ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Δευτέρα 10 Νοεμβρίου 2014

Ολο το σχέδιο για το νέο Ασφαλιστικό: Σαρωτικές αλλαγές σε συντάξεις και ταμεία

http://www.iefimerida.gr

09.11.2014 10:27


Το νέο σχέδιο για το ασφαλιστικό, στο οποίο περιλαμβάνονται σαρωτικές αλλαγές σε ταμεία, συντάξεις και εφάπαξ, αποκαλύπτει η κυριακάτικη έκδοση της εφημερίδας «Αυγή».
Σύμφωνα με την εφημερίδα, η οποία αποκαλύπτει την τελική πρόταση του υπουργού Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, προς την Τρόικα, το νέο

ασφαλιστικό θα τεθεί σε ισχύ από την 1η/1/2015 και θα προβλέπει υπαγωγή όλων των ταμείων στο ΙΚΑ, με εξαίρεση εκείνο του ΟΓΑ.
Η ενοποίηση θα αφορά τόσο τις κύριες συντάξεις όσο και τις επικουρικές και το εφάπαξ, ενώ το σχέδιο θα προβλέπει και ενιαίους κανόνες εισφορών και παροχών, κάτι που ανοίγει τον δρόμο για νέες μειώσεις όχι μόνο στις επικουρικές, αλλά και στις κύριες συντάξεις.
Ταμεία: Ολα σε ένα, εκτός ΟΓΑ
Σύμφωνα με το έγγραφο του υπουργείου Εργασίας, το σχέδιο για το ασφαλιστικό στηρίζεται στο τρίτο σενάριο μελέτης του ΚΕΠΕ και προβλέπει τη συγχώνευση όλων των ταμείων επικουρικής ασφάλισης και εφάπαξ παροχών στο ΙΚΑ. Δημιουργείται έτσι ένα ταμείο-μαμούθ, στο οποίο θα περιλαμβάνονται όλα τα ταμεία, όπως το ΕΤΕΑ, το ΤΑΠΙΤ, το ΤΑΥΤΕΚΟ και το ΤΠΔΥ. Το μοναδικό ταμείο που δεν θα μπει στο ΙΚΑ είναι εκείνο του ΟΓΑ.
Στο σχέδιο, σύμφωνα με την «Αυγή», διευκρινίζεται ότι παρά την ενοποίηση διατηρείται η «οικονομική αυτονομία για τους λογαριασμούς της επικουρικής ασφάλισης». Ωστόσο, υπάρχει μια ενδιαφέρουσα σημείωση που τονίζει ότι «από 1/7/2015 όλα τα απομείναντα ταμεία θα ενσωματωθούν σε ΙΚΑ και ΕΤΕΑ, υπό τον όρο ότι δεν έχουν μετατραπεί σε ΝΠΙΔ».
Αναφορικά με τα ταμεία ΕΤΕΑ, ΟΑΕΕ, ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, ΚΕΑΝ, διευκρινίζεται ότι «η συμπερίληψη των προαναφερθέντων ταμείων θα οδηγήσει στην κατάργηση της οικονομικής αυτονομίας των ξεχωριστών λογαριασμών για εισφορές και παροχές των ταμείων αυτών».
Η συγκεκριμένη αναφορά ενδεχομένως να κρύβει την ενιαιοποίηση εισφορών και παροχών, που θα έχει ως αποτέλεσμα την άμεση μείωση των συντάξεων για μεγάλες κατηγορίες συνταξιούχων και ασφαλισμένων, ενώ επικουρικές και εφάπαξ ίσως μειωθούν δραματικά.
Συμψηφισμός οφειλών
Στο σχέδιο προβλέπεται, ακόμη, συμψηφισμός οφειλών στα ταμεία και με τις πληρωμές του Δημοσίου και συγκρότηση ενιαίου κέντρου συντάξεων και παροχών.
Αναλυτικά όλες οι αλλαγές:
  • Δύο ταμεία, ΙΚΑ και ΟΓΑ
  • Ενοποίηση κύριας και επικουρικής ασφάλισης
  • Ενταξη όλων των επικουρικών ταμείων και ταμείων πρόνοιας στο ΙΚΑ
  • Ενταξη στο ΙΚΑ των ΕΤΕΑ, ΤΑΠΙΤ, ΤΑΥΤΕΚΟ, ΤΠΔΥ
  • Ενιαίοι κανόνες εισφορών-παροχών
  • Εθνικό κέντρο συντάξεων και παροχών
  • Συμψηφισμός οφειλών στα ταμεία και πληρωμών από το Δημόσιο
Βρούτσης: Ανυπόστατα τα όσα γράφονται
Από την πλευρά του, ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, δήλωσε ότι θεωρεί ανεπίτρεπτα τα όσα γράφει η εφημερίδα, σημειώνοντας ότι είναι ανυπόστατα.
Αφησε, ακόμη, και αιχμές για τη διαρροή, υπογραμμίζοντας: «Δεν ξέρω αν είναι δημοσιογραφική επιτυχία το να δημοσιοποιεί κάποιος δημόσια εθνικά έγγραφα. Αυτό ας το κρίνει ο καθένας».
Ο ίδιος ο υπουργός Εργασίας, σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή της Κυριακής», τονίζει δίνεται έμφαση στην οριζόντια διοικητική παρέμβαση στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, επισημαίνοντας ότι θα αποτελέσουν το βασικό όχημα για την οριστική αναμόρφωση του ασφαλιστικού.
Σύμφωνα με τον υπουργό:

  • Θα ενοποιηθούν οι κομβικές διαχειριστικές λειτουργίες όλων ανεξαιρέτως των Ταμείων, σε ενιαίους, ισχυρούς μηχανισμούς.
  • Θα υπάρξει ένας ενιαίος μηχανισμός είσπραξης εισφορών και ένα κέντρο απονομής συντάξεων, ενώ
  • Εως τον Μάρτιο του 2015 όλα τα λογιστήρια των Ταμείων θα είναι διασυνδεδεμένα, προκειμένου σε πραγματικό χρόνο να γνωρίζει κανείς τα οικονομικά για το σύνολο του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης.
Αυτό που δεν λέει ξεκάθαρα ο υπουργός, το περιγράφει όμως με λεπτομέρειες, είναι ότι ακόμη και αν δεν υπάρξει καμία ενοποίηση Ταμείων, το σύστημα θα είναι ενιαίο, διοικητικά και λειτουργικά. Οπως αποκαλύπτει βέβαια, θα υπάρξουν και κάθετες παρεμβάσεις.
Ο υπουργός Εργασίας υποστηρίζει επίσης, πως οι συντάξεις δεν κινδυνεύουν, δίνει μια πρώτη... γεύση από τις αναλογιστικές μελέτες των Ταμείων, δηλώνοντας ότι οι δαπάνες δεν αυξάνονται πάνω από το 2,5% του ΑΕΠ, από σήμερα έως το 2060, ενώ χαρακτηρίζει την πρόσφατη νέα ρύθμιση ληξιπρόθεσμων χρεών τελευταία και καλή ευκαιρία για όσους θέλουν να συμμορφωθούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: