ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Κυριακή 8 Φεβρουαρίου 2015

Αλγόριθμος αποκαλύπτει πώς γερνά το πρόσωπο

Μια ομάδα ερευνητών από το Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης (MIT) υποστηρίζουν, ότι
έχουν δημιουργήσει ένα λογισμικό το οποίο μπορεί να προβλέψει πώς εξελίσσονται οι ρυτίδες από ένα πρόσωπο, μέχρι σε μια… σταφίδα. Οι επιστήμονες ισχυρίζονται, ότι ο αλγόριθμός τους μπορεί να προβλέψει με ακρίβεια πότε θα εμφανιστούν οι ρυτίδες για πρώτη φορά σε ένα πρόσωπο, ενώ αναφέρουν ότι χάρη σε αυτό μπορούν να εξηγήσουν πώς σχηματίζονται με τον καιρό τα δακτυλικά αποτυπώματα και οι ρυτίδες στους ανθρώπους.
«Αν παρατηρήσει κανείς το δέρμα, υπάρχει ένα πιο σκληρό στρώμα ιστού και κάτω από αυτό ένα πιο μαλακό στρώμα, ενώ μπορεί κανείς να δει και τα πρότυπα ρυτίδων που κάνουν τα αποτυπώματα» ανέφερε ο επίκουρος καθηγητής μαθηματικών του ΜΙΤ, Jörn Dunkel.
«Θα μπορούσατε, θεωρητικά, να προβλέψετε αυτά τα πρότυπα/μοτίβα; Είναι ένα πολύπλοκο σύστημα, όμως φαίνεται ότι υπάρχει κάτι γενικό πίσω από, καθώς μπορεί κανείς να δει παρόμοια μοτίβα σε ένα τεράστιο φάσμα» πρόσθεσε.
Κι ενώ αυτά τα μοτίβα έχουν παρατηρηθεί εδώ και καιρό στη φύση και πιο πρόσφατα σε πειράματα, οι επιστήμονες δεν ήταν σε θέση να βρουν ένα τρόπο για να προβλέψουν πώς προκύπτουν αυτά τα καμπύλα συστήματα, αναφέρει δημοσίευμα της Daily Mail.
Η ομάδα των μαθηματικών και μηχανικών από το ΜΙΤ ανέπτυξε μια μαθηματική θεωρία, η οποία επιβεβαιώθηκε μέσα από πειράματα, η οποία προβλέπει τον τρόπο με τον οποίο σχηματίζονται οι καμπύλες γραμμές των ρυτίδων.
Από τους υπολογισμούς τους διαπίστωσαν ότι μία βασική παράμετρος – η καμπυλότητα - καθορίζει τον τύπο του μοτίβου που σχηματίζεται: Όσο πιο κυρτή είναι μια επιφάνεια, τα τόσο πιο πολύ το πρότυπο της επιφάνειας που σχηματίζεται μοιάζει με πλέγμα.
Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η θεωρία τους, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature Materials, μπορεί να βοηθήσει στην κατανόηση του πώς σχηματίζονται οι ρυτίδες και τα αποτυπώματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: