ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τετάρτη 5 Νοεμβρίου 2014

Ο “μεγάλος αδερφός” μπαίνει στο ΕΣΥ! Τι θα καταγράφει

Ο “μεγάλος αδερφός” μπαίνει στο ΕΣΥ! Τι θα καταγράφει

Ξέφραγο αμπέλι είναι εδώ και χρόνια το ΕΣΥ καθώς υλικά μπαίνουν και βγαίνουν στα νοσοκομεία χωρίς κανείς να γνωρίζει που κατευθύνονται. 
Της Δήμητρας Ευθυμιάδου
 
Με χαρτί και καλαμάρι θα καταγράφεται στο άμεσο μέλλον ότι μπαίνει και ότι βγαίνει από τα δημόσια νοσοκομεία, καθώς ο υπουργός Υγείας Μάκης Βορίδης προωθεί ένα νέο ενιαίο σύστημα καταγραφής όλων των υγειονομικών υλικών που μπαίνουν στα νοσηλευτικά ιδρύματα. 
 
Ειδικότερα στα πρότυπα του πιλοτικού προγράμματος που ισχύει σήμερα στο νοσοκομείο “Αγία Όλγα”, τις επόμενες εβδομάδες θα ξεκινήσει η καταγραφή όλων των υλικών που υπάρχουν σήμερα στις αποθήκες των νοσοκομείων. 
 
Στη συνέχεια αφού αποτιμηθεί η αξία τους, θα ενσωματωθούν σε ένα ηλεκτρονικό πρόγραμμα. Στη συγκεκριμένη ηλεκτρονική πλατφόρμα θα καταγράφεται από το βαμβάκι μέχρι το ακριβό καρδιολογικό υλικό που μπαίνει στο νοσοκομείο. 
 
Ταυτόχρονα θα γίνεται καταγραφή όλης της πορείας του υλικού από τις αποθήκες μέχρι τον τελικό αποδέκτη που είναι ο ασθενής. 
 
Να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα και από το 1982 οπότε και δημιουργήθηκε το ΕΣΥ δεν έχει υπάρξει απολύτως καμία επίσημη καταγραφή υλικών στα νοσοκομεία με εξαίρεση το πιλοτικό πρόγραμμα καταγραφής που γίνεται στο Αγία Όλγα. 
 
Οι μέχρι τώρα καταγραφές περιορίζονται κυρίως σε χειρόγραφα έγγραφα τα οποία μάλιστα σε πολλά νοσοκομεία χάνονται κάπου στη ...διαδρομή. 
 
Παλαιότερα μάλιστα στα γραφεία των προμηθειών των νοσοκομείων τα έγγραφα για τους διαγωνισμούς και τις αγορές ήταν τοιχοκολλημένα κάπου στους διαδρόμους των υπογείων...
Ίσως δε είναι τυχαίο ότι τα “πιράνχας” έκαναν πάρτι σε βάρος του συστήματος και των ασθενών.  
 
ΑΠΟ http://www.iatropedia.gr/
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ. ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ.

Στην προσπάθεια που γίνετε για τη συλλογή παλαιών φώτο με θέμα το χωριό μας, μας ήρθε μία ακόμα, με άτομα του χωριού μας.