ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τετάρτη 5 Νοεμβρίου 2014

Καταρτίζεται «οδικός χάρτης» για τα υπογόνιμα ζευγάρια στη χώρα μας

Σκοπός της Αρχής είναι η ενδυνάμωση του έργου των Μονάδων, μέσα από τη σύννομη λειτουργία τους, όπως ορίζει το ευρωπαϊκό κανονιστικό πλαίσιο και η επάξια προβολή του έργου αυτού στη διεθνή επιστημονική σκηνή

Τον οδικό χάρτη της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, που θα επιτρέψει ασφαλή «πορεία» σε χιλιάδες υπογόνιμα ζευγάρια, επιχειρεί να καταρτίσει η Εθνική Αρχή Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής (Ε.Α.Ι.Υ.Α.) σε
συνεργασία με εκπροσώπους Μονάδων Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής (Μ.Υ.Α.) και Κρυοσυντήρησης (Μ.Κ.) από όλη τη χώρα.



Στο πλαίσιο αυτό δρομολογείται Κώδικας Δεοντολογίας για την Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή καθώς και Ενιαία Βάση Καταγραφής Δοτών και Δοτριών σπερματοζωαρίων και ωαρίων αντίστοιχα. Επίσης, η δημιουργία κοινών εντύπων ενημέρωσης και συναίνεσης των ζευγαριών καθώς και η συνεργασία με τα ασφαλιστικά ταμεία, με σκοπό τη διευκόλυνση της προσβασιμότητας των πολιτών στις υπηρεσίες υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.

Ο σχεδιασμός του πλαισίου βάσει του οποίου θα κινούνται δεκάδες χιλιάδες ζευγάρια που απευθύνονται κάθε χρόνο στις 67 Μονάδες Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής που λειτουργούν στην χώρα μας, συζητήθηκε με τα μέλη της Αρχής και τους 120 μαιευτήρες-γυναικολόγους, εμβρυολόγοι, γενετιστές αλλά και νομικούς, που δραστηριοποιούνται στο πεδίο της εξωσωματικής γονιμοποίησης.

«Η Αρχή στοχεύει στο να διασφαλίσει πρωτίστως τα υπογόνιμα ζευγάρια, που αναζητούν υπηρεσίες υποβοηθούμενης αναπαραγωγής και να δώσει την ευκαιρία στις Μονάδες να βελτιώσουν τις υπηρεσίες τους και να κατοχυρωθούν νομικά» ανέφερε ο πρόεδρος της Αρχής, καθηγητής κ. Αριστείδης Αντσακλής. Σκοπός της Αρχής είναι η ενδυνάμωση του έργου των Μονάδων, μέσα από τη σύννομη λειτουργία τους, όπως ορίζει το ευρωπαϊκό κανονιστικό πλαίσιο και η επάξια προβολή του έργου αυτού στη διεθνή επιστημονική σκηνή, από την οποία δυστυχώς η χωρά μας απείχε εδώ και δεκαετίες».

Η συνάντηση για συμβολικούς λόγους πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα στο αμφιθέατρο του Νοσοκομείου «Αλεξάνδρα», το οποίο έχει αποτελέσει επί δεκαετίες κοιτίδα  προαγωγής της επιστήμης και της έρευνας πάνω στη μαιευτική και τη γυναικολογία.


ΑΠΟ http://www.protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ.

Ακόμα μερικές παλιές φώτο μας ήρθανε, ενισχύοντας έτσι την συλλογή μας, η οποία χάρη στις δικές σας δωρεές αυξάνει συνεχώς.