ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Κυριακή 16 Νοεμβρίου 2014

Φιλιατρά και Τριφυλία οι νέοι δυναμικοί πυλώνες ανάπτυξης της Πελοποννήσου

Δημοσιεύθηκε από filiatranet.gr on Σάββατο, 15 Νοεμβρίου 2014 | 15.11.14

 
 
Για ένα «σπουδαίο έργο σε μια σπουδαία περιοχή» έκανε λόγο ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης κατά την  επίσκεψή του στο Φιλιατρινό φράγμα μαζί με τον Ειδικό Γραμματέα Κοινοτικών Πόρων και Υποδομών του ΥΠΑΑΤ κ. Δημήτριο Ιατρίδη, το Δήμαρχο Τριφυλίας κ. Παναγιώτη Κατσίβελα, το Θεματικό Αντιπεριφερειάρχη κ. Περικλή Μαντά και τις τεχνικές υπηρεσίες της Περιφέρειας και τόνισε ότι «το έργο αυτό θα δώσει ανάσα σε μία από τις σημαντικότερες περιοχές για την αγροτική μας οικονομία και ειδικότερα για τις θερμοκηπευτικές καλλιέργειες της χώρας».

Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου τόνισε τη μεγάλη προσπάθεια της Περιφέρειας για την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετώπισε κατά το παρελθόν το έργο, «με αποτέλεσμα να είμαστε σε θέση πλέον να αναμένουμε την ολοκλήρωσή του μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2015, νωρίτερα και από τη συμβατική προθεσμία περαίωσής του», όπως δήλωσε.

Ο κ. Τατούλης αναφέρθηκε επίσης στο έργο των αρδευτικών δικτύων, που θα συνδεθεί με το έργο του φράγματος, ώστε να καταστεί λειτουργικό, και ανακοίνωσε ότι η μελέτη τους θα είναι από τα πρώτα έργα που θα ενταχθούν στη νέα προγραμματική περίοδο.

«Με τα έργα αυτά θα πετύχουμε να υδροδοτήσουμε την  περιοχή, να εμπλουτίσουμε τον υδροφόρο ορίζοντα, ώστε να μειώσουμε το κόστος της παραγωγής των αγροτικών προϊόντων που είναι και ο τελικός μας στόχος» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου και αναφέρθηκε στη συμφωνία με το Δήμο Τριφυλίας για την εκπόνηση ενός στρατηγικού σχεδίου για την ανάπτυξη της περιοχής της Τριφυλίας.

Ο κ. Τατούλης αναφέρθηκε επίσης στις συζητήσεις που ήδη έχουν προχωρήσει με το ΥΠΑΑΤ για τη μετατροπή των φραγμάτων αυτών σε υβριδικά, με την ανάπτυξη υδροηλεκτρικών υποδομών, «που θα οδηγήσουν στην αυτοχρηματοδότηση της αγροτικής παραγωγής και θα προσφέρουν ένα ακόμη κρίσιμο εργαλείο για την ανάπτυξη της τοπικής μας οικονομίας».

Ο κ. Τατούλης σημείωσε επίσης ότι η Περιφέρεια προγραμματίζει τη δημιουργία μικρών φραγμάτων για τον εμπλουτισμό του υδροφόρου ορίζοντα και σε άλλες περιοχές της Πελοποννήσου, τα οποία θα είναι ευέλικτα και θα έχουν γρήγορη απόσβεση του κόστους τους και ζήτησε από τον Ειδικό Γραμματέα του ΥΠΑΑΤ να μεριμνήσει για τη γρήγορη πρόοδο και του Μηναγιώτικου φράγματος.

Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου αναφέρθηκε ακόμη σε ένα πιλοτικό πρόγραμμα για την υδροοικονομία με τη χρήση της τηλεμετρίας για το πότισμα, στο οποίο συμφώνησε ο κ. Ιατρίδης να εφαρμοστεί στην Πελοπόννησο, όπως επίσης στην επιτάχυνση των διαδικασιών για την αποζημίωση των παραγωγών που έχουν πληγεί από πλημμύρες, καθώς και την προτεραιότητα που θα πρέπει να δώσει το ΥΠΑΑΤ στην ενίσχυση των θερμοκηπευτικών μονάδων.

Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου τόνισε τέλος ότι το ΥΠΑΑΤ και η κυβέρνηση θα πρέπει να μεριμνήσουν για την εξυγίανση των συνεταιρισμών,  καθώς «χωρίς υγιείς συνεταιρισμούς δεν μπορούμε να πετύχουμε καμία ανάπτυξη της αγροτικής μας οικονομίας». Η Περιφέρεια Πελοποννήσου καταβάλλει, σύμφωνα με τον κ. Τατούλη, προσπάθεια για την ενοποίηση του συνεταιριστικού κινήματος σε μία δομή, η οποία θα το ισχυροποιήσει σημαντικά.

Ο Περιφερειάρχης ανακοίνωσε τέλος ότι το αλιευτικό καταφύγιο του Μάραθου αξιολογήθηκε θετικά και θα αποτελέσει ένα από τα πρώτα εμπροσθοβαρή έργα της νέας προγραμματικής περιόδου, με προϋπολογισμό 7,5 εκατομμύρια ευρώ. 

Ο Ειδικός Γραμματέας του ΥΠΑΑΤ κ. Ιατρίδης τοποθέτησε το Φιλιατρινό φράγμα στην κορυφή των αναπτυξιακών έργων και παράλληλα ανακοίνωσε ότι η μελέτη των αρδευτικών του δικτύων έχει ήδη ενταχθεί στα μεγάλα αναπτυξιακά έργα της χώρας. Σημείωσε ακόμη ότι θα αποτελέσει έργο πνοής για τη Μεσσηνία και την Πελοπόννησο και εξέφρασε τη δέσμευση του ΥΠΑΑΤ για τη γρήγορη πρόοδο και στο Μηναγιώτικο φράγμα.

Ο Δήμαρχος Τριφυλίας κ. Κατσίβελας, αφού ευχαρίστησε τον κ. Ιατρίδη και τον κ. Τατούλη για την προσωπική τους μέριμνα στην ολοκλήρωση του σπουδαίου αυτού έργου, η πρόοδος του οποίου είναι πλέον ορατή, δήλωσε την πρόθεσή του να αναπτυχθούν μεγαλύτερες συνέργειες με το ΥΠΑΑΤ και την Περιφέρεια Πελοποννήσου για την ανάπτυξη της Τριφυλίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: