ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τετάρτη 15 Οκτωβρίου 2014

Με τιμή έως 1,10 ευρώ το λίτρο η πώληση πετρελαίου θέρμανσης

Η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης ξεκινά σήμερα, και η τιμή του στη Μεσσηνία -μετά τη μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης- θα κυμανθεί κοντά στο 1,10 ευρώ το λίτρο, όπως εκτιμούν οι πρατηριούχοι.
Η "Ε" μίλησε χθες με πρατηριούχους υγρών καυσίμων οι οποίοι περιμένουν η κατώτερη τιμή για το νομό να διαμορφωθεί στο 1,05 έως 1,07 ευρώ ανά λίτρο - ενώ πέρυσι έκλεισε στα 1,25 με 1,30 ευρώ. Ομως επισημαίνουν ότι πριν από την πρώτη τους παραγγελία από το διυλιστήριο αποφεύγουν να πουν μια συγκεκριμένη τιμή στους ενδιαφερόμενους πελάτες. Οι τελευταίοι δε, λόγω του καιρού που συνεχίζει με ζέστες, αλλά
και της προσμονής για το επίδομα θέρμανσης, δεν παραγγέλνουν. Ομως τηλεφωνούν για να μάθουν πού θα κυμανθεί φέτος η τιμή και επιφυλάσσονται.
Αυτό κάνει κάποιους από τους πρατηριούχους που διαθέτουν ακόμη στην αγορά πετρέλαιο θέρμανσης, να περιμένουν μέχρι την επόμενη εβδομάδα για να προμηθευτούν. Κάποιοι άλλοι θα παραγγείλουν μια μικρή ποσότητα, ώστε σε περίπτωση που ένας πελάτης ζητήσει να αγοράσει, να μπορέσουν να τον εξυπηρετήσουν.
Ο Γιώργος Τσούκλερης από τα πρατήρια "Δ. Αλεξέας - Γ. Τσούκλερης Ο.Ε." λέει ότι ούτε μια παραγγελία για πετρέλαιο θέρμανσης δεν έχει γίνει. Απλώς «μερικοί ρωτάνε τι τιμή θα έχει, αλλά δεν είμαστε ούτε εμείς σίγουροι αν δεν δούμε το τιμολόγιο για το πού θα κυμανθεί. Οπότε και οι πελάτες δεν παραγγέλνουν». Ωστόσο, εκτιμά ότι η τιμή θα κυμανθεί γύρω στο 1,10 ευρώ το λίτρο. Επίσης, λέει ότι τα τηλεφωνήματα από κόσμο έχουν ξεκινήσει εδώ και 15 ημέρες, και εκτός από την τιμή, τους ρωτούν και ποιος δικαιούται την επιδότηση. Ο ίδιος, επειδή δεν υπάρχουν ακόμα παραγγελίες και ο καιρός είναι ζεστός, θα προμηθευτεί πετρέλαιο θέρμανσης την επόμενη εβδομάδα.
Η Μαρίκα Παχή επισημαίνει ότι ενδιαφέρον υπάρχει από τους καταναλωτές, αλλά ως προς την τιμή και όχι για παραγγελίες. Δεν μπορεί να πει με σιγουριά πού θα κυμανθεί η τιμή, γιατί σήμερα θα παραγγείλει από το διυλιστήριο, όμως «ακούγεται ότι θα κυμανθεί από 1,07 έως 1,10 ευρώ το λίτρο». Οσο για το αν θα υπάρξουν παραγγελίες, λέει ότι «τα τηλεφωνήματα από πελάτες δεν είναι ένδειξη και ο καιρός δεν βοηθά - την Παρασκευή η θερμοκρασία θα ανέβει στους 28-29 βαθμούς». Λέει ακόμα ότι η παραγγελία που θα δώσει «θα είναι για μικρές ποσότητες». Ενημερώνει τέλος πως η επιδότηση θα ισχύει και φέτος «με τα ίδια κριτήρια και προϋποθέσεις».
Ο Νίκος Ξυπόλιτος λέει ότι γίνονται «κάποια τηλέφωνα από πελάτες και όλοι ρωτάνε πώς θα πάρουν την επιδότηση που θα ισχύσει και φέτος, αλλά για παραγγελίες τίποτα». Οσο για το πρατήριο, «θα παραγγείλουμε αύριο (σ.σ. σήμερα), περισσότερο για να δοκιμάσουμε τα καινούργια συστήματα εισροών - εκροών». Εκτιμά επίσης ότι η τιμή θα κυμανθεί «γύρω στο 1,10 ευρώ το λίτρο, μπορεί όμως και χαμηλότερα, θα δούμε με την παραγγελία στο διυλιστήριο». Πάντως σε κάθε περίπτωση θα προμηθευτούν «μικρότερες ποσότητες, γιατί οι εταιρείες τα θέλουν όλα μετρητοίς, οπότε δεν υπάρχει πίστωση». Επιπλέον, «αλλάζουν και οι τιμές συνεχώς και πρέπει να αγοράζεις συντηρητικά».
Ο Λεωνίδας Καρυοφίλλης λέει ότι «ούτε ζήτηση υπάρχει ούτε γνωρίζουμε σε τι τιμή θα παραλάβουμε το πετρέλαιο θέρμανσης». Και επισημαίνει ότι τις 2 - 3 πρώτες ημέρες διάθεσής του «θα γίνεται ένα αλαλούμ με τις τιμές. Τώρα βλέπουμε στο Ιντερνετ μια τιμή 1,05 ευρώ το λίτρο». Ο ίδιος θα κάνει παραγγελία «από την επόμενη εβδομάδα, τόσο λόγω του καιρού όσο και για την τιμή». Σχετικά με τις επιδοτήσεις σημειώνει ότι και αυτό είναι ασαφές, όμως ακούνε να λένε ότι «θα υπάρξει επιδότηση και θα πέσει η τιμή γύρω στα 0,80 - 0,85 ευρώ το λίτρο».
Ο Βασίλης Παπαδέας από τα πρατήρια "Δεληγιάννης Γιώργος και Σία Ε.Ε.", λέει ότι σήμερα θα προμηθευτούν πετρέλαιο θέρμανσης και έτσι δεν μπορεί να πει πού θα πάει η τιμή του, αφού «δεν έχουμε πάρει τιμολόγιο, και καλό είναι να μην πούμε τιμή». Το σίγουρο είναι πως η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης φέτος «θα είναι σαφώς μειωμένη από πέρυσι». Σημείωσε επίσης ότι δεν έχουν ακόμα παραγγελίες από πελάτες. Ωστόσο αρκετοί «ρωτούν για την τιμή, αλλά αν δεν δουν την ταμπέλα αναρτημένη, δεν θα παραγγείλουν. Εμείς με το που θα παραλάβουμε θα αναρτήσουμε τις τιμές μας και πιστεύουμε ότι όλα θα πάνε καλά», προσθέτει.
Ο πρόεδρος του Σωματείου Πρατηριούχων Μεσσηνίας Γιώργος Καπερώνης λέει πως η τιμή δεν έχει διαμορφωθεί, αλλά «υπολογίζουμε ότι θα ξεκινήσει η διάθεσή του από 1,05 - 1,07 ευρώ το λίτρο». Λέει επίσης ότι σε σύγκριση με πέρυσι η τιμή θα είναι μειωμένη περίπου κατά 0,20 ευρώ το λίτρο και εξηγεί πως «δεν είναι μόνο η μείωση του ειδικού φόρου φόρου κατανάλωσης, αλλά και οι τιμές από τα διυλιστήρια πέφτουν γιατί οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου παρουσιάζουν πτώση». Ενημερώνει ακόμη ότι «η επιδότηση θα ισχύσει και φέτος, αλλά δεν έχουμε πληροφόρηση ποιο θα είναι το ποσό που θα πάρουν οι δικαιούχοι». Οσο για παραγγελίες από πελάτες, σχολιάζει επίσης ότι ο καιρός είναι ακόμα ζεστός αλλά ο κόσμος παίρνει και ρωτά πού θα κυμανθεί η τιμή του πετρελαίου. Εκτιμά δε ότι η αγορά του πετρελαίου θέρμανσης θα πάει καλύτερα από πέρυσι, εξαιτίας της μείωσης στην τιμή, αν και θεωρεί παρακινδυνευμένο το να κάνει από τώρα προβλέψεις. «Νομίζω πως είναι νωρίς, και σαφώς θα ήταν καλύτερα αν καταργείτο ο φόρος κι επιστρέφαμε στις τιμές του 2011», σημειώνει. 


ΑΠΟ http://www.eleftheriaonline.gr/
Διαβάστε το άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ http://www.eleftheriaonline.gr/oikonomia/item/46541-petrelaio-thermansis

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΕΕΚΕ για μεταβίβαση τραπεζικών οφειλών κατόπιν αποδοχής κληρονομιάς εν αγνοία καταναλωτών

22/04/2024  13:00 «Πληθαίνουν οι υποθέσεις μεταβίβασης τραπεζικών οφειλών κατόπιν αποδοχής κληρονομιάς εν αγνοία των καταναλωτών. Έξι χρόνια...