ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Σάββατο 27 Δεκεμβρίου 2014

Πρόγραμμα κατάρτισης για 3.600 νέους ανέργους από όλη τη χώρα Οι μετέχοντες θα πληρώνονται με 5 ευρώ την ώρα και επιπλέον θα καταβάλλονται οι ασφαλιστικές τους εισφορές

Συνολικά 3.600 άνεργοι από όλη τη χώρα θα επωφεληθούν από το “Πρόγραμμα Συμβουλευτικής Κατάρτισης και Πιστοποίησης νέων ανέργων ηλικίας 18 έως 24 ετών για την Ανάπτυξη του Ανθρώπινου Δυναμικού σε θέματα Εξωστρέφειας και Επιχειρηματικής Διεθνοποίησης με έμφαση στον Πρωτογενή Τομέα” που υλοποιούν ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Εξαγωγέων και η Ελληνική Εταιρία Διοίκησης Επιχειρήσεων, σε συνεργασία με το υπουργείο Εργασίας Κοινωνικών.

Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί μέσα στο 2015 και θα περιλαμβάνει 150 ώρες θεωρητικής εκπαίδευσης, καθώς και πρακτική εξάσκηση, ενώ οι μετέχοντες θα πληρώνονται με 5 ευρώ την ώρα και επιπλέον θα καταβάλλονται οι ασφαλιστικές τους εισφορές.

Ο υφυπουργός Εργασίας, Ιωάννης Πλακιωτάκης, τόνισε ότι το Πρόγραμμα αυτό στοχεύει στη μόνιμη πρόσληψη των νέων που θα καταρτιστούν. Ανέφερε ακόμη ότι είναι η πρώτη φορά που το υπουργείο Εργασίας συνεργάζεται με τους κοινωνικούς εταίρους και τους φορείς της αγοράς στο πλαίσιο αυτού του Προγράμματος, που στοχεύει στη μείωση της ανεργίας των νέων. Επεσήμανε επιπλέον ότι το 20% των άνεργων νέων που επωφελήθηκαν από τα voucher βρήκαν μόνιμη απασχόληση και πρόσθεσε ότι ευελπιστεί πως θα είναι μεγαλύτερο το ποσοστό των νέων που θα παρακολουθήσουν το Πρόγραμμα και θα βρουν εργασία. Πρόσθεσε ότι εξετάζεται να δοθούν voucher και για τον τομέα του τουρισμού.

Ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ ,Κυριάκος Λουφάκης, ανέφερε ότι το Πρόγραμμα εντάσσεται στις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν για να ξεφύγει η χώρα από την κρίση και ότι στο πλαίσιο του Προγράμματος οι άνεργοι νέοι θα καταρτιστούν σε θέματα πρωτογενούς παραγωγής και εξαγωγών, ενώ μετά την ολοκλήρωσή του θα πάρουν και πιστοποίηση.

Το μέλος του ΔΣ της ΕΕΔΕ Νίκος Βασιλείου σημείωσε ότι το Πρόγραμμα αυτό δημιουργήθηκε από την ανάγκη που έχει η αγορά για στελέχη εκπαιδευμένα στην πρωτογενή παραγωγή και τις εξαγωγές, ενώ ο διευθυντής του τμήματος Μακεδονίας της ΕΕΔΕ, Στέλιος Πολυχρόνης, επεσήμανε ότι τα στελέχη που θα εκπαιδευτούν θα απορροφηθούν από τις επιχειρήσεις που τα χρειάζονται.

ΑΠΟ http://www.news.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ. ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ.

Στην προσπάθεια που γίνετε για τη συλλογή παλαιών φώτο με θέμα το χωριό μας, μας ήρθε μία ακόμα, με άτομα του χωριού μας.