ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου 2014

Οι πάγοι της Αρκτικής αντιστέκονται στην υπερθέρμανση

Συνεργείο της βρετανικής τηλεόρασης πραγματοποιεί γυρίσματα στα όρια του Αρκτικού Κύκλου, εντός καναδικού εδάφους, με τη βοήθεια ελκήθρων.
ΛΟΝΔΙΝΟ. Ελπιδοφόρα πνοή σε ό,τι αφορά τον όγκο πάγου στην Αρκτική προσφέρουν τα τελευταία
στοιχεία του ευρωπαϊκού δορυφόρου Cryosat.
Σύμφωνα με την αρμόδια επιστημονική ομάδα στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, ο δορυφόρος κατέγραψε τον Οκτώβριο, εποχή έναρξης της περιόδου των πάγων, 7.500 κυβικά μέτρα πάγου στην Αρκτική. Ο όγκος αυτός είναι ελάχιστα μικρότερος από εκείνον του 2013, όταν ο δορυφόρος είχε καταγράψει 8.800 κυβικά μέτρα πάγου.
Δύο ψυχρά καλοκαίρια
Τα δύο τελευταία ψυχρά καλοκαίρια στο βόρειο ημισφαίριο επέτρεψαν στον πάγο του χειμώνα να διατηρηθεί όλο τον χρόνο. Παρότι ο πάγος έχει μειωθεί αισθητά από τα 20.000 κυβικά μέτρα, που είχαν καταγραφεί τον αντίστοιχο μήνα τη δεκαετία του 1980, τα πρόσφατα στοιχεία αποδεικνύουν ότι το «σενάριο καταστροφής» της ραγδαίας και μαζικής τήξης δεν έχει αρχίσει.

«Παρατηρήσαμε τη μείωση των πάγων το ένα καλοκαίρι μετά το άλλο. Δύο ψυχρά καλοκαίρια συνετέλεσαν, όμως, στην αναπλήρωση μέρους του όγκου», λέει η Ρέιτσελ Τίλινγκ, μέλος της επιστημονικής ομάδας στο πανεπιστήμιο του Λονδίνου. Ο ευρωπαϊκός δορυφόρος Cryosat εκτοξεύθηκε το 2010 με στόχο τη δημιουργία προηγμένου δικτύου διαστημικών ραντάρ, ικανών να υπολογίζουν με εντυπωσιακή ακρίβεια το πάχος των πάγων στον Αρκτικό ωκεανό. Στα τρία χρόνια παρατηρήσεών του, ο Cryosat διαπίστωσε ότι κάθε φθινόπωρο ο όγκος των πάγων ήταν μικρότερος σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Το 2011 υπήρξε η χρονιά αρνητικού ρεκόρ, με τους πάγους να μην ξεπερνούν τα 5.300 κυβικά μέτρα.

«Θα μπορούσε κανείς να υποθέσει ότι οι άνεμοι παίζουν σημαντικό ρόλο, καθώς έχουν την ικανότητα να προκαλούν συσσώρευση πάγου. Η έρευνα έδειξε, όμως, ότι η τήξη έχει μεγαλύτερη σχέση με την ατμοσφαιρική θερμοκρασία», λέει η δρ Τίλινγκ.
Η διαπίστωση αυτή προκαλεί την ανησυχία της επιστημονικής κοινότητας, εξαιτίας της αποδεδειγμένης ανόδου της μέσης θερμοκρασίας σε όλο τον πλανήτη. Η επιστημονική ομάδα του Λονδίνου επιδιώκει τώρα να εξασφαλίσει την έγκριση της Ε.Ε. για τη συνέχιση της αποστολής Cryosat, η χρηματοδότηση της οποίας θα λήξει το 2017.

ΑΠΟ http://www.kathimerini.gr/



Δεν υπάρχουν σχόλια: