ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τετάρτη 3 Σεπτεμβρίου 2014

Φεύγουν τα πρώτα σύκα για Αμερική και Καναδά

Μειωμένη φαίνεται να είναι φέτος η παραγωγή των σύκων στη Μεσσηνία, ενώ για την ποιότητα οι απόψεις και οι εκτιμήσεις διαφέρουν. Αυτή την εβδομάδα αρχίζουν οι εξαγωγές και φεύγουν τα πρώτα σύκα για Αμερική και Καναδά.
Την εικόνα αυτή καταγράψαμε μιλώντας με παραγωγούς και με τον πρόεδρο της Συκικής, σε επίσκεψή μας τις προηγούμενες μέρες σε απεντομωτήρια στο νομό, όπου η παράδοση των σύκων βρίσκεται σε εξέλιξη.
• Στο απεντομωτήριο του Μάνεση
Ο Φώτης Μαχαίρας (Βλαχοπρόεδρος) μας είπε ότι «είναι μειωμένα τα σύκα. Κανένας δε θα κάνει τα περσινά σύκα» - και πρόσθεσε: «Εγώ είμαι 40-45% κάτω από πέρσι. Και η ποιότητα δεν είναι
όπως τις άλλες χρονιές».
Ο Γιάννης Πουλής, υπεύθυνος του απεντομωτηρίου, παρατήρησε: «Καλά είναι τα σύκα, αλλά λίγα. Είναι μικρότερη φέτος η ποσότητα. Δεν έχουν πρόβλημα ποιοτικό. Αργότερα θα δείξει, θα έχουμε ξεκάθαρη εικόνα για την παραγωγή».
Ο πρόεδρος της Συκικής Παναγιώτης Παπαγεωργίου επεσήμανε ότι «καλά πάει μέχρι την ώρα. Υπάρχουν προβλήματα από σύκα που έπεσαν και σαπίσματα. Καλή είναι η ποιότητα». Και σημείωσε: ότι «αν συνεχίσει έτσι ο καιρός και δε βρέξει, θα είναι καλή η χρονιά. Ηρθε από τον ΕΛΓΑ κλιμάκιο και είδε τις ζημιές». Μας ενημέρωσε ακόμη πως «τα τυποποιητήρια έχουν ξεκινήσει, κι αυτή την εβδομάδα θα γίνουν και οι πρώτες εξαγωγές. Τα πρώτα ποιοτικά σύκα θα φύγουν για Αμερική και Καναδά, που συνήθως παίρνουν την πρώτη ποιότητα. Τα καλά σύκα βγαίνουν στην αρχή. Η γ’ ποιότητα πάει στην Ευρώπη».
• Στο απεντομωτήριο του Αβραμιού
Ο Κώστας Παναγιωτόπουλος από τη Λευκοχώρα μας είπε ότι «δεν είναι πολύ καλά τα σύκα, έχουν ζημιές και είναι μειωμένα». Πρόσθεσε μάλιστα ότι «έχουν χαλάσει πάνω στα δέντρα. Νομίζω ότι θα είναι δύσκολα τα πράγματα. Εγώ δε θα έχω την περσινή παραγωγή».
Ο γεωπόνος της Συκικής Ανδρέας Δερτιμάνης παρατήρησε ότι «είναι πιο όψιμη φέτος η παραγωγή. Είναι καλό ποιοτικά το σύκο».
Ο Γιάννης Αλεβίζος από τη Λεκοχώρα είπε πως «είναι χάλια τα πράγματα από πολλές πλευρές (παραγωγή, τιμή κλπ)». Μας πληροφόρησε ακόμη πως «δίνει παραπάνω ο έμπορος και παίρνει τα σύκα από το σπίτι. Είναι πρόβλημα για τη Συκική. Ο κόσμος παίρνει μετρητοίς τα λεφτά από τους εμπόρους». Και επιρρίπτοντας ευθύνες, ανέφερε ότι «αυτός ο πρόεδρος και κάτι άλλοι κατάντησαν έτσι τη Συκική».

http://www.eleftheriaonline.gr/
Διαβάστε το άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ http://www.eleftheriaonline.gr/oikonomia/agrotika/item/44104-syka-exagwges

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΕΕΚΕ για μεταβίβαση τραπεζικών οφειλών κατόπιν αποδοχής κληρονομιάς εν αγνοία καταναλωτών

22/04/2024  13:00 «Πληθαίνουν οι υποθέσεις μεταβίβασης τραπεζικών οφειλών κατόπιν αποδοχής κληρονομιάς εν αγνοία των καταναλωτών. Έξι χρόνια...