ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Σάββατο 6 Δεκεμβρίου 2014

Πώς θα γίνει η μοριοδότηση των εκπαιδευτικών: Τα κίνητρα

Στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, στην περιοχή των Κυκλάδων έχουν προσληφθεί 389 αναπληρωτές.
Το παραπάνω παρουσιάζεται γραπτώς σε απάντηση του υπουργού Παιδείας, ενώ στη δευτεροβάθμια, οι προσλήψεις στη Γενική Αγωγή ανέρχονται σε 167 και σε δομές της Ειδικής Αγωγής σε 23.
Συνολικά, σε όλες τις βαθμίδες, έχουν προσληφθεί 579 αναπληρωτές στις Κυκλάδες.
Σε ερώτησή τους, βουλευτές της ΔΗΜΑΡ έκαναν λόγο για μεγάλες ελλείψεις στην εν λόγω περιοχή σε φιλολόγους, μαθηματικούς, φυσικούς,
καθηγητές πληροφορικής, καλλιτεχνικών, ξένων γλωσσών ενώ επικαλούνται και την Α' ΕΛΜΕ Κυκλάδων, σύμφωνα με την οποία χάνονται περισσότερες από 500 ώρες την εβδομάδα λόγω των ελλείψεων σε εκπαιδευτικό προσωπικό.
Για τις ελλείψεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό, ο υπουργός Παιδείας παραθέτει αριθμητικά στοιχεία για τις προσλήψεις που έχουν γίνει τονίζοντας ότι κάποιες φορές ένας αριθμός αναπληρωτών δεν εμφανίζεται για την ανάληψη υπηρεσίας με συνέπεια την αδυναμία της λειτουργία των σχολείων για αρκετό διάστημα μέχρι να προσληφθούν άλλοι αναπληρωτές στη θέση τους.
Οι βουλευτές θέτουν και το θέμα της Ενισχυτικής και της Πρόσθετης Διδασκαλίας, κάνοντας λόγο για πολιτική υποβάθμισή τους, αφού δεν έχουν εγκριθεί τα απαιτούμενα κονδύλια.
Για την Ενισχυτική Διδασκαλία, όπως και για την Πρόσθετη σύμφωνα με τον υπουργό Παιδείας, εξετάζεται η δυνατότητα υλοποίησης με τη συμπλήρωση του ωραρίου των μόνιμων εκπαιδευτικών και των αναπληρωτών πλήρους ωραρίου.
Στο σημείο αυτό, να θυμίσουμε ότι προσλήψεις αναπληρωτών μειωμένου ωραρίου θα πραγματοποιηθούν μόνο για την Πρόσθετη Διδακτική Στήριξη στα ΕΠΑΛ ορισμένων περιοχών της Ελλάδας.
Ο υπουργός Παιδείας παρουσιάζει και τα κίνητρα που έδωσε το Υπουργείο σχετικά με την παραμονή ή τοποθέτηση αναπληρωτών σε απομακρυσμένες σχολικές μονάδες. Από το τρέχον σχολικό έτος ο χρόνος πραγματικής εκπαιδευτικής υπηρεσίας αναπληρωτών και ωρομισθίων εκπαιδευτικών που διανύεται σε δημόσιες σχολικές μονάδες, οι οποίες κατά τις οικείες διατάξεις ανήκουν σε κατηγορίες μοριοδότησης Θ και Ι για την πρωτοβάθμια και ΙΑ, ΙΒ για τη δευτεροβάθμια, υπολογίζεται στο διπλάσιο για τη διαμόρφωση των τελικών πινάκων κατάταξης εκπαιδευτικών που προβλέπονται στο άρθρο 3, δηλαδή για τους πίνακες κατάταξης του γραπτού διαγωνισμού ΑΣΕΠ.
Μεταξύ των άλλων αναφέρεται ότι η προσφερθείσα προϋπηρεσία σε δυσπρόσιτες σχολικές μονάδες από το 2002-3 έως και το 2009-10 λογίζεται ήδη στο διπλάσιο στους ενιαίους πίνακες αναπληρωτών ενώ από το επόμενο σχολικό έτος 2015-16 θα λογίζεται στο διπλάσιο στους πίνακες αναπληρωτών και η προσφερθείσα προϋπηρεσία σε δυσπρόσιτες σχολικές μονάδες από το 2012-13 και εφεξής.

ΑΠΟ http://www.news.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: