ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου 2015

Μυστήριο με 65 σκελετούς στο χωριό της Κρήτης που βυθίζεται

Με πολύ ενδιαφέρον η επιστημονική κοινότητα αναμένει τα αποτελέσματα από την εξέταση DNA σε
65 σκελετούς που βρέθηκαν από την αρχαιολόγο Αθανασία Κάντα στο χωριό Σφεντύλι, ένα χωριό που βουλιάζει σήμερα, λόγω του φράγματος του Αποσελέμη. Την έρευνα διεξάγει το Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας του ΙΤΕ. Η επίτιμη έφορος Αρχαιοτήτων Αθανασία Κάντα, που έφερε στο φως αυτόν τον θησαυρό, εκτιμά ότι πρόκειται για κατοίκους της Μινωικής Κρήτης και έχει υπό την εποπτεία της το σπουδαίο αρχαιολογικό εύρημα, που πιθανολογείται ότι φυλάσσεται στις αποθήκες του Μουσείου Ηρακλείου.
Αν και παρόμοιες μελέτες έχουν γίνει στο εξωτερικό, θα είναι η πρώτη φορά που το ΙΤΕ, και συγκεκριμένα το ΙΜΒ, αναλαμβάνει τέτοιας εμβέλειας έρευνα, που αναμένεται να δώσει κρίσιμα συμπεράσματα για μια σειρά από επιστήμες, πέραν της Αρχαιολογίας.
Ο ερευνητής του ΙΤΕ, Δημήτρης Καφετζόπουλος, μιλώντας στο candianews.gr ανέφερε ότι με τα σύγχρονα δεδομένα μπορούμε με μεγάλη ακρίβεια να εντοπίσουμε τους... απογόνους αυτών των ανθρώπων, καθώς θα γίνει σε σύγκριση με τα δεδομένα των σύγχρονων κατοίκων της Κρήτης. «Είναι μια έρευνα που κινείται σε ανεξερεύνητα νερά. Αναμένουμε σημαντικά αποτελέσματα, αν και πρέπει να τονίσω ότι η συνήθως η έρευνα κινείται χωρίς μεγάλα άλματα και το εντυπωσιακό προκύπτει από αστάθμητους παράγοντες. Εκτιμώ ότι θα καταφέρουμε να αναγνωρίσουμε την καταγωγή αυτού του πληθυσμού και τη σχέση τους με τους σημερινούς κατοίκους της Κρήτης, αλλά και τους παγκόσμιους πληθυσμούς». Στο ερώτημα αν με ακρίβεια θα εντοπιστούν οι απόγονοι των κατοίκων του Σφεντυλίου, η απάντηση του κ. Καφετζόπουλου είναι: «Ναι, οι πιο πιθανοί απόγονοι».
Σταθμός στην έρευνα των προγόνων των Κρητικών ήταν η έρευνα του καθηγητή καθηγητή Ιατρικής Γενετικής στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον στο Σιάτλ των ΗΠΑ και ιδρυτή της Αμερικανικής Εταιρείας Γονιδιακής Θεραπείας, Γ. Σταματογιαννόπουλου, πριν από δυο χρόνια, η οποία με βάση εξέταση DNA σε σκελετούς που βρέθηκαν κυρίως στο Οροπέδιο Λασιθίου, εξήγαγε τρία βασικά συμπεράσματα:
- oι Μινωίτες ήταν αυτόχθονες κάτοικοι της Κρήτης,
- το DNΑ τους παρουσιάζει μεγάλη συγγένεια με τον σημερινό πληθυσμό της Κρήτης και της υπόλοιπης Ελλάδας, και
- επίσης, είναι συγγενείς με τους πληθυσμούς της Μεσογείου και της Βορειοδυτικής Ευρώπης.

Για την ιστορία, θα πρέπει να αναφέρουμε ότι ο πρόγονος όλων των σημερινών ανθρώπων ήταν Αφρικανός. Η πορεία του έξω από την Αφρική ονομάζεται «Οut of Africa» και πρόκειται για μια γοητευτική ιστορία μεταλλάξεων, τυχαίων αλλαγών και διαφοροποιήσεων που δημιούργησαν το σημερινό πλούσιο μωσαϊκό των ανθρώπινων φυλών και ιδιαιτεροτήτων. Μια συναρπαστική πορεία, που εδώ και χρόνια οι επιστήμονες μελετούν παγκοσμίως.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ.

Ακόμα μερικές παλιές φώτο μας ήρθανε, ενισχύοντας έτσι την συλλογή μας, η οποία χάρη στις δικές σας δωρεές αυξάνει συνεχώς.