ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τετάρτη 14 Ιανουαρίου 2015

Εγκρίθηκε η επανίδρυση της Δημοτικής Αστυνομίας

Κομμάτι της ΕΛΑΣ θα είναι πλέον η Δημοτική Αστυνομία, η οποία αφού καταργήθηκε, με απόφαση
του Συμβουλίου της Επικρατείας επανιδρύεται
Κι αυτό αφού, το Ε' Τμήμα του ΣτΕ έκρινε νόμιμο το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για την ίδρυση, οργάνωση και λειτουργία των υπηρεσιών της  Δημοτικής Αστυνομίας, κάνοντας μόνο νομοτεχνικού περιεχομένου παρατηρήσεις.
Σύμφωνα με το σχέδιο διατάγματος, η επανίδρυση της Δημοτικής Αστυνομίας, θα επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό για το 2014 με 192.000 ευρώ περίπου και με 241.000 ευρώ τα επόμενα έτη.
Παράλληλα, αναφέρεται πως θα ιδρυθούν πέντε Τμήματα Δημοτικής Αστυνομίας στην Αστυνομική Διεύθυνση Αθηνών και από ένα στις Αστυνομικές Διευθύνσεις Θεσσαλονίκης και Νοτίου Αιγαίου (Ρόδος), ενώ θα συσταθούν και 17 Γραφεία Δημοτικής Αστυνομίας στα Αστυνομικά Τμήματα:  Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά, Αιγάλεω, Αμαρουσίου, Κηφισιάς, Βούλας, Ευόσμου Θεσσαλονίκης, Δράμας, Καβάλας, Κατερίνης,  Έδεσσας, Κοζάνης, Πτολεμαΐδας, Λάρισας, Πατρών, Κω,  Χανίων και Ηρακλείου.
Τα Τμήματα της Δημοτικής Αστυνομίας θα στελεχωθούν από αστυνομικούς της ΕΛΑΣ, δημοτικούς αστυνομικούς και πολιτικό προσωπικό και θα λειτουργούν καθημερινά σε 24ώρη βάση.

Αρμοδιότητες

Πάντα σύμφωνα με το σχέδιο διατάγματος, οι δημοτικοί αστυνομικοί θα φέρουν στολή με το έμβλημα της ΕΛΑΣ, σφυρίχτρα, χειροπέδες, αστυνομική ράβδο και συσκευή επικοινωνίας με το Τμήμα.
Μεταξύ των αρμοδιοτήτων των Δημοτικών Αστυνομικών είναι η αφαίρεση πινακίδων των αυτοκινήτων και δικύκλων, η αφαίρεση άδειας οδηγού και άδειας κυκλοφορίας αυτοκινήτου και η επιβολή προστίμων για όσους σταθμεύουν παράνομα, ενώ πρόστιμα θα μπορούν να επιβάλλουν και για άλλες παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.
Ακόμη, εντός των ευθυνών τους είναι ο έλεγχος τήρησης του ωραρίου λειτουργίας κάθε μορφής καταστήματος και η σφράγιση των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, ενώ έχουν την ιδιότητα του ανακριτικού υπαλλήλου κατά τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.
Περισσότερα: Δικαιοσύνη, Αστυνομία
ΑΠΟ http://news247.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: