ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου 2015

Τριφυλία: Άρχισε η φύτευση πρώιμου καρπουζιού

Ξεκίνησαν - σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου - οι φυτεύσεις πρώιμου καρπουζιού σε τούνελ χαμηλής κάλυψης, τόσο στην Τριφυλία όσο και στην Ηλεία και σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις τα στρέμματα της καλλιέργειας αναμένονται στα ίδια επίπεδα και ίσως λίγο αυξημένα σε σχέση με πέρσι.  

Ο λόγος αυτής της έστω και μικρής αύξησης οφείλεται αφενός μεν στο ότι πέρσι τα πρώιμα καρπούζια πήγαν καλά στην αγορά (καλές τιμές παραγωγού) και αφετέρου στο γεγονός ότι δεν έχει

δημιουργηθεί πρόβλημα με το ρώσικο εμπάργκο αφού και στο παρελθόν δεν γινόντουσαν εξαγωγές στη Ρωσία.

Με βάση όσα μας αναφέρουν παραγωγοί από την περιοχή της Τριφυλίας το «ξεσκέπασμα» (από τα τούνελ χαμηλής κάλυψης) των καλλιεργειών ώστε να ξεκινήσει η καρπόδεση, ξεκινάει τον Απρίλιο.

Τριφυλία
Για την πορεία των φυτεύσεων μιλήσαμε με τον Διευθυντή Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) Τριφυλίας, κ. Αντώνη Παρασκευόπουλο, ο οποίος μας ανέφερε: «οι φυτεύσεις έχουν ξεκινήσει από τις 13 Φεβρουαρίου (σήμερα φθάνουμε το 45 – 50%) και η εικόνα που έχουμε μέχρι στιγμής είναι ότι θα σημειωθεί μικρή αύξηση της καλλιέργειας σε ποσοστό περίπου 5-10%. Πέρσι, η καλλιέργεια κυμάνθηκε στα 6.000 στρέμματα».

Σε ερώτησή μας σχετικά με τις καιρικές συνθήκες και πόσο αυτές μπορούν να επηρεάσουν την καλλιέργεια που το διάστημα αυτό βρίσκεται στο ξεκίνημά της, ο κ. Παρασκευόπουλος μας απαντά: 
«Μέχρι στιγμής δεν έχει δημιουργηθεί κανένα πρόβλημα στα φυτά ενώ και τα χωράφια έχουν ετοιμαστεί κατάλληλα για την καλλιέργεια. Με τον καιρό ευτυχώς στην Τριφυλία μέχρι στιγμής δεν είχαμε ιδιαίτερα προβλήματα και σίγουρα αποτελούμε εξαίρεση στον κανόνα, γι’ αυτό και δεν είχαμε ζημιές στα θερμοκήπια που αυτήν την περίοδο συγκομίζουμε αγγούρια».

Από την πλευρά του ο κ. Χαράλαμπος Παπαδόπουλος, παραγωγός από την Κυπαρισσία, ο οποίος καλλιεργεί περίπου 250 στρέμματα, μας αναφέρει: «εγώ σήμερα ολοκληρώνω τις φυτεύσεις ενώ στην περιοχή έχουν φυτευτεί περίπου οι μισές καλλιέργειες. Το μόνο που μας ανησυχεί είναι πως θα εξελιχθεί ο καιρός. Όσον αφορά τις εξαγωγές απευθυνόμαστε σε όλη την Ευρώπη και ευτυχώς δεν εξάγουμε στην Ρωσία για να ανησυχούμε με το εμπάργκο».

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις ενός ακόμα παραγωγού, του κ. Κώστα Μαλάμου, ο οποίος επίσης καλλιεργεί περίπου 250 στρέμματα πρώιμου καρπουζιού στην περιοχή των Φιλιατρών. 
«Είμαι στο 90% των φυτεύσεων και σύμφωνα με τους υπολογισμούς μου, απομένουν ακόμα δύο ημέρες μέχρις ότου ολοκληρώσω. Ο καιρός δυστυχώς δεν είναι ο καλύτερος και απαιτείται εξοπλισμός για να μην έχουμε προβλήματα με τις χαμηλές θερμοκρασίες (υαλοβάμβακας, διπλή κάλυψη κ.α.). Γενικά στα Φιλιατρά είμαστε ακόμα στα μισά των φυτεύσεων». 

Σε ερώτησή μας σχετικά με τις φετινές εξαγωγές ο κ. Μαλάμος μας εξήγησε ότι μέχρι σήμερα δεν έχουν πραγματοποιηθεί εξαγωγές στη Ρωσία οπότε δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για την απορρόφηση του προϊόντος.

Ηλεία
Σε εξέλιξη αλλά σε λιγότερο προχωρημένο στάδιο βρίσκονται και οι φυτεύσεις καρπουζιών θερμοκηπίου στην Ηλεία. 

Ωστόσο, ο καιρός – σύμφωνα με όσα μας κάνει γνωστά ο παραγωγός και πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού, Τραγανού Ηλείας, κ. Ανδρέας Τσουκαλάς – έχει καθυστερήσει λίγο τη διαδικασία. 

«Οι φυτεύσεις έχουν ξεκινήσει στα θερμοκήπια και σε κάποιες παραθαλάσσιες περιοχές έχουν ξεκινήσει οι φυτεύσεις και στα τούνελ χαμηλής κάλυψης που αργότερα θα ξεσκεπαστούν. Με τον καιρό είχαμε προβλήματα ως γνωστόν στην Ηλεία γι’ αυτό και έχουν πάει πίσω οι φυτεύσεις. Αρχικά είχαμε μάλιστα και κάποια μικροπροβλήματα στα θερμοκήπια τα οποία ευτυχώς ξεπεράστηκαν. Εκτιμήσεις για το ύψος της καλλιέργειας τη φετινή χρονιά δεν μπορούν να γίνουν ακόμα», σημειώνει ο κ. Τσουκαλάς στον ΑγροΤύπο.

Από την πλευρά του ο κ. Ανδρέας Ψαχούλιας, παραγωγός από τα Δουναίικα Ηλείας, ο οποίος καλλιεργεί περίπου 100 στρέμματα σημειώνει στον ΑγροΤύπο: «αυτήν τη στιγμή κάνουμε την προεργασία στα χωράφια ώστε να ξεκινήσουμε τις φυτεύσεις. Οι πρώτες φυτεύσεις αναμένεται να ξεκινήσουν το Σαββατοκύριακο στην περιοχή μας. Φέτος, σύμφωνα από όσα μας λένε οι γεωπόνοι η καλλιέργεια θα κυμανθεί στα ίδια επίπεδα με πέρσι αλλά θα είναι περισσότερα τα πρώιμα καρπούζια. Ο λόγος αυτής της αύξησης σχετίζεται με τις καλύτερες τιμές που απολαμβάνουν τα πρώιμα καρπούζια που συγκομίζονται μέχρι τις αρχές καλοκαιριού. Στην Π.Ε. οι φυτεύσεις ολοκληρώνονται πάντως στα τέλη Μαρτίου».


ΠΗΓΗ agrotypos.gr
ΑΠΟ http://filiatranet.blogspot.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ. ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ.

Στην προσπάθεια που γίνετε για τη συλλογή παλαιών φώτο με θέμα το χωριό μας, μας ήρθε μία ακόμα, με άτομα του χωριού μας.