ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Κυριακή 15 Ιουνίου 2014

Μα τελικά τι αίμα έτρεχε στις φλέβες των δεινοσαύρων;

Τι ήταν οι δεινόσαυροι; Θερμόαιμοι; Ψυχρόαιμοι;
Τίποτα από τα δυο, κάτι ενδιάμεσο, αναφέρει μια νέα αμερικανική έρευνα.
Και γιατί μας νοιάζει αυτό; Εκτός των εκπληκτικών γνώσεων που αποκομίζουμε για το παρελθόν του πλανήτη μας, μελετώντας τους δεινόσαυρους μαθαίνουμε σημαντικά και χρήσιμα πράγματα για την εξέλιξη των ειδών, κάτι που αφορά κι εμάς.
Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι τα πλάσματα που κάποτε ήσαν κυρίαρχοι του πλανήτη μας για περισσότερα από 100 εκατ. χρόνια, έως ότου εξαφανίστηκαν πρν από 65 εκατ. χρόνια πιθανότατα από

ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ: Προσλήψεις 100 ερευνητών και 150 διδακτορούχων Δείτε τις θέσεις και ποιοι έχουν δικαίωμα αίτησης

Περισσότερες από 40.000 θέσεις εργασίας δημιουργούνται μέσα από τα τρέχοντα προγράμματα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. 
Για την υποστήριξη της έρευνας, της καινοτομίας, της τεχνολογίας, της γνώσης, της εκπαίδευσης, της πιστοποίησης κτλ., του γάλακτος και του κρέατος, σύντομα αναμένεται να δοθεί σε διαβούλευση σχέδιο νόμου για τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ.
Ο ΕΛΓΟ προχωρά λοιπόν στην πρόσληψη 100 ερευνητών και στην απασχόληση 150 μεταδιδακτορικών επιστημόνων.

Έρχεται μείωση του εισιτηρίου για τα μέσα μεταφοράς

Σχέδιο για μείωση του εισιτηρίου στα μέσα μαζικής μεταφοράς επεξεργάζεται η κυβέρνηση από κοινού με τις εταιρείες που έχουν υπό την ευθύνη τους τις δημόσιες συγκοινωνίες (ΕΘΕΛ, Αττικό Μετρό κ.ά).

Σύμφωνα λοιπόν με το σχέδιο που βρίσκεται υπό επεξεργασία από το υπουργείο Μεταφορών:

  • Θα δημιουργηθεί ένα νέο, ενιαίο εισιτήριο για όλα τα μέσα μεταφοράς (λεωφορεία και μέσα σταθερής τροχιάς)

Ηρωίνη, διαμάντια, εφοπλιστές, πολυτελής ζωή και ξέπλυμα χρήματος: Ετσι δρούσε το καρτέλ της Φιλοθέης

Τη μορφή χιονοστιβάδας παίρνουν οι αποκαλύψεις για το μεγάλο κύκλωμα ναρκωτικών που εξάρθρωσε το Λιμενικό σε συνεργασία με την ΕΛ.ΑΣ. έπειτα από μεγάλης κλίμακας επιχείρηση την Παρασκευή.
Ο, φερόμενος ως εφοπλιστής, Ευθύμιος Γιανουσάκης σε συνεργασία με την πρώην γυναίκα του και άλλους συγγενείς είχε συστήσει μια καλά οργανωμένη σπείρα διακίνησης και εμπορίας ναρκωτικών που είχε δεσμούς με το μεγαλύτερο καρτέλ ηρωίνης της Τουρκίας.

Εορτή του Οσίου Ιερωνύμου

Γιορτάζουμε σήμερα 15 Ιουνίου, ημέρα μνήμης του Οσίου Ιερωνύμου.
Ο Όσιος Ιερώνυμος γεννήθηκε το 345 μ.Χ. στο χωριό Στριδώνι της Δαλματίας από γονείς ενάρετους χριστιανούς, οι όποιοι για να τον μορφώσουν καλύτερα, τον έστειλαν στη Ρώμη. Εκεί βαπτίστηκε, αλλά και εκεί έπεσε στη διαφθορά.
Μετά τη Ρώμη επισκέφθηκε τη Γαλλία. Έπειτα επέστρεψε στην Ιταλία και από εκεί πέρασε στην Ανατολή και έφθασε το 373 μ.Χ. στην Αντιόχεια για να συνεχίσει τις σπουδές του.

Αφού βέβαια γρήγορα συνήλθε από τις νεανικές του παρεκτροπές, αποσύρθηκε στην έρημο της Χαλκίδας (στη Συρία) και ζούσε ασκητική ζωή.

Εορτή των Αγίων Πάντων

Σήμερα, εορτάζουμε, όσους αγίασε το Άγιο Πνεύμα, τους Προπάτορες και Πατριάρχες, τους Προφήτες και ιερούς Αποστόλους, τους Μάρτυρες και τους Ιεράρχες, τους Ιερομάρτυρες και Οσιομάρτυρες, τους Όσιους και Δίκαιους και όλες γενικά τις άγιες Γυναίκες και τους υπόλοιπους ανώνυμους Αγίους.
Χρόνια πολλά!!!
Απολυτίκιον
Ήχος α’. Τού λίθου σφραγισθέντος.
(Ποίημα του οσίου Νικοδήμου του ῾Αγιορείτου)
Βλαστούς ευαγγελίου και καρπούς αμαράντους, χορούς αγίων Πάντων ευφημήσωμεν πάντες, εν ύμνοις και ωδαίς πνευματικαίς, μιμούμενοι αυτών τας αρετάς, και αγώνας τους γενναίους, από ψυχής συμφώνως ανακράζοντες· δόξα τω

Ποιοι εκλέγονται στο Δήμο Τριφυλίας

Δημοσιοποιήθηκε από το Πρωτοδικείο Κυπαρισσίας η επίσημη ανακήρυξη των αποτελεσμάτων των αυτοδιοικητικών εκλογών στον Δήμο Τριφυλίας.
Στην απόφαση σημειώνεται ότι με βάση τους σταυρούς προτίμησης που έλαβε ο κάθε υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος, εκλέγονται οι εξής:
1) «Τριφυλία Ξεκινάμε»: Τσίγγανος Παναγιώτης του Ηλία, Μερκούρης Ιωάννης του Δήμου, Σαρμαντζής Δημήτριος του Νικολάου, Πανουσιοπούλου Μαρία συζ. Γεωργίου, Κανελλόπουλος Ζαχαρίας του Κωνσταντίνου, Αδρακτάς Ιωάννης του Αναστασίου, Κωνσταντέλου Γιαννούλα (Γιάννα) του Δημητρίου, Τζωρτζίνης

ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ (ΒΙΝΤΕΟ)

ΜΙΚΡΟ ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ, ΣΤΑΛΜΕΝΟ ΑΠΟ ΦΙΛΟ