτο με θέμα το χωριό μας, μας ήρθε μία ακόμα, με δύο ενδεικτικά του δημοτικού μας σχολε...