ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τρίτη 13 Ιανουαρίου 2015

Η προβολή της Costa Navarino ενισχύει τουριστικά όλη την Πελοπόννησο

ΑΠΟ http://www.eleftheriaonline.gr/
 Δευτέρα, 12 Ιανουαρίου 2015 Διαβάστε το άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ http://www.eleftheriaonline.gr/oikonomia/epixeiriseis/item/52716-costa-navarino-enisxyei-touristika-peloponniso


Η Πελοπόννησος αποτελεί τον πιο ελκυστικό προορισμό για τους Ευρωπαίους, ενώ η προβολή που προωθεί η Costa Navarino αποτελεί τεράστια διαφήμιση για ολόκληρο τον Μοριά, οι επιχειρηματίες του οποίου -στον τουριστικό, αλλά και σε όλους τους άλλους τομείς- θα πρέπει να συνεργαστούν προκειμένου να αξιοποιήσουν την προβολή αυτή.
Αυτό σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο επιχειρηματίας του ομίλου Aldemar και μέλος του Δ.Σ. του ΣΕΤΕ (Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών
Επιχειρήσεων) Αλέξανδρος Αγγελόπουλος, μιλώντας στην Καλαμάτα το Σάββατο το βράδυ, στο συνεδριακό κέντρο του "Elite City Resort", σε εκδήλωση του OpenTourism Kalamata, που διοργάνωσε το μη κερδοσκοπικό εργαστήρι επιχειρηματικού πολιτισμού «Mataroa», με θέμα την ανάπτυξη του τουρισμού στην ευρύτερη περιφέρεια της Πελοποννήσου.
Από την πλευρά της, η θεματική αντιπεριφερειάρχης Ντίνα Νικολάκου, μίλησε για «ενιαία, μεγάλη Πελοπόννησο» και υποστήριξε ότι πλέον έχει ωριμάσει η άποψη για δημιουργία αεροδρομίου στην Τρίπολη, «όχι ανταγωνιστικού, αλλά συμπληρωματικού, της Καλαμάτας».
Η αντιπεριφερειάρχης έκανε λόγο για «διχοτομημένη Πελοπόννησο» που έχει ανάγκη από εξωστρέφεια και ενιαία παρουσία, την οποία -όπως υποστήριξε- εξασφάλισε η Περιφέρεια μέσω του brand name «Μυθική Πελοπόννησος», καθώς μέχρι πρότινος, «η προσπάθεια προβολής ήταν κατακερματισμένη», ανά επιχείρηση, ανά δήμο ή ανά νομό.
Νωρίτερα, ο Αλ. Αγγελόπουλος, επισήμανε ότι επείγει η αναβάθμιση -μεταξύ άλλων- των διαδικτυακών υποδομών, τονίζοντας παράλληλα ότι η έννοια του προορισμού έχει ως βασικές προϋποθέσεις, αφ’ ενός τις πύλες εισόδου (όπως τα αεροδρόμια της Καλαμάτας και του Αραξου) και αφ’ ετέρου τις τοπικές κοινωνίες και την διαδραστικότητα με τους επισκέπτες.
Υποστήριξε δε ότι τα αεροδρόμια στην Πελοπόννησο -που φέτος σημείωσαν εξαιρετικές επιδόσεις στην κίνηση επιβατών- μπορούν να λειτουργήσουν και ως εμπορικά, παρακάμπτοντας την Αθήνα.
Προειδοποίησε, ωστόσο, ότι χάνεται πολύτιμος χρόνος στην εσωστρέφεια που εξακολουθεί να κυριαρχεί, υπογραμμίζοντας ότι αν δεν υπάρξει αξιοποίηση των ευκαιριών που δίνονται στη συγκεκριμένη συγκυρία, θα χαθεί μία ακόμα ευκαιρία για την ανάπτυξη της Πελοποννήσου.
Στην ίδια εκδήλωση μίλησε επίσης ο σύμβουλος τουριστικής προβολής της Περιφέρειας Σωτήρης Βαρελάς. Το OpenTourism Kalamata, τη συντονιστική ομάδα του οποίου αποτελούν οι Ιπποκράτης Παπαδημητράκος, Αντώνης Παπαδόπουλος, Ανδρέας Ζαγάκος και Παύλος Παύλου, θα γίνεται στις αρχές κάθε μήνα μέχρι τον Ιούνιο του 2015, σε διάφορα σημεία της Καλαμάτας και ευρύτερα της Μεσσηνίας.
Β.Γ.Μ. Διαβάστε το άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ http://www.eleftheriaonline.gr/oikonomia/epixeiriseis/item/52716-costa-navarino-enisxyei-touristika-peloponniso

Δεν υπάρχουν σχόλια: