ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Παρασκευή 9 Ιανουαρίου 2015

Δωρεάν ρεύμα για τους κατοίκους χωριών με ΑΠΕ

Ποσό συνολικού ύψους 13,3 εκατ. ευρώ θα πιστωθεί στους λογαριασμούς ρεύματος 272 χωριών σε συνολικά 111 Δήμους, στα όρια των οποίων λειτουργούν αιολικά πάρκα.
Η κοινή Υπουργική Απόφαση για τον «Επιμερισμό ειδικού τέλους στους οικιακούς καταναλωτές, σε περιοχές όπου λειτουργούν ΑΠΕ» που υπεγράφη και δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, σε εφαρμογή της νομοθεσίας για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, προβλέπει για τα νοικοκυριά των εν λόγω περιοχών ότι θα επιδοτηθούν έως και 100% του ρεύματος που καταναλώνουν.
Με τη συγκεκριμένη απόφαση, προβλέπεται ότι η απόδοση του ποσού που έχει παρακρατηθεί από
τους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας στους οικιακούς καταναλωτές των Δήμων, στους οποίους λειτουργούν οι σταθμοί Α.Π.Ε., θα καταβάλλεται μέσω των λογαριασμών κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας.
Ειδικότερα, για τετραμηνιαίες καταναλώσεις από 0 έως 2000 κιλοβατώρες ο συντελεστής της επιδότησης είναι 100%, ενώ καταναλώσεις από 2001 έως 3000 κιλοβατώρες ο συντελεστής πέφτει στο 50%. Για μεγαλύτερες καταναλώσεις άνω των 3000 κιλοβατωρών δεν υπάρχει καθόλου επιδότηση (συντελεστής 0%).
Οι συντελεστές αφορούν το 70% του ποσού που είναι υποχρεωμένοι να καταβάλουν οι παραγωγοί ΑΠΕ και το υπόλοιπο 30% που δίνεται ως άμεση πίστωση και είναι ισόποσο για όλους τους δικαιούχους ανεξαρτήτως κατανάλωσης ρεύματος.
Το συνολικό ποσό, που αφορά στα έτη από το 2010 έως και το 2013, ανέρχεται σε 13.390.731 ευρώ και αντιστοιχεί σε ποσοστό 1% επί της προ ΦΠΑ τιμής πώλησης της ηλεκτρικής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Τα χρήματα έχουν ήδη παρακρατηθεί από τον ΛΑΓΗΕ και τον Διαχειριστή των Μη Διασυνδεδεμένων Νησιών, σύμφωνα με τα οριζόμενα του νόμου 3468/2006.
Δικαιούχοι της πίστωσης είναι σήμερα οι οικιακοί καταναλωτές 272 Δημοτικών και Τοπικών Διαμερισμάτων της χώρας, σε συνολικά 111 Δήμους, οι οποίοι έχουν ενεργή σύνδεση κατά την ημερομηνία που αποδίδεται το ποσό, αλλά και στο μέλλον όλοι οι κάτοικοι οι οποίοι διαμένουν κοντά σε περιοχές που θα εγκατασταθούν αιολικά πάρκα. Το μέτρο αυτό έρχεται να προστεθεί σε προηγούμενη νομοθετική ρύθμιση που όριζε ότι ένα επιπρόσθετο ποσοστό της τάξης του 2% των εσόδων από την πώληση της ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ καταβάλλεται στους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης με σκοπό την ανάπτυξη κοινωφελών έργων για την περιοχή τους.

ΑΠΟ http://www.news.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ. (ΔΥΟ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ).

Στην προσπάθεια που γίνετε για τη συλλογή παλαιών φώτο με θέμα το χωριό μας, μας ήρθε μία ακόμα, με δύο ενδεικτικά του δημοτικού μας σχολε...