ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου 2014

Η συνεργασία κράτους - ιδιωτών "κλειδί" για την αύξηση των εξαγωγών

http://www.eleftheriaonline.gr/
Τρίτη, 09 Δεκεμβρίου 2014 Διαβάστε το άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ http://www.eleftheriaonline.gr/oikonomia/item/50249-synergasia-kratous-idiwtwn-kleidi-gia-tin-ayksisi-exagwgwn



Η συνεργασία κράτους, ιδιωτικού τομέα και όλων των αρμοδίων φορέων, αλλά και η συνεννόηση μεταξύ των ίδιων των επιχειρηματιών είναι τα εργαλεία, ώστε να αυξηθούν οι εξαγωγές και τα ελληνικά και μεσσηνιακά ποιοτικά αγροτικά προϊόντα να μπουν στις διεθνείς αγορές.
Αυτό τονίστηκε στη χθεσινή πρώτη μέρα της διημερίδας με θέμα "Εξάγοντας ποιοτικά αγροτικά προϊόντα", που οργανώνουν στην Καλαμάτα, στο
ξενοδοχείο "Horizon, Blu" τα Ιδρύματα Καπετάν Βασίλη και Γεωργίου και Βικτωρίας Καρέλια. Στην έναρξη της εκδήλωσης παρέστησαν και χαιρέτισαν οι γ.γ. Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Αναπτυξιακής Συνεργασίας του υπουργείου Εξωτερικών Παναγιώτης Μίχαλος και του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης Μόσχος Κορασίδης, οι οποίοι ξεναγήθηκαν στην έκθεση τοπικών προϊόντων που εξάγονται σε διάφορες χώρες και δήλωσαν εντυπωσιασμένοι από την καινοτομία και τη συσκευασία τους.
Στη διημερίδα παρίστανται αγοραστές από την Κίνα, την Αυστραλία, τη Γαλλία και τις ΗΠΑ που θα έχουν επαφές με Μεσσήνιους εξαγωγείς για την προμήθεια ποιοτικών αγροτικών προϊόντων του τόπου μας.
Στο χαιρετισμό της η πρόεδρος του Ιδρύματος Καρέλια Βίκυ Καρέλια παρατήρησε πως «η συνεργασία των δύο ιδρυμάτων παίρνει σάρκα και οστά για δεύτερη φορά, με σκοπό την ενδυνάμωση του παραγωγικού και μεταποιητικού ιστού της χώρας». Επεσήμανε ότι «η προστιθέμενη αξία θα εξαρτηθεί εν πολλοίς από τη γενικότερη πορεία της χώρας, την εδραίωση νοοτροπιών άγνωστων σε εμάς και τη βαρύτητα στην εκπαίδευση του αυριανού παραγωγού και μεταποιητή».
Στο χαιρετισμό που απέστειλε ο Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος, πρόεδρος του Ιδρύματος Καπετάν Βασίλη, σημείωσε ότι «η Μεσσηνία έχει τη δυνατότητα να αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης, εάν εστιάσει στην ποιότητα και το σεβασμό στον καταναλωτή».
Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας Δημήτρης Μανιάτης επεσήμανε ότι «η αλλαγή πλεύσης των εξαγωγών του αγροτικού τομέα είναι αναγκαία». Ζήτησε «κίνητρα στους παραγωγούς για να συνεχίσουν να καλλιεργούν» κι εκτίμησε πως «η κρίση είναι ευκαιρία για την ανάπτυξη του αγροτικού τομέα».
Ο Παναγιώτης Μίχαλος, γ.γ. Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Αναπτυξιακής Συνεργασίας του υπουργείου Εξωτερικών, σημείωσε ότι «πρώτος στόχος μας είναι να προσδιορίσουμε μαζί τις χώρες - στόχους που μας ενδιαφέρουν» και πρόσθεσε μεταξύ άλλων: «Πρέπει να κάνουμε πολλά περισσότερα στις εξαγωγές και το κράτος και ο ιδιωτικός τομέας. Για να έρθουν επενδύσεις και να κάνουμε εξαγωγές χρειαζόμαστε κράτος δικαίου, μεταρρυθμίσεις». Παραδέχθηκε την έλλειψη ρευστότητας και την υψηλή φορολογία, ανέφερε ότι «οι εξαγωγές μας δεν πάνε τόσο καλά όσο πήγαιναν από το 2008 έως το 2012» και τόνισε: «Δεν έχουμε το μέγεθος για να διεισδύσουμε σε μεγαλύτερες αγορές, σε μεγαλύτερες αλυσίδες. Εχουμε εξαιρετικό προϊόν, αλλά δεν μπορούμε να το περάσουμε, γιατί δεν μπορούμε να καλύψουμε τα απαιτούμενα μεγέθη, τις μεγάλες αγορές. Χρειάζεται η σύμπραξη δυνάμεων στον ιδιωτικό τομέα με τη δημιουργία αναπτυξιακών κλάστερ». Πρότεινε «τα προϊόντα να κατηγοριοποιηθούν κάτω από μια ομπρέλα, για παράδειγμα ελληνικό λάδι, λάδι Καλαμάτα, ελληνικό γιαούρτι, ελληνικό τυρί», προέτρεψε σε «αλλαγή αναπτυξιακού μοντέλου για να επιβιώσει η ελληνική οικονομία, εξαγωγές μεθοδευμένα και έξυπνα» και έκανε λόγο για «σταυροφορία που απαιτεί συνεργασία κράτους και ιδιωτικού τομέα».
Ο Μόσχος Κορασίδης, γ.γ. του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, εκτίμησε ότι «ο αγροτοδιατροφικός τομέας έχει τη δυναμική να γίνει πυλώνας για την ανάπτυξη του τόπου» και παρατήρησε πως «η ποιότητα προϊόντων αποτελεί το πρώτο διαβατήριο για την ανάπτυξη εξωστρέφειας». Αναφερόμενος στο ρόλο των οργανώσεων παραγωγών, είπε ότι «είμαστε στη β’ κλάση ομάδων παραγωγών. Η ανάγκη για σημαντικές ποσότητες δεν μπορεί να ικανοποιηθεί με μεμονωμένους χιλιάδες παραγωγούς». Απευθυνόμενος σε μεταποιητές - εξαγωγείς, τους προέτρεψε «να βελτιώσετε τον τρόπο συναλλαγής σας. Μόνο με συνεργασία μπορεί να αντιμετωπιστεί ο μικρός κλήρος. Πρέπει να δημιουργηθούν κλάστερ, δεν φθάνει η συμβολαιακή γεωργία». Συνέστησε, ακόμα νέες μεθόδους και τρόπους παραγωγής, ενώ στάθηκε στη συνεργασία αγροτικού τομέα με τον τουρισμό.
Ο Αγγελος Κωτσιόπουλος, γενικός διευθυντής Οργανισμού Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων (ΟΑΕΠ), παρουσίασε τα οφέλη της συνεργασίας των εξαγωγέων με τον οργανισμό. Ενημέρωσε πως «ο ΟΑΕΠ καλύπτει το πρόβλημα της σφιχτής πολιτικής των τραπεζών και τα προβλήματα ρευστότητας. Προσφέρει ουσιαστική στήριξη, χρηματοδότηση στις ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις με το ασφαλιστικό πρόγραμμα "Εξωστρέφεια"». Εκτίμησε ότι «το συγκεκριμένο πρόγραμμα αποτελεί το οξυγόνο των ελληνικών επιχειρήσεων» και κάλεσε τους Μεσσήνιους επιχειρηματίες να το εκμεταλλευτούν.
Ο Φώτης Προβατάς, ειδικός σύμβουλος του Δήμου Αθηναίων σε θέματα οικονομικών σχέσεων με την Κίνα, παρατήρησε ότι «έχουμε προϊόντα να καλύψουμε ανάγκες των Κινέζων» και πληροφόρησε πως
«300 εκατομμύρια Κινέζοι σχηματίζουν μια αστική τάξη, που έχει τη δυνατότητα να πληρώσει». Ενημέρωσε πως «φτιάξαμε ομπρέλες, συμφωνίες συνεργασίας» και πρόσθεσε: «Οι Κινέζοι είναι έξυπνοι άνθρωποι, κατάλαβαν ότι τους συμφέρει να κάνουν μπίζνες. Ερχονται 5 - 6 αντιπροσωπείες επιχειρηματιών το μήνα από την Κίνα, βοηθάμε τους επιχειρηματίες όλης της χώρας. Οι ανταγωνιστές μας (Ισπανοί, Πορτογάλοι, Γάλλοι, Ιταλοί) είναι ήδη εκεί».
Ο Αντώνης Γραβάνης, διευθυντής Τροφίμων και Ποτών της Enterprise Greece, παρατήρησε ότι «η Μεσσηνία είναι τόπος μοναδικός, τροφοδότης με τα καλύτερα αγροτικά προϊόντα». Ενημέρωσε πως «προσπαθούμε να είμαστε δίπλα στους εξαγωγείς, που δίνουν αγώνα επιβίωσης» και κάλεσε όλους τους φορείς «να συντονιστούμε, να συνεργαστούμε».
Ο Βαγγέλης Ξυγκώρος, αναπληρωτής προέδρου του Εξαγωγικού Τμήματος στο Επιμελητήριο Μεσσηνίας, σημείωσε ότι «χρειαζόμαστε συνέργειες για τις εξαγωγές. Ολοι μαζί μπορούμε, δεν μπορεί μόνη της μια μονάδα να κάνει εξαγωγές». Επεσήμανε πως «πρωτίστως πρέπει να υπάρξει συνεννόηση και διάθεση επιχειρηματιών για συνεργασία», στάθηκε στη γραφειοκρατία και τις υψηλές τιμές στην ενέργεια και παρατήρησε: «Θα επιβιώσουν όσοι έχουν ποιοτικά προϊόντα. Πρέπει να γίνει σχεδιασμός, να εισέλθουμε σωστά στις αγορές. Στρατηγικό πλάνο για να μπορέσει το πλήθος των μικρών επιχειρήσεων της Μεσσηνίας να μπει στις αγορές του εξωτερικού».
Ακολούθησαν workshop με εισηγήσεις αρμοδίων στελεχών για το "πώς να εξάγω στην Κίνα και την Αυστραλία".

ΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Η σημερινή 2η ημέρα της διημερίδας προβλέπει εισηγήσεις για το "πώς να εξάγω στη Γαλλία και στις ΗΠΑ", που θα αναπτύξουν, οι: Σπύρος Δάκογλου σύμβουλος Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων του υπουργείου Εξωτερικών, Κατερίνα Μανάλη διευθύντρια του Ελληνογαλλικού Επιμελητηρίου, Δημήτρης Καλαντζάκης στέλεχος της Produits De Grece (Rungis Market), Ερικ Τζαμκοτσιάν στέλεχος της Chirag S.A., Θεοδόσης Βάλλας σύμβουλος Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων του υπουργείου Εξωτερικών, Χρυσούλα Παπαδημητρίου σύμβουλος του γενικού γραμματέα του υπουργείου Ανάπτυξης, Ιάσων Λουμίδης στέλεχος της Loumidis Food και Ερικ Λίμπερμαν στέλεχος της US Food Imports.


Διαβάστε το άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ http://www.eleftheriaonline.gr/oikonomia/item/50249-synergasia-kratous-idiwtwn-kleidi-gia-tin-ayksisi-exagwgwn

Δεν υπάρχουν σχόλια: