ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τρίτη 14 Οκτωβρίου 2014

Εβδομάδα δωρεάν μαστογραφίας στο Νοσοκομείο Καλαμάτας

Εβδομάδα δωρεάν μαστογραφίας και κλινικής εξέτασης για άπορες και ανασφάλιστες γυναίκες ορίστηκε το διάστημα από 20 έως 24 Οκτωβρίου στο Νοσοκομείο Καλαμάτας. Για το θέμα αυτό ενημέρωσε χθες σε συνέντευξη Τύπου ο διοικητής του Νοσοκομείου Μεσσηνίας Γιώργος Μπέζος.
Επίσης αναφέρθηκε στα έργα υγείας που βρίσκονται μέσω ΕΣΠΑ σε εξέλιξη ή έχουν ολοκληρωθεί στο νομό και ανέρχονται στο ποσό των περίπου 17 εκατ. ευρώ.
Ο κ. Μπέζος σημείωσε επίσης ότι έχει αξιολογηθεί και αναμένεται η πράξη ένταξης άλλων 3 έργων σε κοινοτικό πρόγραμμα του ΥΠΕΚΑ,

συνολικού προϋπολογισμού 2,5 εκατ. ευρώ. Συγκεκριμένα, πρόκειται για την εγκατάσταση ενός φωτοβολταϊκού σταθμού στο περιβάλλοντα χώρο του Νοσοκομείου Καλαμάτας 0.5MW και ένα έργο γεωθερμίας. Η εξοικονόμηση πόρων από αυτά τα 2 έργα για το Νοσοκομείο Καλαμάτας αγγίζει το ποσό των 400.000 ευρώ ετησίως.
Το τρίτο έργο αφορά την εγκατάσταση ενός ηλιοθερμικού συστήματος στο Νοσοκομείο Κυπαρισσίας.
Με ευκαιρία την ανακοίνωση για την εβδομάδα δωρεάν μαστογραφίας και κλινικής εξέτασης, ο διοικητής του Νοσοκομείου Μεσσηνίας είπε ότι ταυτόχρονα ξεκινά από τους ανθρώπους του ιδρύματος, με την συνεργασία και τη συνδρομή κι άλλων φορέων και συλλόγων, μια εκστρατεία ενημέρωσης σε επίπεδο Πελοποννήσου: «Στόχος μας είναι να στείλουμε όσο πιο δυνατά γίνεται την αξία του μηνύματος ότι η πρόληψη και η έγκαιρη διάγνωση στο καρκίνο του μαστού σώζουν ζωές», ανέφερε.

ΣΗΜΕΡΑ ΞΕΚΙΝΑ Η ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ
ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΟΞΥΓΟΝΟΥ

Ο Γ. Μπέζος ανακοίνωσε επίσης ότι σήμερα ξεκινά η εγκατάσταση των δύο συγκροτημάτων παραγωγής οξυγόνου ιατρικής χρήσης, συνολικού προϋπολογισμού 550.000 ευρώ. Το έργο θα εξοικονομεί στο Νοσοκομείο 400.000 ευρώ ετησίως και παραδίδεται στα τέλη Νοεμβρίου. Επίσης είπε ότι έχει ξεκινήσει να παραδίδεται από την προηγούμενη εβδομάδα ο εξοπλισμός μηχανογράφησης, συνολικού προϋπολογισμού 245.000 ευρώ. Στο πλαίσιο αυτού του έργου την προηγούμενη Παρασκευή ολοκληρώθηκε και η κατασκευή του computer room που αποτελούσε μια χρόνια ανάγκη και που θα πρέπει να διαθέτει κάθε σύγχρονο Νοσοκομείο.
Επιπλέον, σε 10 ημέρες «παραλαμβάνουμε τον νέο σύγχρονο εξοπλισμό μαγειρείων και πλυντηρίων συνολικού προϋπολογισμού 500.000 ευρώ», είπε. Ταυτόχρονα το Νοσοκομείο προχώρησε και απέκτησε για το χώρο των μαγειρείων και των αποθηκευτικών χώρων των τροφίμων το  ISO 22000:2005.
Ακόμη συμβασιοποιείται μέσα στην επόμενη εβδομάδα η προμήθεια και η εγκατάσταση νέου ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού για το Νοσοκομείο Καλαμάτας προϋπολογισμού 400.000 ευρώ. Το έργο θα ολοκληρωθεί το αργότερο τέλη Νοεμβρίου.
Την ερχόμενη εβδομάδα «παραδίδουμε στην αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας Μαρία Αλειφέρη την πράξη ένταξης και την προέγκριση δημοπράτησης του έργου της βιοκλιματικής αναβάθμισης -έργου ενταγμένου στο ΕΠΠΕΡΑΑ- προϋπολογισμού 2,2 εκατ. ευρώ προκειμένου ως φορέας υλοποίησης το συντομότερο δυνατόν να δημοπρατήσει το έργο», ανέφερε ο κ. Μπέζος. Και συμπλήρωσε ότι με ταχείς ρυθμούς ετοιμάζεται η μελέτη για την προσθήκη ορόφου πάνω από την Ψυχιατρική: Χθες τοπογράφοι μηχανικοί της εταιρείας Betaplan εργάζονταν στο χώρο, και τέλη Νοεμβρίου παραδίδεται.

ΑΝΑΔΙΑΡΡΥΘΜΙΣΗ ΙΣΟΓΕΙΟΥ
ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ
Επιπρόσθετα, όπως ενημέρωσε ο Γ. Μπέζος, ζητήθηκαν τα δικαιολογητικά από την ανάδοχο εταιρεία και συμβασιοποιείται τις επόμενες ημέρες το έργο της «Αναδιαρρύθμισης του Ισογείου του Νοσοκομείου της Κυπαρισσίας», προϋπολογισμού 1,25 εκατ. ευρώ. Επίσης συμβασιοποίηθηκε και ξεκίνησε χθες η κατασκευή του Περιφερειακού Ιατρείου Μεθώνης, συνολικού προϋπολογισμού  270.000 ευρώ, και το Πάσχα παραδίδεται. Προχωρούν και οι εργασίες κατασκευής στο Περιφερειακό Ιατρείο Πεταλιδίου, ενώ ζητήθηκαν τα δικαιολογητικά και συμβασιοποιείται η κατασκευή του Περιφερειακού Ιατρείου Βλαχόπουλου, προϋπολογισμού  260.000 ευρώ.
Αύριο ξεκινά και το συνεργείο φύλαξης στο Νοσοκομείο Καλαμάτας - ενώ στα τέλη της επόμενης εβδομάδας ολοκληρώνεται το έργο του κλειστού κυκλώματος παρακολούθησης, προϋπολογισμού 30.000 ευρώ.
Παράλληλα προχωρά η διαδικασία για την μεταφορά του ΕΚΑΒ, σε συνεργασία με το Δήμο Καλαμάτας.
Είπε τέλος ο διοικητής, ότι την Παρασκευή  στο Συνέδριο «Μάνατζμεντ Υπηρεσιών Υγείας» με τίτλο «Το Εξυπνο Νοσοκομείο» πρωταγωνιστεί το Νοσοκομείο Καλαμάτας με 2 παρουσιάσεις. Παρουσιάζει μπροστά σε όλα τα στελέχη του Τομέα Υγείας α) το έργο της ηλιοθερμίας και τα οικονομικά οφέλη για το Νοσοκομείο και β) την βιοκλιματική αναβάθμιση και φωτοβολταϊκοί σταθμοί στο προαύλιο του Νοσοκομείου.


ΑΠΟ http://www.eleftheriaonline.gr
Διαβάστε το άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ http://www.eleftheriaonline.gr/koinonia/health/item/46495-evdomada-dorean-mastografias-nosokomeio-kalamatas

Δεν υπάρχουν σχόλια: