ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Παρασκευή 14 Νοεμβρίου 2014

Ερευνα για τις εγγυητικές των ταξιτζήδων: Αντιπεριφερειάρχες και υπάλληλοι στην Ασφάλεια

Καταθέσεις από πολιτικά πρόσωπα και υπηρεσιακά στελέχη της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας ξεκίνησε να παίρνει από χθες η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Καλαμάτας, υλοποιώντας παραγγελία του εισαγγελέα Καλαμάτας να διενεργηθεί προκαταρκτική έρευνα, για την εξαφανισμένη υπάλληλο που κατέθεσε πλαστό απολυτήριο και φέρεται να τσέπωσε τις εγγυητικές επιστολές ταξιτζήδων για τη μεταφορά μαθητών.
Η έρευνα θα δείξει αν έχουν ευθύνες αντιπεριφερειάρχες, Οικονομικές Επιτροπές, διευθυντές, προϊστάμενοι και υπάλληλοι του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων που εμπλέκονται σε υποθέσεις τις οποίες διαχειριζόταν η
υπάλληλος με το πλαστό απολυτήριο.
Επίσης με την έρευνα αναζητείται αν η υπάλληλος έχει διαπράξει πλαστογραφία, απάτη και νομιμοποίηση παράνομων εσόδων.
Σύμφωνα με πληροφορίες μας, καταθέσεις κλήθηκαν να δώσουν και έδωσαν οι αντιπεριφερειάρχες Ελένη Αλειφέρη, Περικλής Μαντάς και ο διευθυντής Διοικητικού - Οικονομικού Δημήτρης Μουντζούρης, υπεύθυνος του Τμήματος Προμηθειών.
Το κρίσιμο σημείο είναι η έρευνα απογραφής και καταγραφής όλων των φακέλων, των στοιχείων και των δικαιολογητικών που υπάρχουν και κυρίως αυτών που λείπουν, για το έργο της μεταφοράς μαθητών που χειρίστηκε η εξαφανισμένη υπάλληλος. Ερευνα που γίνεται από αρμόδια υπηρεσιακή επιτροπή. Σε αυτή την έρευνα και το πόρισμα της επιτροπής που αναμένεται, φέρεται να παρέπεμψαν την Ασφάλεια οι αντιπεριφερειάρχες και οι διευθυντές. Γιατί χωρίς το συγκεκριμένο πόρισμα κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά μέχρι πού έχει φθάσει η παράνομη δράση της υπαλλήλου. Αν είχε για παράδειγμα δικό της μπλοκ εγγυητικών επιστολών και πώς κατάφερε να ξεγελάσει αντιπεριφερειάρχες, Οικονομικές Επιτροπές, διευθυντές, προϊσταμένους, υπαλλήλους στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και ταξιτζήδες. Από την έρευνα πρόκειται να ξεκαθαρίσει αν υπάρχει εμπλοκή και άλλου ή άλλων προσώπων στην παράνομη δράση ή απλά εξαπατήθηκαν.
Στην προσπάθεια αναζήτησης στοιχείων πληροφορηθήκαμε ότι οι "εξουσιοδοτήσεις" των ταξιτζήδων με τις οποίες εισέπραττε τα χρήματα των εγγυητικών, δεν είχαν θεώρηση από το ΚΕΠ, αλλά πιθανότατα από υπηρεσία της Περιφερειακής Ενότητας, με σφραγίδα που είχε πάρει προφανώς παράνομα.
Χαρακτηριστικό είναι ότι ακόμα δεν υπάρχει έγγραφη καταγγελία ταξιτζήδων, παρά μόνο προφορικές και η Αστυνομία αναζητεί για να καταθέσουν αυτούς που εμπλέκονται, που έχουν χάσει χρήματα από τις εγγυητικές επιστολές τους που εξαργύρωσε η εξαφανισμένη υπάλληλος.
Το ποσό που φέρεται να έχει πάρει από τις εγγυητικές η υπάλληλος,  υπολογίζεται από 60.000 μέχρι 85.000 ευρώ.





ΑΠΟ http://www.eleftheriaonline.gr/
 Διαβάστε το άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ http://www.eleftheriaonline.gr/koinonia/astynomika/item/48282-erevna-eggyitikes-taksitzidwn

Δεν υπάρχουν σχόλια: