ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου 2014

Βρέθηκε μούμια 1.000 ετών σε εμβρυϊκή στάση και άθικτη


Φωτό: AFP/Getty Images (Πηγή: Daily Mail)
Ο μουμιοποιημένος σκελετός βρέθηκε σε εμβρυική στάση και σχεδόν άθικτος σε μία αχανή ταφική περιοχή λίγα μέτρα από το ιερό εξαφανισμένου εδώ και πολλά χρόνια πολιτισμού
Προσεκτικά για να μην της προκαλέσουν ζημιές, οι αρχαιολόγοι κράτησαν την μούμια στην ίδια στάση, στην οποία βρέθηκε ενώ την ίδια ώρα γίνονται προετοιμασίες για να αποκαλυφθεί στο κοινό σε έκθεση μουσείου της Λιόν στη Γαλλία, η οποία ανοίγει τον επόμενο μήνα.
«Είναι ένα από τα σημαντικότερα ευρήματα της ανασκαφής, επειδή είναι άθικτη» δήλωσε αρχαιολόγος, σύμφωνα με τη Dail Mail.

Από τον πολιτισμό πριν τους Ίνκα, ο σκελετός θα αποτελέσει μέρος της έκθεσης του μουσείου για τις ανθρώπινες αναπαραστάσεις θανάτου σε διαφορετικές εποχές και κουλτούρες ανά τον κόσμο.
Το Pachacamac, που απέχει 25 μίλια νοτίως της πρωτεύουσας του Περού, βρίσκεται στην ακτογραμμή του Ειρηνικού Ωκεανού.
Περισσότεροι από 80 σκελετοί και μούμιες έχουν βρεθεί σε μεγαλοπρεπεί τάφο 1.000 ετών στη συγκεκριμένη περιοχή, το 2012.
Η μούμια βρέθηκε στο πλαίσιο του Ychsma Project, υπό τη διεύθυνση του Ανοιχτού Πανεπιστημίου Βρυξελλών που πραγματοποιεί ανασκαφές στο Pachacamac από το 1999.

ΑΠΟ http://www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: