ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Κυριακή 14 Δεκεμβρίου 2014

Παύλος Γεωργιάδης: Ο Ελληνας επιχειρηματίας που η start up του βραβεύτηκε στη Σουηδία

Ένας από τους 15 νικητές του φετινού διαγωνισμού καινοτομίας «Smart Living Challenge» που πραγματοποιήθηκε στο «Σουηδικό Ινστιτούτο», είναι ο Παύλος Γεωργιάδης, συνιδρυτής της νεοφυούς επιχείρησης (start-up) «We Deliver Taste».
Όπως αναφέρει σχετικό έγγραφο της ελληνικής πρεσβείας στη Στοκχόλμη, ο συγκεκριμένος
διαγωνισμός σχεδιάστηκε για να δημιουργήσει επιχειρηματικές ευκαιρίες και ιδέες που προωθούν λύσεις αειφόρου διαβίωσης μέσα στα αστικά περιβάλλοντα. Πρόκειται για προϊόντα, υπηρεσίες και λύσεις οι οποίες δύνανται να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής στις μεγάλες πόλεις.
Ο διαγωνισμός διοργανώθηκε από το Σουηδικό Ινστιτούτο και το «Munktell Science Park» σε περισσότερες από 120 χώρες και φιλοξενήθηκε επίσης στην Ελλάδα από την Πρεσβεία της Σουηδίας σε συνεργασία με το δίκτυο «Impact Hub Athens».
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής τους στη Σουηδία, κατά το διάστημα 6-12 Δεκεμβρίου, οι διακριθέντες του διαγωνισμού έλαβαν μέρος σε επιμορφωτικά σεμινάρια και είχαν συναντήσεις με ορισμένους εκ των σημαντικότερων φορέων καινοτομίας της χώρας προκειμένου να διερευνηθούν δυνατότητες συνεργασίας.
Όσον αφορά στην ελληνική διάκριση, σημειώνεται ότι το start-up «We Deliver Taste» είναι μία εταιρεία συμβουλευτικών υπηρεσιών που συνδέει τη γεωργία με την γαστρονομία. Επίσης, δημιουργεί επιχειρηματικές λύσεις μέσα από καινοτόμες ιδέες σχετικά με την εστίαση, την ανάπτυξη προϊόντων και τη διαχείριση αλυσίδων διανομής τα οποία βασίζονται στη διευκόλυνση της επικοινωνίας και συνεργασίας μεταξύ παραγωγών και καταναλωτών. Συνδέει παραγωγούς με καταναλωτές μέσα από καινοτόμες πλατφόρμες απ' ευθείας εμπορίου, κάνοντας χρήση των δυνατοτήτων της συνεργατικής κατανάλωσης και της οικονομίας του διαμοιρασμού. Σημειώνεται ότι περίπου 300 συμμετοχές υπήρξαν συνολικά στο διαγωνισμό καινοτομίας.
Στην εκδήλωση στο σουηδικό ινστιτούτο παρέστησαν επιχειρηματικοί φορείς, εκπρόσωποι πρεσβειών, ενώ την Πρεσβεία Ελλάδος στη Σουηδία Στοκχόλμης εκπροσώπησαν ο διευθύνων του Γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων Στ. Σταυράκος και η προϊσταμένη του Γραφείου Τύπου και Επικοινωνίας Στοκχόλμης Ελευθερία Σπηλιωτακοπούλου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Έρχεται μείωση των προμηθειών στις ηλεκτρονικές συναλλαγές

11/04/2024 16:04  Πάνω από 2,5 εκατομμύρια πολίτες κάνουν χρήση των ηλεκτρονικών συναλλαγών IRIS, με την πλειοψηφία αυτών να είναι ηλικίας...