ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Δευτέρα 12 Ιανουαρίου 2015

Ποιοι μπορούν να πάρουν δωρεάν λάπτοπ ή τάμπλετ και σύνδεση στο ίντερνετ

Δωρεάν λάπτοπ ή ταμπλετ, καθώς και σύνδεση στο ίντερνετ μπορούν να πάρουν 289.300 άτομα. Οι τυχεροί είναι οι δικαιούχοι του κοινωνικού μερίσματος και σύμφωνα με την προκήρυξη του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας που ανέλαβε την υλοποίηση του προγράμματος της Ψηφιακής Αλληλεγγύης η ημερομηνία έναρξης είναι η 4η Φεβρουαρίου 2015.

Το ΤΕΕ καλεί τις επιχειρήσεις που επιθυμούν να συμμετάσχουν να κάνουν τις αιτήσεις τους εφόσον πληρούν τις προδιαγραφές αλλά και γνωστοποιεί στους δικαιούχους όλες τις λεπτομέρειες
για να πάρουν τα δωρεάν λαπτοπ ή Tablet και δυνατότητα πρόσβασης στο διαδίκτυο για 12 μήνες.
Σύμφωνα με την προκήρυξη που δημοσιεύει η ιστοσελίδα dikaiologitika.gr οι δικαιούχοι της Επιταγής Ψηφιακής Αλληλεγγύης μπορούν από 4 Φεβρουαρίου ως 6 Ιουνίου 2015 να εισέρχονται στην ιστοσελίδα e-inclusion.gr και να εκτυπώνουν τον κωδικό που θα τους δίνει το δωρεάν λάπτοπ ή tablet αλλά και internet για 12 μήνες.

Η δράση χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ψηφιακή Σύγκλιση 2007‐ 2013» [ΕΠΨΣ], με πόρους της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης [Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης]. Σκοπός της δράσης είναι η πρόσβαση των πολιτών με χαμηλά εισοδήματα σε τεχνολογίες ΤΠΕ, η μείωση του ψηφιακού χάσματος μέσω της πρόσβασης των πολιτών στο διαδίκτυο, η αύξηση της χρήσης του διαδικτύου, του ηλεκτρονικού εμπορίου και των προσφερόμενων ψηφιακών υπηρεσιών του Δημοσίου από πολίτες που δυσκολεύονται να έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο, καθώς και η ανάπτυξη των ψηφιακών δεξιοτήτων των πολιτών, μέσω τεχνικής υποστήριξης / συμβουλευτικής ενημέρωσης στο χώρο τους.

Αντικείμενο της δράσης είναι η παροχή ψηφιακών υπηρεσιών και εξοπλισμού, με επιταγή [κουπόνι] ψηφιακής αλληλεγγύης, στους 289.237 πολίτες που αιτήθηκαν και έλαβαν το Κοινωνικό Μέρισμα και παράλληλα κατοικούν στις 8 Περιφέρειες Αμιγούς Σύγκλισης [Ανατολική Μακεδονία‐Θράκη, Ήπειρος, Θεσσαλία, Ιόνια Νησιά, Δυτική Ελλάδα, Πελοπόννησος, Βόρειο Αιγαίο, Κρήτη]. Οι πολίτες αυτοί, ως Ωφελούμενοι της δράσης στο πλαίσιο της παρούσας Πρόσκλησης, θα έχουν τη δυνατότητα να: Αποκτήσουν ή διατηρήσουν διαδικτυακή σύνδεση μέχρι την 31/10/2015 με την παροχή συνδρομής για ευρυζωνική σύνδεση στο διαδίκτυο [σταθερή ή δορυφορική, ή κινητή (mobile).

Για την περίπτωση της κινητής σύνδεσης επισημαίνεται ότι αφορά μόνο απόκτηση νέας σύνδεσης και όχι διατήρησης υφιστάμενης] Αποκτήσουν τον απαιτούμενο βασικό εξοπλισμό πρόσβασης στο διαδίκτυο, δηλαδή ένα (1) ηλεκτρονικό υπολογιστή τύπου tablet ή φορητό υπολογιστή τύπου netbook ή laptop. Υποστηριχθούν και ενημερωθούν κατ' οίκον σε βασικά στοιχεία χρήσης της Τεχνολογίας Πληροφορικής και Επικοινωνιών [ΤΠΕ].

Οι ψηφιακές υπηρεσίες και ο εξοπλισμός θα παρασχεθούν από ιδιωτικές επιχειρήσεις Τηλεπικοινωνιακούς Παρόχους και Εμπορικές Επιχειρήσεις πωλήσεων υπολογιστικού εξοπλισμού με δικαίωμα σύναψης τηλεπικοινωνιακού συμβολαίου, που θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον, θα επιλεγούν και θα ενταχθούν στο «Μητρώο Παρόχων / Προμηθευτών» της δράσης.

Στο πλαίσιο της παρούσας, θα δημιουργηθεί επίσης Κατάλογος Συμβούλων ΤΠΕ, οι οποίοι θα συμβληθούν με τους Παρόχους για την παροχή των υπηρεσιών Υποστήριξης & Ενημέρωσης σε θέματα ΤΠΕ.

Οι ψηφιακές υπηρεσίες και ο εξοπλισμός είναι υποχρεωτικές και θα παρέχονται, υπό την προϋπόθεση της φυσικής παρουσίας του δικαιούχου πολίτη στο κατάστημα του παρόχου / προμηθευτή [αποκλείονται τα ηλεκτρονικά καταστήματα τύπου e‐shop], ενώ οι υπηρεσίες υποστήριξης /ενημέρωσης ΤΠΕ είναι προαιρετικές για το δικαιούχο πολίτη και θα παρέχονται, εφ' όσον ο ίδιος επιλέξει να του παρασχεθούν, στο χώρο του [κατ' οίκον]. Η δράση θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 31 Οκτωβρίου 2015.

Ο συνολικός προϋπολογισμός της δράσης ανέρχεται στο ποσό των 95.872.350,00€. Χορήγηση και εξαργύρωση της Επιταγής Ψηφιακής Αλληλεγγύης.

Ο κάθε ενδιαφερόμενος θα μπορεί, μέσω της ιστοσελίδας της Δράσης και με χρήση των διαπιστευτηρίων (username/password) του πληροφοριακού συστήματος «TAXISNET» της ΓΓΠΣ να δει αν είναι επιλέξιμος ωφελούμενος της Δράσης. Θα μπορεί να τυπώνει τον μοναδικό κωδικό της Επιταγής Ψηφιακής Αλληλεγγύης που του αντιστοιχεί ή να τον λάβει στο e‐mail του ή στο κινητό του.

Ο ωφελούμενος μπορεί, μέσω της ιστοσελίδας της Δράσης, να αναζητήσει Παρόχους/Προμηθευτές που βρίσκονται στην περιοχή επιλογής του και να εντοπίζει τις Προσφορές που τον ενδιαφέρουν, με αποκλειστικό κριτήριο τις ανάγκες ή/και τις δυνατότητές του, σύμφωνα με τα προσωπικά του κριτήρια. Οι ωφελούμενοι, αφού επιλέξουν τον Πάροχο/Προμηθευτή που επιθυμούν, επισκέπτονται το κατάστημα, εντός της περιόδου ισχύος της Επιταγής Ψηφιακής Αλληλεγγύης, και με τον συγκεκριμένο και μοναδικό κωδικό της Επιταγής Ψηφιακής Αλληλεγγύης, επιλέγουν τις παροχές της δράσης.


ΑΠΟ http://www.newsit.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ. ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ.

Στην προσπάθεια που γίνετε για τη συλλογή παλαιών φώτο με θέμα το χωριό μας, μας ήρθε μία ακόμα, με άτομα του χωριού μας.