ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Πέμπτη 30 Οκτωβρίου 2014

Για πρώτη φορά: Δημόσιος χώρος θηλασμού στην Ελλάδα

Παύει να γίνεται ταμπού - Πριν ένα χρόνο η Σάντυ Κουτσοσταμάτη είχε δεχθεί παρατήρηση από security εμπορικού κέντρου επειδή θήλαζε δημόσια την κόρη της - Ταυτόχρονος δημόσιος θηλασμός σε 50 πόλεις της Ελλάδας την Κυριακή 2 Νοεμβρίου

Γεγονός είναι ο πρώτος δημόσιος χώρος θηλασμού στην Ελλάδα!

Ο ειδικά διαμορφωμένος χώρος θηλασμού 35 τμ. βρίσκεται στο τρίτο επίπεδο του εμπορικού κέντρου «Αthens Heart Mall» και εγκαινιάζεται αυτό το Σάββατο με αφορμή τον εορτασμό της Εβδομάδας Μητρικού Θηλασμού.

Επίσης, το Σάββατο μέσα από μια σειρά ανοιχτών ενημερωτικών συναντήσεων με ομιλητές εξειδικευμένους επαγγελματίες υγείας, το πρόγραμμα «Αλκυόνη», θα ενημερώνει έγκυες και νέες μητέρες για χρήσιμες, πρακτικές συμβουλές σχετικά με θέματα του μητρικού θηλασμού.

Εν τω μεταξύ, ο 5ος πανελλαδικός ταυτόχρονος δημόσιος μητρικός θηλασμός, διοργανώνεται και φέτος σε 50 πόλεις της Ελλάδας, από το Πανελλήνιο Δίκτυο Εθελοντικών Ομάδων Υποστήριξης Μητρικού Θηλασμού και Μητρότητας, την Κυριακή 2 Νοεμβρίου, στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Εβδομάδας Μητρικού Θηλασμού (1-7 Νοεμβρίου).

Σκοπός της εκδήλωσης-γιορτής του Μητρικού Θηλασμού, είναι η απενοχοποίηση του δημόσιου θηλασμού και η επανεξοικείωση της κοινωνίας μας με την εικόνα της θηλάζουσας μητέρας.

Στην Αττική τη διοργάνωση του δημόσιου μητρικού θηλασμού, έχει αναλάβει η Ομάδα Υποστήριξης Μητρικού Θηλασμού και Μητρότητας Αττικής με την συνεργασία του «Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Εφηρμοσμένης Επικοινωνίας» και η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Ζάππειο με ώρα προσέλευσης στις 11 το πρωί της Κυριακής.

«Ένα νεογέννητο μωρό έχει ανάγκη μόνο τρία πράγματα: Ζεστασιά από την αγκαλιά της μαμάς του, τροφή από το στήθος της και ασφάλεια από την παρουσία της και με τον θηλασμό μπορεί να καλύψει και τα τρία», αναφέρει ανακοίνωση του Δικτύου, σημειώνοντας ότι η εκδήλωση του δημόσιου θηλασμού στοχεύει στην ευαισθητοποίηση και αφύπνιση των νέων μητέρων αλλά και της ελληνικής κοινωνίας γενικότερα για τον μητρικό θηλασμό, όχι μόνο ως λέξεις σε ένα φυλλάδιο ή σε μία ομιλία, αλλά εμπράκτως, ως εικόνα και παρουσία, «από μητέρα προς μητέρα».

Ομαδικό θηλασμό διαμαρτυρίας είχε οργανώσει η Σάντυ Κουτσοσταμάτη
Ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένη σε θέματα παιδιών και ιδίως στο θέμα του θηλασμού είναι η Σάντυ Κουτσοσταμάτη. Η γνωστή ψυχολόγος, συγγραφέας και παρουσιάστρια είχε δεχθεί παρατήρηση σε μεγάλο εμπορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης, από τον security, επειδή θήλαζε στο χώρο του εμπορικού κέντρου. Η ίδια μάλιστα είχε δηλώσει σχετικά: «Γιατί θα πρέπει να κρυφτώ για να θηλάσω το παιδί μου; Εδώ μιλάμε για αλλαγή νοοτροπίας. Η εικόνα μιας μητέρας που θηλάζει, γιατί είναι προσβλητική και πρέπει να την κλείσουμε κάπου; Για μένα είναι πιο προσβλητική η εικόνα ενός νέου κοριτσιού με το παρτό σορτσάκι και το στήθος έξω που κυκλοφορεί στον ίδιο χώρο. Ας την κλείσουμε και αυτή κάπου».

Μετά το περιστατικό και σε συνεργασία με τον παγκόσμιο οργανισμό θηλασμού, οργανώθηκε ταυτόχρονος δημόσιος θηλασμό, ως ένδειξη διαμαρτυρίας. Πολλές μάλιστα ήταν οι γυναίκες που βρέθηκαν στο εμπορικό κέντρο μαζί με τα μωράκια τους, τα οποία θήλασαν, δείχνοντας τη συμπαράστασή τους στην Σάντυ Κουτσοσταμάτη, ενώ εξέφρασαν την άποψη πως ο δημόσιος θηλασμός δεν πρέπει να αποτελεί πια ταμπού.


ΑΠΟ http://www.protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: